30 March 2016

10 τρόποι για να αυξήσω την συγκέντρωση μου στο διάβασμα.

Της Βάλιας Παυλίδου - Ψυχολόγου, Θεσσαλονίκη

Μsc Κοινωνικής Κλινικής Ψυχολογίας ΑΠΘ, Γνωστική Συμπεριφορική Θεραπεία- Θεσσαλονίκη



Η διαδικασία της μελέτης μπορεί να γίνει στις μέρες μας ένα αρκετά προκλητικό εγχείρημα για μαθητές και φοιτητές. Η προσπάθεια να συγκεντρωθεί κάποιος στην ύλη που πρέπει να αφομοιώσει δυσχεραίνεται από τις εκατοντάδες πληροφορίες με τις οποίες ο εγκέφαλος μας βομβαρδίζεται καθημερινά αλλά και από τα ποικίλα προβλήματα που παραμένουν άλυτα στην ζωή μας. Κακές συνήθειες διαβάσματος αλλά η σωματική και ψυχική κόπωση έρχονται να καταστήσουν το διάβασμα ένα δυσεπίτευκτο στόχο.



Καθώς συναντώ συχνά φοιτητές και μαθητές που δεν μπορούν να συγκεντρωθούν στο διάβασμα, αποφάσισα να μοιραστώ μαζί σας συμβουλές και τεχνικές που μπορούν να κάνουν την διαδικασία της μελέτης λίγο πιο εύκολη και ίσως ενδιαφέρουσα.




1. Ο κατάλληλος χώρος και χρόνος



Η μελέτη χρειάζεται να γίνεται σε έναν χώρο που μας βολεύει και όπου αισθανόμαστε άνετα. Μπορεί να είναι το γραφείο μας, το κρεβάτι μας, το σαλόνι ή η βιβλιοθήκη της Σχολής μας. Το σημαντικό είναι να υπάρχει ησυχία και όσο το δυνατόν λιγότεροι εξωτερικοί περισπασμοί. Πρέπει να είναι ένας χώρος καλά φωτισμένος και άνετος. Προσπαθήστε να μελετάτε πάντα στο ίδιο μέρος για να το συνδέσετε με την διαδικασία της μελέτης. Βρείτε τις ώρες που το μυαλό σας είναι πιο ξεκούραστο και μελετήστε τότε. Συνήθως αυτές είναι οι πρωινές ώρες για τους περισσότερους ανθρώπους που ο εγκέφαλος είναι ξεκούραστος μετά τον ύπνο.





2. Οργανώστε το χώρο σας



Πριν ξεκινήσετε το διάβασμα φροντίστε να έχετε δίπλα σας ό,τι θα χρειαστείτε για την μελέτη σας: μολύβια, στυλό, τετράδια φωσφωριζέ μαρκαδόρους κτλ. Το να σηκώνεστε να ψάχνετε κάθε φορά κάτι που σας λείπει λειτουργεί διασπαστικά στην συγκέντρωση σας. Έχετε μαζί σας επίσης νερό και ότι άλλο κρίνετε ότι χρειάζεστε για να επιτελέσετε επιτυχώς το διάβασμα σας.



3. Κάντε διαλλείματα



Πολλοί σπουδαστές θεωρούν το διάλλειμα χάσιμο χρόνου και άλλοι κάνουν κατάχρηση αυτού. Η αλήθεια είναι πως ο εγκέφαλος σας χρειάζεται διάλλειμα κατά τη διάρκεια της μελέτης για να ξεκουράζεται. Για κάθε 50 λεπτά μελέτης κάντε ένα 15λεπτο διάλειμμα. Οι χρόνοι αυτοί δεν είναι απόλυτοι αλλά υπολογίστε τους στο περίπου. Στο διάλλειμα ασχοληθείτε με κάτι εντελώς διαφορετικό, φάτε ένα κολατσιό ή κάντε έναν περίπατο. Μην ανοίξετε την τηλεόραση ή τον υπολογιστή καθώς θα είναι αρκετά δύσκολο να οριοθετήσετε το χρόνο του διαλλείματος σας.




4. Αποφύγετε το διαδίκτυο



Οι νέοι θεωρούν σχεδόν δεδομένο ότι πρέπει να βρίσκονται on-line. Η χρήση του κινητού και του internet είναι αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας τους. Όσο όμως μελετάτε χρειάζεται το κινητό σας να είναι απενεργοποιημένο ή στο αθόρυβο και να το τσεκάρετε μόνο κατά τη διάρκεια του διαλλείματος σας. Επίσης αποφύγετε να είστε στο internet ταυτόχρονα με το διάβασμα καθώς η διαδικασία της συγκέντρωσης σας δοκιμάζεται σκληρά.




5. Κάντε τη μελέτη ενδιαφέρουσα



Το διάβασμα, μπορεί σίγουρα να γίνει μια βαρετή και αρκετά παθητική διαδικασία. Προσπαθήστε να κρατήσετε μια ενεργητική στάση στο διάβασμα. Κρατάτε χειρόγραφες σημειώσεις με τα πιο σημαντικά για κάθε κεφάλαιο ή ενότητα που διαβάζετε καθώς η διαδικασία της γραφής αποδεδειγμένα ενισχύει τη μάθηση. Προσπαθήστε να σκεφτείτε ερωτήσεις που μπορεί να γίνουν για την ύλη που διαβάζετε και γράψτε τες στο τέλος κάθε κεφαλαίου. Ή προσπαθήστε να βρείτε ερωτήσεις που να συνδυάζουν πληροφορίες από διαφορετικά κεφάλαια. Τα επιτραπέζια παιχνίδια γνώσεων άλλωστε δεν είναι τυχαία από τα δημοφιλή.


6. Προγραμματίστε την μελέτη σας


Μεγάλο μέρος των περισπασμών μας στην μελέτη προκύπτει από το άγχος μας. Και μεγάλο μέρος του άγχους μας όταν διαβάζουμε οφείλεται στον κακό ή καθόλου προγραμματισμό. Πριν ξεκινήσετε το διάβασμα φροντίστε να έχετε οργανώσει την μελέτη σας με τέτοιο τρόπο ούτως ώστε να ξέρετε ότι θα σας φτάσει και θα σας περισσέψει ο χρόνος μέχρι την ημέρα των εξετάσεων. Πόσες ώρες την ημέρα και για πόσες μέρες χρειάζεται να μελετήσετε για να καλύψετε την ύλη; Πόσες επαναλήψεις θα κάνετε και πόσο χρόνο θα σας πάρουν; Αυτά τα ερωτήματα χρειάζεται να είναι απαντημένα από την αρχή. Θα σας γλυτώσουν από μάταιη ανησυχία και άγχος.   


7. Αξιοποιήστε έξυπνα το χρόνο σας


Συχνά αναβάλουμε τη μελέτη των δύσκολων μαθημάτων και ξεκινάμε από τα εύκολα. Αν όμως πιάσουμε το μάθημα που μας ζορίζει περισσότερο στο τέλος της ημέρας, είμαστε ήδη αρκετά κουρασμένοι για να το μελετήσουμε. Επιλέξτε να μελετάτε τα δύσκολα μαθήματα όταν ο εγκέφαλος σας είναι ξεκούραστος και έχετε ενέργεια. Αφήστε τα εύκολα για όταν οι αντοχές σας θα έχουν πέσει.


8. Ύπνος και φαί


Είμαι σίγουρη ότι δεν ξεκινάτε ένα ταξίδι με το αυτοκίνητο με άδειο ρεζερβουάρ. Γιατί το κάνετε λοιπόν στο σώμα σας; Η καλή διατροφή και η ξεκούραση είναι το άλφα και το ωμέγα στην μελέτη. Είμαστε δέσμιοι της φυσιολογίας του σώματος μας, και ο εγκέφαλος, ως αναπόσπαστο κομμάτι του σώματος, χρειάζεται ενέργεια και ξεκούραση για να λειτουργήσει. Ο ύπνος μας ξεκουράζει η τροφή μας δίνει ενέργεια. Τόσο απλά και αδιαπραγμάτευτα. Μην τα αμελείτε. Ποτέ. 


9. Προγραμματίστε την ώρα της περισυλλογής


Όλοι ξέρουμε πως οι σκέψεις έχουν την μαγική ιδιότητα να ξεπηδάνε από το πουθενά. Και κυρίως την ώρα που δεν πρέπει. Πόσες φορές δεν προσπαθήσατε να διαβάσετε και τα πιο άσχετα πράγματα άρχισαν να περνάνε από το μυαλό σας προσπαθώντας να σας πείσουν ότι είναι σημαντικά και πρέπει να τα σκεφτείτε τώρα; Η αλήθεια είναι πως όσο περισσότερη προσπάθεια καταβάλουμε να μην σκεφτούμε κάτι τόσο περισσότερο το σκεφτόμαστε. Προγραμματίστε μια ώρα της ημέρας που θα είναι η ώρα της περισυλλογής. Όποιο άσχετο πρόβλημα ή δυσκολία σας έρχεται στο μυαλό όταν διαβάζετε γράψτε το σε ένα χαρτί λέγοντας στον εαυτό σας ότι θα ασχοληθείτε μαζί του στην ώρα της περισυλλογής. Επιτρέποντας στον εαυτό σας να ασχοληθεί με αυτές τις σκέψεις κάποια συγκεκριμένη ώρα της ημέρας μπορείτε να τις αφήσετε όταν διαβάζετε.


10. Χρησιμοποιείστε κίνητρα και ανταμοιβές


Το να κινητοποιήσετε τον εαυτό σας να ξεκινήσει διάβασμα ή να ολοκληρώσει το διάβασμα του είναι μια αρκετά έξυπνη και αποτελεσματική τεχνική. Τα κίνητρα είναι οι λόγοι για τους οποίους διαβάζετε, είναι ο απώτερος στόχος σας. Γράψτε τους σε ένα χαρτί και τοποθετήστε τους σε εμφανές σημείο για να τους βλέπετε συνέχεια. Παράλληλα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και τις ανταμοιβές. Υποσχεθείτε στον εαυτό σας κάτι ευχάριστο για όταν θα τελειώσετε την μελέτη της ημέρας προκειμένου να έχετε κάτι να αδημονείτε. Αυτό θα είναι η ανταμοιβή σας. Μπορεί να είναι μια έξοδος για καφέ, η αγαπημένη σας ταινία ή ένα χαλαρωτικό μπάνιο. Οτιδήποτε ποθείτε πολύ, είναι καλό για ανταμοιβή.


Η σωστή μελέτη είναι μια δεξιότητα που μαθαίνεται. Το να καταφέρετε να συγκεντρώνεστε στο διάβασμα είναι αναπόσπαστο κομμάτι αυτής της δεξιότητας. Δοκιμάζοντας τις παραπάνω τεχνικές θα βρείτε τι λειτουργεί καλύτερα για σας. Μην απογοητεύεστε από την όποια αποτυχημένη προσπάθεια και επιμείνετε. Διαχειριστείτε το άγχος σας, ακολουθήστε το πρόγραμμα σας, μην αφήνετε τους άλλους να σας επηρεάζουν αρνητικά. Το διάβασμα αφορά άλλωστε εσάς το βιβλίο και τις σημειώσεις σας.  

Πηγή: http://valiapavlidou.blogspot.gr/

24 March 2016

Μύθοι και αλήθειες σχετικά με τα εμβόλια.

23/03/2016

Του Αθανάσιου Μίχου. Επίκουρου Καθηγητή Παιδιατρικής-Λοιμωξιολογίας, Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Α’ Παιδιατρικής Κλινικής Νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία».



Οι εμβολιασμοί, ως μέσο προφύλαξης από λοιμώδη νοσήματα, είναι από τις πιο αποτελεσματικές μεθόδους πρόληψης νόσων του ανθρώπου. Αποτελούν ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα στο πεδίο της δημόσιας υγείας. Νοσήματα που παλιότερα αποτελούσαν μάστιγα για τη δημόσια υγεία, όπως η ευλογιά, η πολιομυελίτιδα ή η διφθερίτιδα, εξαφανίστηκαν χάρη στον μαζικό εμβολιασμό. Παρά το αναμφισβήτητο όφελος από τη χρήση τους, τα τελευταία χρόνια δέχονται ατεκμηρίωτη κριτική και αμφισβήτηση, που συχνά αναπαράγεται μέσω του Διαδικτύου, με αποτέλεσμα να δημιουργείται σύγχυση σε κάποιους γονείς.
Ας δούμε μερικά από τα ερωτήματα που συχνά απασχολούν τους γονείς και ερωτούν τον παιδίατρο:
  1. Μύθος: Δεν χρειάζεται εμβολιασμός, γιατί τα νοσήματα για το οποία εμβολιάζουμε έχουν εξαφανιστεί, λόγω της αλλαγής του τρόπου ζωής και της βελτίωσης των συνθηκών υγιεινής.
 Αλήθεια:
  • Παρότι η βελτίωση των συνθηκών υγιεινής και το καθαρό νερό μείωσαν την επίπτωση κάποιων λοιμώξεων, τα εμβόλια συνέβαλαν αποφασιστικά ώστε να μειωθούν σοβαρά λοιμώδη νοσήματα που προκαλούν πολλούς θανάτους και επιπλοκές.
  • Σε χώρες που δεν εμβολιάζονται συστηματικά, τα νοσήματα που προλαμβάνονται με εμβολιασμούς αποτελούν τα κύρια αίτια θανάτων βρεφών και παιδιών, π.χ. μηνιγγίτιδα, πνευμονία, ιλαρά.
  • Ακόμη και σε χώρες με πολύ ανεπτυγμένα υγειονομικά συστήματα, σε περιπτώσεις που αυξάνονται τα παιδιά που δεν εμβολιάζονται, ακολουθούν επιδημίες από λοιμώδη νοσήματα με σοβαρές επιπλοκές και θανάτους.
  • Για νοσήματα που λόγω εμβολιασμού μειώθηκαν ή και εξαφανίστηκαν προς το παρόν στη χώρα μας, όπως η πολιομυελίτιδα ή η διφθερίτιδα, ο εμβολιασμός συνεχίζεται, γιατί σε αρκετές χώρες υπάρχουν ακόμη κρούσματα. Σε συνθήκες μετακίνησης πληθυσμών ή αυξημένης μετανάστευσης μπορεί να έχουμε επανεμφάνιση σοβαρών λοιμωδών νοσημάτων. Το μόνο λοιμώδες νόσημα που εκριζώθηκε παγκοσμίως –γι’ αυτό και σταμάτησε ο εμβολιασμός– είναι η ευλογιά.
  • Επιπλέον, τα εμβόλια γίνονται για παθογόνους μικροοργανισμούς που υπάρχουν στη φύση και δεν πρόκειται ποτέ να εξαφανιστούν, όπως ο τέτανος.
  1. Μύθος: Καλύτερα το παιδί να περάσει φυσική νόσηση από τη λοίμωξη παρά να εμβολιαστεί.
Αλήθεια: Τα εμβόλια επάγουν ανοσολογική αντίδραση παρόμοια με αυτήν της φυσικής λοίμωξης, που προστατεύει το παιδί σε επόμενη πραγματική έκθεση στον λοιμώδη παράγοντα, χωρίς όμως τις επιπλοκές που κάνει η φυσική λοίμωξη. Είναι ξεκάθαρο ότι κανένα πλεονέκτημα δεν έχει το παιδί που θα νοσήσει από πολιομυελίτιδα και θα πάθει παράλυση ή από ιλαρά και θα πάθει μηνιγγοεγκεφαλίτιδα ή από μηνιγγιτιδόκοκκο και θα παρουσιάσει ψυχοκινητική καθυστέρηση.
  1. Μύθος: Τα εμβόλια περιέχουν πολλά συστατικά που διεγείρουν υπέρμετρα το ανοσοποιητικό σύστημα των παιδιών.
Αλήθεια: Ένα φυσιολογικό παιδί μπορεί να νοσεί από 6-8 ιώσεις τον χρόνο. Σε κάθε ίωση το ανοσοποιητικό σύστημα εκτίθεται σε 2-3.000 διαφορετικά αντιγόνα, χωρίς καμία μακροπρόθεσμη επιπλοκή. Ο συνολικός αριθμός των αντιγόνων που περιέχεται σε όλα τα εμβόλια του εμβολιαστικού προγράμματος των παιδιών δεν ξεπερνά τα 270. Τα εμβόλια σήμερα παράγονται με πολύ πιο αυστηρές προδιαγραφές και ποιοτικούς ελέγχους από ό,τι παλιότερα και περιέχουν λιγότερα αντιγόνα.
  1. Μύθος: Τα εμβόλια περιέχουν υδράργυρο (θειομερσάλη), που βλάπτει τα παιδιά.
Αλήθεια: Κανένα από τα εμβόλια που κυκλοφορούν στην Ελλάδα την τελευταία δεκαετία δεν περιέχει υδράργυρο. Η θειομερσάλη χρησιμοποιούνταν παλιότερα σε φιαλίδια εμβολίων πολλαπλών χρήσεων ως συντηρητικό και, παρότι δεν αποδείχθηκε ότι στη μορφή και στην ποσότητα που ήταν μπορούσε να προκαλέσει κάποια επιπλοκή, αφαιρέθηκε από όλα τα εμβόλια λόγω αυξημένης ανησυχίας του κοινού.
  1. Μύθος: Τα εμβόλια περιέχουν άλλα συστατικά, όπως το αλουμίνιο, που μπορεί να βλάψουν τα παιδιά.
Αλήθεια: Το αλουμίνιο είναι πολύ κοινό μέταλλο στη φύση και χρησιμοποιείται σε ορισμένα εμβόλια για ενίσχυση της ανοσολογικής αντίδρασης. Το αλουμίνιο βρίσκεται σε τροφές, στο νερό, στον αέρα. Ενδεικτικά, η ποσότητα του αλουμινίου που λαμβάνει ένα βρέφος έως τους 6 μήνες από τα εμβόλια είναι 4 mg, από το μητρικό γάλα 6 mg, από τροποποιημένο γάλα αγελάδας 40 mg, από γάλα σόγιας 140 mg. Σε λήψη αντιόξινων δισκίων, η ημερήσια πρόσληψη αλουμινίου είναι 1.000 φορές μεγαλύτερη από όση ενός εμβολίου.
  1. Μύθος: Τα εμβόλια, και ειδικά το εμβόλιο ιλαράς-ερυθράς-παρωτίτιδας (MMR), προκαλούν αυτισμό.
Αλήθεια: Έχουν γίνει πολλές μελέτες σε διαφορετικούς πληθυσμούς, με πολύ μεγάλο αριθμό παιδιών, που έχουν δείξει ότι δεν υπάρχει καμία συσχέτιση συγκεκριμένων εμβολίων με τον αυτισμό ή άλλες νευροαναπτυξιακές διαταραχές. Ο αυτισμός είναι νόσημα με γενετικό υπόστρωμα και δεν σχετίζεται με τον εμβολιασμό. Η υποτιθέμενη μελέτη συσχέτισης του εμβολίου MMR με νευροαναπτυξιακές διαταραχές δημοσιεύθηκε το 1998, με μόλις 12 παιδιά, και αποσύρθηκε, καθώς αποδείχθηκε ότι χρησιμοποιήθηκαν παραποιημένα στοιχεία, και ο κύριος συγγραφέας είχε οικονομικό όφελος για τα αποτελέσματα που παρουσίαζε.
  1. Μύθος: Τα εμβόλια προκαλούν συχνά σοβαρές παρενέργειες.
Αλήθεια: Οι συχνότερες παρενέργειες των εμβολίων είναι ήπιες και προβλέψιμες. Συνήθως, σκληρία ή ερεθισμός στο σημείο της ένεσης, πυρετός (συνήθως 1-2 κύματα), ανησυχία ή υπνηλία για 1-2 24ωρα. Οι σοβαρές παρενέργειες που μπορεί να συσχετιστούν με τον εμβολιασμό είναι εξαιρετικά σπάνιες (1:1.000.000) και συνήθως προκαλούνται λόγω υπερευαισθησίας ή αλλεργίας στα συστατικά του εμβολίου. Οι κίνδυνοι και οι επιπλοκές από φυσική νόσηση είναι πολύ πιο συχνές από ό,τι από τον εμβολιασμό. Η έγκριση των εμβολίων και η μελέτη της ασφάλειάς τους γίνεται από ανεξάρτητους διεθνείς οργανισμούς, με αυστηρά κριτήρια. Όλα τα δεδομένα των κλινικών μελετών δίνονται στη δημοσιότητα και δημοσιεύονται σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά για κρίση από άλλους επιστήμονες.
  1. Μύθος: Τα εμβόλια προωθούνται από τις φαρμακοβιομηχανίες λόγω κέρδους.
Αλήθεια: Τα εμβόλια που γίνονται στα παιδιά εξυπηρετούν το ατομικό και δημόσιο συμφέρον της μείωσης ή εξάλειψης σοβαρών λοιμωδών νοσημάτων. Τα περισσότερα εμβόλια, εκτός από την ατομική προστασία που προσφέρουν, μειώνουν τη φορεία και τη μετάδοση λοιμωδών παραγόντων στο περιβάλλον, δημιουργούν έτσι έναν τοίχο συλλογικής ανοσίας (ανοσίας της κοινότητας), που προφυλάσσει και ανεμβολίαστα άτομα και προλαμβάνει επιδημίες στην κοινότητα. Σε μια πολύ πρόσφατη μελέτη (MMRW April 2014), υπολογίστηκε ότι στις ΗΠΑ τα τελευταία 20 χρόνια λόγω του εμβολιασμού έχουν προληφθεί 732.000 θάνατοι, 322 εκατομμύρια νοσήσεις και 21 εκατομμύρια νοσηλείες. Ο εμβολιασμός είναι από τις πιο αποδοτικές επενδύσεις στη δημόσια υγεία, αφού έχει υπολογιστεί ότι για κάθε 1 δολ. που δαπανάται, επιστρέφουν στο κράτος 3 δολ. άμεσο όφελος και 10 δολ. αν λογαριαστεί και το κοινωνικό κόστος.
  1. Μύθος: Δεν χρειάζεται να εμβολιάσω το παιδί μου αφού εμβολιάζονται τα άλλα παιδιά.
Αλήθεια: Σε συνθήκες που μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού εμβολιάζεται (>95%), προστατεύονται και αυτοί που δεν εμβολιάζονται, καθώς μειώνεται η κυκλοφορία των λοιμωδών παραγόντων στην κοινότητα. Αν όμως το ποσοστό εμβολιασμού υποχωρήσει, τότε τα ανεμβολίαστα άτομα κινδυνεύουν να νοσήσουν και να παρουσιάσουν επιπλοκές από τα νοσήματα. Αυτό μπορεί να γίνει λόγω αύξησης ανεμβολίαστων ατόμων στην κοινότητα από είσοδο μετακινούμενων πληθυσμών ή μεταναστών ή λόγω άρνησης εμβολιασμού από φόβο για υποτιθέμενες παρενέργειες, θρησκευτικούς λόγους, παρακολούθηση εναλλακτικών μορφών ιατρικής που αρνούνται τα οφέλη του εμβολιασμού. Για παράδειγμα, τα τελευταία χρόνια στην Ευρώπη, υπήρξαν σημαντικές επιδημίες ιλαράς στη Γαλλία, τη Γερμανία και την Αγγλία, ενώ το 2014 στην Καλιφόρνια πέρασαν την μεγαλύτερη επιδημία ιλαράς της τελευταίας εικοσαετίας, λόγω της μείωσης του ποσοστού εμβολιασμού. Παρότι τα τελευταία χρόνια συζητιέται συχνά η αύξηση του αντιεμβολιαστικού κινήματος στην Ελλάδα, πιο σοβαρό πρόβλημα είναι τα παιδιά που ενώ οι γονείς επιθυμούν να τα εμβολιάσουν, δεν έχουν οικονομική δυνατότητα να επισκεφθούν παιδίατρο ή δεν έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας και εμβόλια.
  1. Μύθος: Μπορώ να καθυστερήσω τον εμβολιασμό του βρέφους μου και θα το εμβολιάσω σε μεγαλύτερη ηλικία.
Αλήθεια: Τα βρέφη που είναι μικρότερα του έτους και στη συνέχεια τα νήπια <5 p=""> Τα εμβόλια αποτελούν ζώνη ασφαλείας και ασπίδα προστασίας για τα λοιμώδη νοσήματα, ας μην τα στερήσουμε λοιπόν από τα παιδιά μας. Ειδικά σε μια χρονική συγκυρία όπως η παρούσα, που με τις μετακινήσεις πληθυσμών αυξάνει το ποσοστό του πληθυσμού που δεν είναι επαρκώς εμβολιασμένο, υπάρχει σημαντικός κίνδυνος για επανεμφάνιση λοιμωδών νοσημάτων.

 http://virus.com.gr/mithi-ke-alithies-schetika-ta-emvolia/

Τα δρομολόγια του λεωφορείου από το ΚΤΕΛ Καβάλας στο Αεροδρόμιο Καβάλας ( Χρυσούπολης ) Μέγας Αλέξανδρος και τανάπαλιν.








Υπάρχει λεωφορείο του ΚΤΕΛ που συνδέει την Καβάλα με το αεροδρόμιο της.

Επειδή πολλοί ρωτούν τις ώρες αναχώρησης του λεωφορείου από το ΚΤΕΛ Καβάλας προς το Αεροδρόμιο Καβάλας και τανάπαλιν:

Την στιγμή που γράφω αυτές τις γραμμές, το λεωφορειάκι (mini bus των 19 θέσεων) αναχωρεί από το ΚΤΕΛ Καβάλας δύο φορές την ημέρα (μια πρωί και μια απόγευμα) 75 - 90 λεπτά της ώρας πριν από την πτήση από Καβάλα για Αθήνα.   ( Να ξέρετε πάντως ότι υπάρχουν πιάτσες ταξί κοντά στο ΚΤΕΛ οπότε και να το χάσετε μπορείτε εύκολα να πάρετε ταξί. Η μία πιάτσα ταξί είναι, στα 25 μέτρα από το ΚΤΕΛ (μεταξύ ΙΚΑ και Ταχυδρομείου) και η άλλη δίπλα στη Νομαρχία, δηλαδή 250 μέτρα από το ΚΤΕΛ ).

Το ίδιο λεωφορείο αναχωρεί από το Αεροδρόμιο της Καβάλας (όπως εξέρχεστε από την πόρτα του αεροδρομίου, στα 100 μέτρα περίπου, προς τα μπροστά και λίγο δεξιά)  δύο φορές την ημέρα (μια πρωί και μια απόγευμα) 15 - 20 λεπτά της ώρας μετά την προσγείωση στην Καβάλλα του αεροπλάνου που έρχεται από Αθήνα.

Σχετικά με την ώρα κατά την οποία φεύγει το λεωφορείο από το Αεροδρόμιο τον Μάρτιο του 2016 πετάξαμε από Αθήνα προς Καβάλα και προσγειωθήκαμε στην Καβάλα στις 19.20 και το λεωφορείο μας περίμενε και έφυγε περίπου 15 - 20 λεπτά μετά την προσγείωση δηλαδή στις 19.40. Όπως μου είπε χαρακτηριστικά ο οδηγός: "Αν δεν φύγει και ο τελευταίος από την αίθουσα παραλαβής των αποσκευών, δεν ξεκινώ". Προσέξετε, πάντως σε περίπτωση που πάτε τουαλέτα να μην καθυστερήσετε πολύ για να μην το χάσετε.

Δείτε εδώ τον πίνακα με τα δρομολόγια όπως τα βρήκα στην ιστοσελίδα του ΚΤΕΛ Καβάλας (  http://www.ktelkavalas.gr  ) στις 24/08/2016: https://www.ktelkavalas.gr/%CE%B4%CF%81%CE%BF%CE%BC%CE%BF%CE%BB%CF%8C%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CE%BD%CE%AD%CE%BF/%CE%B4%CF%81%CE%BF%CE%BC%CE%BF%CE%BB%CF%8C%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CE%B1%CE%B5%CF%81%CE%BF%CE%B4%CF%81%CE%BF%CE%BC%CE%AF%CE%BF%CF%85


( Επειδή όμως ζούμε στην Ελλάδα και πολλά μπορούν να αλλάξουν χωρίς έγκαιρη ενημέρωση καλό είναι να σιγουρεύει κανείς τα παραπάνω με ένα τηλέφωνο. Τα τηλέφωνα του Σταθμαρχείου του ΚΤΕΛ Καβάλας λοιπόν (Μητροπολίτου Χρυσοστόμου 4, Καβάλα) είναι τα 2510 22 22 94 και 2510 22 35 93 ). Αν δεν απαντήσουν στα τηλέφωνα πάτε ο ίδιος στο ΚΤΕΛ και ρωτήστε στην έκδοση εισιτηρίων.


Το λεωφορείο την απόσταση ΚΤΕΛ Καβάλας - Αεροδρόμιο Καβάλας ( Χρυσούπολης ) την κάνει περίπου σε 30 λεπτά.

Πηγαίνει συνήθως από τον παλιό δρόμο (όχι δηλαδή από την Εγνατία οδό) και έτσι περνά μέσα από τα χωριά Νέα Καρβάλη και Ποντολίβαδο και ακριβώς έξω από το χωριό Πετροπηγή. Ρώτησα τον οδηγό εάν κάνει στάσεις σε αυτά τα χωριά και μου είπε ότι αν πάρει κάποιος τηλέφωνο στο ΚΤΕΛ για κάποιο συγκεκριμένο δρομολόγιο προς το Αεροδρόμιο και τον προειδοποιήσει ότι θα περιμένει υποψήφιος επιβάτης σε κάποιο από αυτά τα χωριά, τότε μπορεί να κάνει στάση για να τον πάρει. Όσο για τον γυρισμό από το Αεροδρόμιο προς την Καβάλα αρκεί κανείς να πει στον οδηγό και μπορεί να σε κατεβάσει σε κάποιο από αυτά τα χωριά. Αυτό είναι χρήσιμο και για κάποιον που έρχεται από ή πάει προς Χρυσούπολη ή Ξάνθη γιατί μπορεί έτσι να το συνδυάσει και με το λεωφορείο που κάνει την γραμμή Καβάλα - Χρυσούπολη - Ξάνθη και περνά και μέσα από αυτά τα χωριά.

Την απόσταση Καβάλα - Νέα Καρβάλη το λεωφορείο την κάνει σε περίπου 15 λεπτά.

Το απλό εισιτήριο προς την μια κατεύθυνση (one way), την στιγμή που γράφω αυτές τις γραμμές, κοστίζει 5 ευρώ, όταν το αντίστοιχο κόστος εάν πάρει κανείς ταξί είναι 38 €. Με άλλα λόγια εάν επιλέξεις ταξί για το πάνε - έλα σου, θα δώσεις 66 € παραπάνω...

Για τα δρομολόγια των αεροπλάνων της Olympic Air από το Αεροδρόμιο της Καβάλας προς το Αεροδρόμιο της Αθήνας, δείτε εδώ. Το τηλέφωνο του Διεθνή Αερολιμένα Καβάλας
"Μέγας Αλέξανδρος" από όπου επίσης μπορεί να μάθει κανείς τις ώρες των πτήσεων μεταξύ Καβάλας και Αθήνας είναι το 25910 53400

Αν θέλει κανείς σε καθημερινή βάση να βλέπει από ποιες χώρες προσγειώνονται και απογειώνονται αεροπλάνα στο αεροδρόμιο της Καβάλας μπορεί κανείς να το δει στην σελίδα www.flightradar24.com για την ακρίβεια εδώ: https://www.flightradar24.com/data/airports/kva 
Μια άλλη καλή παρεμφερής σελίδα είναι η http://www.flightstats.com





17 March 2016

Abszess-ilon ointment.



Σε περίπτωση αποστήματος το σημαντικότερο είναι η χειρουργική παροχέτευση του. Όταν όμως η χειρουργική παροχέτευση για διάφορους λόγους είναι δύσκολη τότε έχει νόημα να δοκιμάσει κανείς την αλοιφή Abszess-Ilon ointment.

Πολύ αποτελεσματική, για τοπική εξωτερική χρήση σε αποστήματα, δοθιήνες, ψευδάνθρακες και παρωνυχίες. (Αυτό προϋποθέτει όμως ότι ένας Ιατρός έχει κάνει σωστή διάγνωση πρώτα).

Προσοχή: Δεν πρέπει να εισέρχεται στα μάτια. Επίσης δεν είναι κατάλληλη για τη θεραπεία πρόσφατων τραυμάτων ή δερματικών εξανθημάτων. Δεν συνιστάται η τοπική εφαρμογή του προϊόντως σε εκτεταμένη δερματική επιφάνεια, λόγω πιθανότητας εμφάνισης συμπτωμάτων δηλητηρίασης ( πρόκληση βλαβών της νεφρικής λειτουργίας και καταστολή του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος).

Δραστική ουσία: Larch turpentine και Purified turpentine oil. 

Έκδοχα: Βαζελίνη, Κολοφώνιο, Κίτρινο κερί, Στεατικό/Παλμιτικό οξύ, Ελαϊκό οξύ, Πολυσορβάτη, Έλαιο Δενδρολίβανου, Έλαιο Ευκάλυπτου, Έλαιο θυμαριού, Θυμόλη, Πολτός Χλωροφύλλης.

Δοσολογία: Ανάλογα με την περιοχή του φλεγμαίνοντος δερματικού ιστού, απλώστε 2-3 cm αλοιφής, και καλύψτε το με κατάλληλο έμπλαστρο.

12 March 2016

Ποια φάρμακα δίνουμε σε ενήλικες με άσθμα που χρειάζονται θεραπεία μέσω νεφελοποιητή;


Γενικά αποφεύγω να δίνω εισπνεόμενα φάρμακα μέσω νεφελοποιητή. Η θεραπεία με νεφελοποιητή δεν είναι τόσο πρακτική (ο ασθενής δεσμεύεται να είναι στο σπίτι του πολλές φορές την ημέρα) αλλά και εκτός των άλλων είναι και πολύ πιο ακριβή (ειδικά τότε που είχαμε την επιλογή μόνο πρωτοτύπων σκευασμάτων).
Μερικές φορές όμως δεν μπορούμε να κάνουμε αλλιώς είτε γιατί ο ασθενής δεν μπορεί να μάθει να χρησιμοποιεί τις συνηθισμένες εισπνευστικές συσκευές (πχ λόγω ηλικίας) είτε γιατί το άσθμα του ασθενούς είναι πολύ έντονο.
Στις  περιπτώσεις λοιπόν που πρέπει να δώσω θεραπεία με Νεφελοποιητή παλαιότερα έδινα (κατόπιν πρότασης ειδικού Πνευμονολόγου) το Berovent (=Ipratropium + Salbutamol) και Flixotide ( = Fluticasone) ενώ τώρα που έχουν βγει παρόμοια γενόσημα δίνω Demoren ( = Ipratropium + Salbutamol) και Biosonide ( = Budesonide). Για την ακρίβεια δίνω:
Inh. Sol. Berovent 0,5/2,5 mg/2,5 ml x 30     1x4
+
Inh. Sol. Flixotide 0,5 mg / 2 ml x 10            1x2

Το σκεύασμα αυτό Berovent  περιέχει μέσα σε μια δόση των 2,5 ml διαλύματος,

0,5 mg Ιπρατρόπιο ( = Atrovent ) και 3 mg Σαλβουταμόλης ( = Aerolin ).

Το σκεύασμα Flixotide περιέχει 2 mg fluticasone propionate μέσα στα 2 ml της κάθε φύσιγγας.

Αντί του Flixotide μπορεί κανείς να δώσει άλλο κορτικοστεροειδές πχ
το Pulmicort ( = budesonide) Inh. Sus. N 0,5 mg/ml x 4 φακ x 5 πλαστ.
ή αντίστοιχο γενόσημο του budesonide όπως π.χ. το Biosonide Inh. Sus. N 0,5 mg/2ml  x 20 ή την συσκευασία 1 mg/2 ml   x 20 (η οποία αυτή η τελευταία συσκευασία αντιστοιχεί στα 0,5 mg/ml Pulmicort).


Τώρα που έχουν βγει παρόμοια γενόσημα δίνω, αντί των παραπάνω, τα

Inh. Sol. For nebulization Demoren (0,5 + 2,5) mg/2,5 ml  x 30    1x4
+
Inh. Susp. Biosonide 1 mg / 2 ml  x 20                                            1x2

Στον ασθενή δίνω αναλυτικές οδηγίες όπου γράφω:
    
 Θα παίρνεις μέσω του νεφελοποιητή τις εισπνοές ως εξής: 1 αμπούλα Demoren στις 7 το πρωί, 1 αμπούλα στις 1 το μεσημέρι, 1 αμπούλα στις 7 το απόγευμα και κατά περίσταση 1 αμπούλα την νύχτα. 1 αμπούλα Biosonide στις 7 το πρωί και 1 στις 7 το βράδυ (ανακατεμένο με το Demoren).

05 March 2016

Αυτοί είμαστε κύριοι. Αποτύχαμε.

05/03/2016
Μαρτυρεί ο Θάνος Πασχάλης
Ειδικευόμενος Νευροχειρουργικής στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας



Εφημερία. Απογευματάκι χτυπάει το τηλέφωνο. »Τον εφημερεύων νευροχειρουργό θέλω, στα ΤΕΠ της Παιδιατρικής για ένα παιδάκι που χτύπησε…»
Ένα τέταρτο μετά, διεκπεραιώνοντας κάποια διαδικαστικά θέματα της κλινικής κατεβαίνω να το δω. Μου είχε πει ήδη η συνάδελφος στο τηλέφωνο ότι το παιδί είναι »πίσω αναπτυξιακά» (έχουμε ξεπεράσει τους όρους καθυστερημένο και αυτιστικό το 2016), ότι δε μιλάει παρα μόνον δείχνει και δεν περπατάει.
Μπαίνω στο εξεταστήριο της παιδιατρικής. Βλέπω έναν τέλειο ζουζουνο να με κοιτάει, τον ρωτάω πώς το λενε. Δεν μου απαντάει. Δίπλα του κάθεται ένα κορίτσι σαν τα κρύα τα νερά, η Ελευθερία, 13 χρονών.
«Εσυ τι εισαι;» της λεω.
«Αδελφή του.»
«Και με ποιον είναι το παιδάκι;»
«Με μένα » απαντάει.
Ρωτάω το ιστορικό εν τάχει στην μικρή πριγκίπισσα και καταλαβαίνω ότι είναι μια μικρή κάκωση κεφαλής, χωρίς σημεία ενδοκράνιας υπέρτασης με ένα χαμηλής ταχύτητας μηχανισμό κάκωσης. Λέω στο μικρό. «Είσαι καλα; Θές να μου πεις τίποτα;»
«ΠΕΙΝΑΩ». Λέει το »πισω αναπτυξιακά » παιδί. Ρωτάω την αδερφή του τι θέλουν να φάνε να το φροντίσουμε. Με κοιτάει στα μάτια κατακκόκινη απο ντροπή και λέει «τίποτα, ευχαριστούμε».
Λίγα λεπτά μετά μιλώντας με τη συνάδελφο ανακαλύπτω ότι η Ελευθερία είναι κηδεμόνας των μικρών αδελφών της (δεν εμαθα ακριβή αριθμό), τα ταϊζει, τα προσέχει. Δεν έμαθα αν πάνε σχολείο. Και ράγισα.

