13 January 2016

Θεραπευτικές οδηγίες γ συνηθισμένες δερματολογικές παθήσεις, από τ GlaxoWellcome.

Θεραπευτικές οδηγίες για συνηθισμένες δερματολογικές παθήσεις, από την GlaxoWellcome.

Η φαρμακευτική εταιρεία GlaxoWellcome δίνει για διαφημιστικούς λόγους στους Ιατρούς στην Σουηδία, μια θήκη από διαφανές πλαστικό που χωρίζεται  με αρκετά κάθετα ραφάκια, που το κάθε ένα είναι λίγο υψηλότερο από το μπροστινότερο. Κάτι σαν μια μινιατούρα βιβλιοθήκης. Σε κάθε ένα από αυτά τα ραφάκια χωράνε να μπούνε αρκετές καρτούλες του ίδιου μεγέθους, που το κάθε μέγεθος αντιστοιχεί στην ίδια δερματολογική πάθηση/θεραπευτική αγωγή.  Πρόκειται για τις πιο συνηθισμένες δερματολογικές παθήσεις στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Είναι πραγματικά χρήσιμες πρακτικές οδηγίες που βοηθούνε τον ασθενή να πάρει το φάρμακο με τον σωστό τρόπο ώστε να γίνει καλά, και που αν πει κάποιος Γιατρός  να τις γράψει με το χέρι θα του πάρει πολύ ώρα. Όταν κάποιες από τις καρτούλες πάνε να τελειώσουν τότε επικοινωνεί κανείς με την GlaxoWellcome και του στέλνουνε άλλες. Έχω μεταφράσει το περιεχόμενο από κάθε καρτούλα και το παραθέτω εδώ παρακάτω. Ξέρω ότι υπάρχει ο κίνδυνος να θεωρηθεί ότι διαφημίζω την Glaxo. Τα περισσότερα από τα προϊόντα ωστόσο τα οποία αναφέρονται είναι πλέον τόσο φθηνά που ούτε και η Glaxo κάνει τον κόπο να τα διαφημίσει..  Στην περίπτωσή μας, εδώ στην Ελλάδα, δεν μπορούμε να παραγγείλουμε καινούριες καρτούλες από την Glaxo, αλλά με την μέθοδο της αντιγραφής- επικόλλησης από το παρακάτω κείμενο, μπορεί κανείς να αναπαράγει και να εκτυπώνει το περιεχόμενο της καρτούλας που τον ενδιαφέρει και να το δώσει στον ασθενή. Αν μάλιστα προτιμά, μπορεί να αλλάξει το όνομα των σκευασμάτων και να βάλει αντίστοιχα σκευάσματα άλλης εταιρείας.

Παραθέτω μάλιστα, ανά κατηγορία ισχύος, το σύνολο των τοπικών κορτικοστεροειδών που κυκλοφορούν στην Ελλάδα με το εμπορικό τους όνομα, όπως τα βρήκα από το Εθνικό Συνταγολόγιο του 2009.

Κατηγορία 1 (Ήπια):  Hydrocortison Acetat 1%

Κατηγορία 2 (Μέτρια): Lomesone, Rettavate, Soldesanil, Thilodexine, Synalar Simple.

Κατηγορία 3 (Ισχυρά): Betnovate, Celestoderm-V, Flogozyme, Locason, Movithiol, Osmoran, Sanorvil, Betatape, Helpoderm, Biosonide, Budeprol, Budesan, Budesoderm, Budesonide, Dedostryl, Dexalocal, Esonide, ΙΧΩΡ, Lisobron, Obesirol, Obusonid, Olfosonide, Resata, Rhinobros, Sonidal, Talgan, Udesogel, Vericort, Vinecort, Zefecort, Lidex, Flixotide, Advantan, Bioelementa, Elocon, F-din, Fremoment, Mofur, Momecort, Mometasone/Target, Movesan, Pharmecort, Yperod.

Κατηγορία 4 (Πολύ ισχυρά): Butavate, Clarelux, Clobex, Rubocord, Synalar.



Παρακάτω παραθέτω και μια φωτογραφία με μια συνοπτική λίστα των στεροειδών που κυκλοφορεί η GlaxoWellcome στην Σουηδία:

http://oi67.tinypic.com/1d7oi.jpg

No comments: