27 February 2011

Τί πρέπει να γίνει με τον αριθμό θέσεων για ιατρική ειδικότητα;

Από δημοσίευμα του Γενικού Ιατρού Δημήτρη Κουναλάκη, στο Φόρουμ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας:

Δυστυχώς για άλλη μια φορά επανέρχεται αυτό το θέμα. Δεν ξέρω τι είναι καλύτερο:
Να αυξήσει τις θέσεις στις ειδικότητες που έχουν ζήτηση μετά να έχεις άνεργους ειδικευμένους ή να ξεχάσεις τι αναμονές υπάρχουν και να προσαρμόσεις τις θέσεις στις ανάγκες;

Η αλήθεια είναι ότι η δημιουργία του ΕΣΥ δεν ήταν στρωμένη ροδοπέταλα στα γεννητούρια. Δεν ξεχνάμε ότι οι πρώτοι γιατροί που μπήκαν στο ΕΣΥ μπήκαν είτε λόγο ιδεολογίας ή/και θέλησης να υποστηρίξουν το ΠΑΣΟΚ είτε λόγω αδυναμίας να επιβιώσουν στον ιδιωτικό τομέα που άνθιζε τότε. Η αδυναμία του Α. Παπανδρέου να ελέγξει το λόμπυ των ιατρών τον οδήγησε σε μια πιο μακροπρόθεσμη πολιτική:
α) Να αυξήσει τις θέσεις των φοιτητών ιατρικής στην Ελλάδα.
β) Να αυξήσει τρελά τις αποδοχές για την εποχή των ιατρών που θα έμπαιναν στο ΕΣΥ (και με τις πλασματικές εφημερίες).

Και τα δύο είχαν ως συνέπεια να αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των ιατρών στην Ελλάδα (εντός και εκτός προέλευσης). Σήμερα δεν ξέρω εάν μπορούμε να συνεχίσουμε με τους ίδιους ρυθμούς ή εάν είναι σκόπιμο να συνεχίσουμε με διαφορετικούς ρυθμούς παραγωγής για κάθε ειδικότητα με σήμερα ανάλογα με τις ανάγκες. Θεωρώ ότι ίσως είναι καλύτερο να αναζητήσει κανείς την τύχη του όσο νωρίτερα αλλού πριν φτάσει να παγιωθεί εδώ.

Παράλληλα ΠΡΕΠΕΙ κάποια στιγμή να αρχίσουν οι θέσεις ειδικότητας να αντανακλούν τις ανάγκες του πληθυσμού. Νομίζω ότι είναι καλύτερο να γίνει τώρα μια αλλαγή στον αριθμό των ειδικευομένων ανά ειδικότητα παρά να φτάσουμε κάποια στιγμή να αποφασίζεται από την "αγορά" πόσους ειδικευμένους ανά ειδικότητα χρειαζόμαστε.


http://www.pfy.gr/forum/index.php/topic,2494.msg16542/topicseen.html#msg16542

No comments: