30 June 2008

Παιδικοί φίλοι, Ευρωπαικό πρωτάθλημα και Λόρκα.


Χθες όλα θυμίζαν Ισπανία:

Είδα ένα παιδικό μου φίλο παντρεμένο με Ισπανίδα και τα δυο πολύ γλυκά δίδυμα τους.

Πήρε το Ευρωπαικό Πρωτάθλημα η Ισπανία.

Άκουσα στο ραδιόφωνο, δυο μελοποιημένα ποιήματα του Federico Garcia Lorca:


Λούζεται η αγάπη μου.

Λούζεται η αγάπη μου
στο Γουαδαλκιβίρ,
και τ' άνθη παίρνουν ευωδιά
απ'το γλυκό κορμί της

Τρέξε πέτα χελιδόνι
φέρ' της Βενετιάς βελόνι
να κεντήσει στο μαντίλι
τη χαρά της να μου στείλει

Μεταξωτά η αγάπη μου
μαντίλια μου κεντά
κι όλο φιλάει την κλωστή
και βυσσινιά τη βάφει

Τρέξε πέτα χελιδόνι
φέρ' της Βενετιάς βελόνι
να κεντήσει στο μαντίλι
τη χαρά της να μου στείλει


Από έρωτα πεθαίνουν τα κλαριά.

Η νύχτα στέκει μουσκεμένη
μέσα στου παταμιού τις όχθες
και στα στήθια της Λολίτας
από έρωτα πεθαίνουν τα κλαριά

Γυμνή η νύχτα τραγουδάει
πάνω στου Μάρτη τα γιοφύρια
Λούζ' η Λολίτα το κορμί της
με νάρδους και γλυφό νερό.

Η νύχτα, από πιοτό και ασήμι
λάμπει ανάμεσ' απ' τις στέγες
Ασήμι από ρυάκια και καθρέφτες
απ' τ' άσπρα πόδια σου πιοτό

24 June 2008

Φιλμ: "Υστερόγραφο μιας Σχέσης".


Είδα πρόσφατα στην κινηματογραφική λέσχη της Καβάλας την ταινία "Υστερόγραφο μιας Σχέσης" ( "Away from her ").

Αναφέρεται στο πώς η σχέση ενός ηλικιωμένου ζευγαριού Καναδών διανοουμένων τραυματίζεται, όταν η γυναίκα προσβάλλεται σιγά σιγά από Alzheimer και επιλέγει να μετακομίσει σε ένα ίδρυμα για τέτοιους Ασθενείς. Το ίδρυμα είναι πραγματικά ζηλευτό από πλευράς ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων και εξοπλισμού αλλά αυτό δεν κάνει τα πράγματα και τόσο εύκολα παρ όλα αυτά.

Στο θερινό κινηματογράφο που παιζόταν η ταινία μπήκαμε κατά τύχη με ένα φίλο γιατί μας άρεσαν οι διαφημιστικές αφίσες του έργου, αλλά δεν το μετανιώσαμε τελικά:

Η παραγωγή είναι ΚαναδοΑγγλική αλλά θα έλεγα ότι εδώ η Ευρωπαική παράδοση υπερισχύει της Αμερικανικής: Η ταινία εξελίσσεται αργά αλλά και γλυκά. Εικόνες από όμορφα χειμωνιάτικα τοπία και ζεστά σπίτια που μου θυμίζουν και Σκανδιναβία. Ρεαλιστική περιγραφή της εξέλιξης της ασθένειας και έξυπνο σενάριο που παρά τον αργό ρυθμό της ταινίας, σου κρατά το ενδιαφέρον. Παράλληλα η ταινία αγγίζει σοβαρά, υπαρξιακά θα έλεγα, θέματα. Θέματα όπως ο διαχωρισμός ή μη μεταξύ σώματος και πνεύματος, η ιδρυματοποίηση, η αποξένωση από τον άνθρωπό σου, η μοναξιά, ο επερχόμενος Θάνατος αλλά και η μεγαλοθυμία.


http://www.youtube.com/watch?v=ct7eXP-ivAk

20 June 2008

Μια εικόνα είναι χίλιες λέξεις.


Η φωτογραφία στο εξώφυλλο του σημερινού BMJ ( British Medical Journal ), ενός από τα πιό έγκυρα Ιατρικά περιοδικά παγκοσμίως, τσούζει:


Οι Γιατροί έχουμε καταντήσει μαριονέτες των φαρμακευτικών εταιρειών.

19 June 2008

Θέλουμε οι ποδηλατόδρομοι να είναι όντως ποδηλατόδρομοι;




Ένας από τους βασικότερους τρόπους για να κάνουμε πιο ανθρώπινες τις πόλεις μας είναι να αυξήσουμε τις μετακινήσεις μας με ποδήλατο.

Το ποδήλατο βέβαια εκτός από την μείωση των καυσαερίων στην ατμόσφαιρα και το κέρδος στο πορτοφόλι έχει ευεργετικότατες επιδράσεις και στην υγεία των ανθρώπων μέσω της άσκησης.

Σε αρκετές πόλεις της Ελλάδας πήραν κονδύλια και φτιάξαν ποδηλατόδρομους ως εξής: Πήραν μπογιά και ζωγραφίσανε μια άκρη της ασφάλτου με άλλο χρώμα και αυτό το ονομάσανε ποδηλατόδρομο.

Το αποτέλεσμα: Οι οδηγοί αυτοκινήτου να οδηγούν εκεί πάνω (όταν μπορούν) αλλά συνήθως δεν μπορούν γιατί έχουν προλάβει να παρκάρουν εκεί πέρα τα αυτοκίνητά τους άλλοι. Πάντως όπως και να έχει το πράγμα αυτές οι ζωγραφισμένες άκρες του δρόμου (οι οποίες μετά από λίγο χάνουν ακόμη και το χρώμα τους), σπάνια χρησιμοποιούνται από ποδηλατιστές και όταν αυτό συμβαίνει οι ποδηλατιστές το κάνουν με κίνδυνο της ζωής τους όπως και στους υπόλοιπους ελληνικούς δρόμους.

Αν θέλουμε να έχουμε ποδηλατόδρομους άξιους λόγου υπάρχουν για μένα μόνο δύο λύσεις:

Η πρώτη είναι να χωριστεί η άκρη του δρόμου που προορίζεται για ποδηλατόδρομος από τον υπόλοιπο δρόμο που είναι για αυτοκίνητα, με πασαλάκια ή με τοιχάκι. Τέτοια λύση βλέπουμε στην πάνω φωτογραφία. Αλλιώς, στην Ελλάδα είμαστε, να είστε βέβαιοι ότι θα παρκάρουν ή θα κινούνται εκεί αυτοκίνητα.

Η άλλη λύση (σε περίπτωση που θέλουμε να σχεδιάσουμε ένα ποδηλατόδρομο εκτός της πόλης), είναι να κάνουμε ένα στενό δρόμο μόνο για ποδήλατα, παράλληλο ίσως αλλά εντελώς ξεχωριστό από τον αυτοκινητόδρομο, όπως έβλεπα να έχουν στη Σουηδία. Τέτοιο ποδηλατόδρομο βλέπουμε στη κάτω φωτογραφία.

Βέβαια για να τολμήσει κανείς να κάνει ποδήλατο με ηρεμία στην Ελλάδα χρειάζεται και κάτι άλλο: Να μη φοβάται κανείς τα διάφορα αδέσποτα σκυλιά που τριγυρνούν στις Ελληνικές πόλεις ή τα διάφορα τσομπανόσκυλα στα οποία μπορεί κανείς εύκολα να πέσει όταν ποδηλατεί εκτός πόλης. Αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία..

18 June 2008

Empathy ( Ενσυναίσθηση).


Στη σειρά ενός πλήθους λέξεων που μοιάζουν Ελληνικές αλλά δεν είναι γιατί τις φτιάξανε ξένοι από Ελληνικές όμως ρίζες, είναι και η λέξη empathy.

Φυσικά δεν μπορούμε να την μεταφράσουμε εμπάθεια γιατί σημαίνει κάτι εντελώς διαφορετικό στην γλώσσα μας.

Η καλύτερη μετάφραση του empathy που έχω δεί, είναι η λέξη ενσυναίσθηση.

Σημαίνει το να μπορείς να μπαίνεις στην θέση του Άλλου, στην περίπτωσή μας του Ασθενούς, αλλά αυτό να το κάνεις για λίγο και μετά να αποστασιοποιήσαι κάπως, για να μπορείς να είσαι αντικειμενικός και συνάμα αποτελεσματικός σαν Ιατρός.

Την επόμενη φορά που θα συναντήσετε έναν Ασθενή προσπαθήστε για λίγα δευτερόλεπτα να μπείτε στην θέσή του. Συνήθως είναι τόσο κουραστικό που δεν αντέχουμε να το κάνουμε περισσότερο από μερικά δευτερόλεπτα...Είναι όμως πολύ χρήσιμο
(όχι μόνο όταν έχουμε έναν Ασθενή μπροστά μας αλλά και οποιοδήποτε άλλο Συνάνθρωπό).

16 June 2008

Ουρανούπολις.


Πάντα μου άρεζε το ουρανί χρώμα. Ίσως και για αυτό ήμουν σαφώς θετικά διατεθειμένος πριν επισκεφτώ ένα χωριό αρκετά κοντά στην ιδιαίτερη πατρίδα μου:

Την Ουρανούπολη.

Θα μπορούσε άραγε κανείς να δώσει σε ένα μέρος ένα όνομα πιο ποιητικό και ζωγραφικό από το όνομα Ουρανούπολις;
Δεν είναι όμως μόνο το όνομα της.
Είναι και η ηρεμία που κατά κάποιο τρόπο αναδίνει ίσως και γιατί βρίσκεται ακριβώς δίπλα στο Άγιο Όρος.
Είναι το πράσινο βουνό γύρω γύρω που τυλίγει την ουρανί κωμόπολη.
Είναι που η πολίχνη έχει προσανατολισμό προς τα δυτικά και άρα έχει και όμορφα ροδαλά ηλιοβασιλέματα που και αυτά ταιριάζουν με το ουρανί.
Είναι και το νησάκι απέναντι, η Αμουλιανή, που σε κάνει να φαντασιώνεσαι με ιστορίες του Ροβινσώνα Κρούσου.
Είναι και η μυστηριώδης κορυφή του Άθωνα παραπέρα, να σε υποβάλει.

Ένα μέρος ή μου αρέσει ή δεν μου αρέσει από τα πρώτα δευτερόλεπτα που θα το δω.
Η Ουρανούπολη είναι σαφώς από αυτά τα μέρη που μου αρέσουν.

12 June 2008

Πρωτότυπα ή αντίγραφα φάρμακα;


Σε όλη την Βόρεια Ευρώπη η συνταγογράφηση έχει προσανατολιστεί στα αντίγραφα γιατί ο Ασθενής, αλλά και η κοινωνία γενικότερα, εξοικονομεί χρήματα χωρίς να γίνεται έκπτωση στην ποιότητα.


Το πρόβλημα στην Ελλάδα είναι ότι ακόμη, καλώς ή κακώς, δυσπιστούμε για το κατά πόσο τα αντίγραφα που κυκλοφορούν στο εμπόριο είναι πιστά αντίγραφα και όχι ”αλεύρι”.


Φαντάζομαι ότι στην Ελλάδα υπάρχουν (και παλαιότερα μάλλον υπήρχαν ακόμη περισσότερο) αρκετά αντίγραφα που περιέχουν και ”αλεύρι”. Υποψιάζομαι όμως ότι οι μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες πρωτοτύπων και οι φαρμακοποιοί μεγαλοποίησαν τα πράγματα μια και αυτό είναι προς όφελός τους. Από πού το εξάγω αυτό:


Ακούγοντας προσωπικά αντιπροσώπους μεγάλων εταιρειών, φαρμακοποιούς αλλά και συναδέλφους Ιατρούς να μιλούν για την ποιότητα των αντιγράφων στην Ελλάδα, είχα σχηματίσει την εντύπωση ότι πάνω από το μισό των αντιγράφων που κυκλοφορούν στην Ελλάδα είναι ”αλεύρι”. Τον Νοέμβριο του 2006 διάβασα όμως στο BMJ ένα άρθρο (BMJ 2006;333:1090, 25 November), που το παραθέτω και κάτω. Εκεί γράφει ότι υπολογίζεται ότι στην Μεγάλη Βρετανία το 1% των φαρμάκων που κυκλοφορούν είναι αλεύρι (fake drug ) ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για την Ρωσία υπολογίζεται ότι είναι 10%. Η Ελλάδα από πλευράς οικονομικής ανάπτυξης και διαφθοράς βρίσκεται κάπου μεταξύ των δύο αυτών χωρών. Για τον λόγο αυτό υπολογίζω ότι στην Ελλάδα το ποσοστό των φαρμάκων με ”αλεύρι”, είναι μονοψήφιος αριθμός.


Εδώ να πω ότι οι φαρμακευτικές εταιρείες, οι φαρμακοποιοί αλλά και εμείς οι Ιατροί υπερτονίζουμε γενικά την αξία των φαρμάκων για την δημόσια Υγεία γιατί έτσι μας συμφέρει. Είναι όμως σημαντικότερο να επιδιώκουμε π.χ. την μείωση του καπνίσματος, της ανθυγιεινής διατροφής και του αλκοόλ στον γενικό πληθυσμό και την άνοδο του πνευματικού και βιοτικού μας επιπέδου από το να ποντάρουμε σε όλο και πιο ακριβά φάρμακα.


Παραθέτω και πάλι το άρθρο του καθηγητή κ. Γ. Τούντα για την ιεράρχηση των κινδύνων για την υγεία από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας:


Ιεράρχηση των κινδύνων για την υγεία μας από τον Π.Ο.Υ.




καθώς και το άρθρο του BMJ:


EU should strengthen protection against fake drugs, UK report says


07 June 2008

Πώς συντάσουμε μια αίτηση;


Τέλειωσα δημοτικό, γυμνάσιο, λύκειο και πανεπιστήμιο, έγινα 40 ετών και έμαθα μεταξύ των άλλων ένα σωρό άχρηστα πράγματα αλλά κανείς δεν μου έμαθε με τρόπο συστηματικό κάτι που είναι απαραίτητο για να επικοινωνεί κανείς με το Ελληνικό κράτος.