Αυτοί είμαστε κύριοι. ΑΠΟΤΥΧΑΜΕ. Όταν έρχεται ένα παιδί στα επείγοντα και ΠΕΙΝΑΕΙ και δεν έχει διάγνωση από τα γεννοφάσκια του, ΑΠΟΤΥΧΑΜΕ. Με ένα θολό οικογενειακό περιβάλλον, με ένα μηδενικό υπόβαθρο, που δε θέλω να αναφέρω εδώ τα παιδιά αυτά παλεύαν για να ζήσουν.
ΠΟΥ ΕΙΣΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ; ΠΟΥ ΕΙΣΑΙ ΓΙΩΡΓΟ, ΚΩΣΤΑ, ΑΝΤΩΝΗ, ΑΛΕΞΗ; ΠΟΥ;;;
Αισθάνομαι σήμερα πιο αχρηστος απο ποτε. Πρέπει να ντρεπόμαστε. Όλοι μας. Μας σιχάθηκα.

«Ἐσεῖς ποὺ βρήκατε τὸν ἄνθρωπά σας
κι ἔχετε ἕνα χέρι νὰ σᾶς σφίγγει τρυφερά,
ἕναν ὦμο ν᾿ ἀκουμπᾶτε τὴν πίκρα σας,
ἕνα κορμὶ νὰ ὑπερασπίζει τὴν ἔξαψή σας,
κοκκινίσατε ἄραγε γιὰ τὴν τόση εὐτυχία σας,
ἔστω καὶ μία φορά;
Εἴπατε νὰ κρατήσετε ἑνὸς λεπτοῦ σιγή
γιὰ τοὺς ἀπεγνωσμένους;”“

Ν.Χριστιανόπουλος



Konsten att ta rätt betalt.

Från tidningen “Priva ta Affärer”, Februari 2016, sidan 58.
Författare: Johan Mark wall.



Se till att ta rätt betalt.
Konsten att ta rätt betalt handlar om psykologi. Så här gör du för att få snurr på kassaflödet.
Ett nystartat företag för en kamp på liv och död för att överleva. Många avsnitt av affärsplanen är på plats. Andra är under utveckling. Och under tiden måste företaget generera intäkter för att inte gå omkull. Då är det livsviktigt att ha en fungerande prisstrategi på plats. Men priset avspeglar inte bara värdet på en vara eller tjänst. Det signalerar även vem du är, vad du vill och vilken kvalitet Du står för. Här berättar Privata Affärer, steg för steg, hur du smartast lägger upp en hållbar prisstrategi. Arkitekten bakom analysen heter Anne Abrah am Mar brandt och är vd och rådgivare på Nyföretagarcentrum Öresund.

1)      Gör en marknadsanalys
En kritisk del av affärsplanen handlar om omvärdsanalys och konkurrentbevakning. Det är här utformningen av företagets prisstrategi börjar.
Här brister det för många nya entreprenörer, anser Anne Abraham Marbrandt.
Man bör alltid göra en marknadsundersökning. Ställ dig till exempel vid ortens stora matbutik och fråga folk vad de betalar idag för den vara eller tjänst du säljer, vad de är nöjda respektive missnöjda med och vad de skulle vilja ändra på.
Ställer du samma fråga till hundra personer har du fått gott om nycklar till vilket pris marknaden är villig att betala. Gemensamt för de företagare som är mest framgångsrika är att de utvecklar sin produkt i samarbete med kunden.

2)      Ta bra betalt.
Konsten att ta reda på vad marknaden är villig att betala för den vara eller tjänst du säljer och sedan lägga dig på samma nivå eller strax över, säger Anne Abraham Marbrandt.
-          Men är det inte bättre att lägga sig lägre än konkurrenterna på orten?
-          Nej, det är en fälla många går i. Då väljer du bara de kunder som enbart tittar på priset. Frågan är om det är dessa kunder som du vill jobba med. Det är bättre i längden att jobba med kunder som är beredda att betala för kvalitet. Pruta inte på dig själv, uppmanar hon. Ta exempelvis en nyöppnad frisör som tar “elevpris”. Den stämpeln är svår att tvätta bort när det gått en tid. Det är bättre att sätta ribban högt redan från början. Det skickar en signal som säger “jag är proffs på det här”. En annan nackdel med lågt pris är att du får svårt att höja priset eftersom din kunder har kommit till dig tack vare det låga priset. En lågprisstrategi kräver stora volymer vilket i sin tur kräver en väl tilltagen budget för marknadsföring. De flesta nya företag har inte råd med det, säger Anne Abraham Marbrandt. När du väl ska höja dina priser, gör det på rätt sätt. Höj hellre i små steg än tvärtom. De flesta kunder ser inget konstigt i att du höjer priset en gång om året.

3)       Skapa kassaflöde
En annan “kritisk framgångsfaktor” är att lära sig att snabbt ta betalt för att undvika att hamna I en likviditetssvacka, berättar Anne Abraham Marbrandt.
Du måste ha in pengar på kontot, inte minst för att klara dina egna fakturor. I dag finns det många, enkla betallösningar att tillgå, vilka mot en liten kostnad ger dig tillgång till pengarna direkt.
Det här är något att tänka på, särskilt för företagare som handlar med utlandet.
Många länder har helt andra ledtider på betalningar jämfört med Sverige. Du kan vänta tre månader innan du ser röken av pengarna.

4)      Ge kunder ett mervärde
Anne Abraham Marbrandt avråder från att gå med på att gå ner i pris i förhandlingen med kunden.
Försök hellre hitta på smarta sätt att leverera mervärde som en del av erbjudandet. Det ger kunden känslan av att få valuta för pengarna.
Jag rekommenderar alla nya företagare att försöka skjuta till ett mervärde. Det mervärdet kan se ut på väldigt många olika sätt, beroende på vad du säljer.
En företagareventfirma kan ta bilder under eventet och bjuda på en foto-cd. Eller bjuda på lite plockmat eller godispåsar till deltagarna. Bjud på “the icing on the cake”, men ta betalt för själva kakan, är mitt budskap. I det här exemplet skulle man även kunna bjuda på ett presentkort på ett mindre belopp. Tanken är att locka deltagarna till att komma tillbaka och boka privat.
Det enda tillfället jag kan tänka mig att gå ned i pris är om kunden köper större kvantiteter.