Πώς συντάσουμε μια αίτηση;

Την απάντηση την πήρα κατά τύχη σερφάροντας στο διαδίκτυο.
Ενθουσιάστηκα τόσο που την παραθέτω και εδώ:


Σύνταξη & υποβολή αίτησης

Η σύνταξη και υποβολή μιας αίτησης είναι καθημερινή αναγκαιότητα για τον κάθε πολίτη. Ιδιαίτερα για τους νέους αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση στην προσπάθεια αναζήτησης εργασίας, συγκέντρωσης και υποβολής δικαιολογητικών, έκδοσης πιστοποιητικών, βεβαιώσεων κ.ά.Η σωστή και επιμελημένη εμφάνιση του εντύπου της αίτησης δημιουργεί την πρώτη εντύπωση (θετική ή αρνητική) και προδιαθέτει τον παραλήπτη.Για το σκοπό αυτό περιγράφουμε στη συνέχεια σε συντομία τη διαδικασία σύνταξης μιας αίτησης και παραθέτουμε στη ιστοσελίδα μας ένα πρότυπο αίτησης.

Σε ένα φύλλο χαρτιού (Α4) δημιουργούμε δυο στήλες, διαφορετικού πλάτους.

Στην αριστερή πλευρά της σελίδας, που είναι στενότερη της δεξιάς, αναγράφουμε τη λέξη ΑΙΤΗΣΗ και ακολουθούν όλα τα στοιχεία ταυτότητας του αιτούντος.

Στη δεξιά πλευρά και στο ανώτερο μέρος αναγράφεται ο φορέας / υπηρεσία ΠΡΟΣ την οποία απευθύνεται η αίτηση.


Ακριβώς από κάτω, αφήνοντας δυο-τρεις κενές σειρές, ακολουθεί ο χώρος στον οποίο αναπτύσσουμε το αίτημά μας, το οποίο πρέπει να είναι σύντομο και σαφές.

Στο τέλος της αίτησης αναγράφεται ο τόπος και η ημερομηνία σύνταξης της αίτησης και υπογράφεται το έγγραφο από τον αιτούντα.


http://www.career.kard.teilar.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=114&Itemid=5

03 June 2008

Gustaf Fröding.


Πριν μεταναστεύσω για σπουδές στην Σουηδία και μάθω Σουηδικά νόμιζα ότι η γλώσσα αυτή ήταν χοντροκομμένη και φτωχή.
Άλλαξα γνώμη όμως μετά από λίγα χρόνια όταν την έμαθα καλά.
Μπορούν και τα Σουηδικά να σε αγγίξουν βαθιά στην ψυχή.

Θα κάνω μια απόπειρα να μεταφράσω κάποιο ποίημα από τα τέλη του 1800, ενός μεγάλου Σουηδού ποιητή, του Gustaf Fröding, που ήταν μπεκρούλιακας και πήγαινε σε πόρνες αλλά είχε πλούσιο ψυχικό κόσμο.

Του ζητώ συγνώμη εκ των προτέρων ξέροντας ότι τον σκοτώνω στη μετάφραση…

Jag köpte min kärlek för pengar,

för mig fanns ej annat att få,

sjung vackert, i skorrande strängar,

sjung vackert om kärlek ändå.

Den drömmen som aldrig besannats,

som dröm var den vacker att få,

för den som ur Eden förbannats,

är Eden ett Eden ändå.

Έδωσα λεφτά να αγοράσω την αγάπη,
Δεν μπορούσα να την αποκτήσω αλλιώς,
Τραγούδα όμορφα με χορδές που πάλλονται υπόκωφα,
Τραγούδα όμορφα για την αγάπη, δεν πειράζει.
Αυτό το όνειρο που ποτέ δεν έγινε αλήθεια,
ήταν όμορφο που το είχα έστω και σαν όνειρο.
Για αυτόν που τον καταράστηκαν να μην μπεί ποτέ στην Εδέμ,
Η Εδέμ παραμένει Εδέμ.

02 June 2008

Καπνός....20.000 ζωές τον χρόνο.

Της ΛΙΑΝΑΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ.

Τη θεωρούμε «παλιοσυνήθεια» αλλά τη συνεχίζουμε ακάθεκτοι. Δεν ακούμε κανέναν και πιστεύουμε ότι είμαστε άτρωτοι. Η Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καπνίσματος βρίσκει την Ελλάδα στην πρώτη θέση των θεριακλήδων με 3.000 τσιγάρα τον χρόνο και 20.000 θανάτους που σχετίζονται με το κάπνισμα ετησίως.
Με αφορμή την 31η Μαΐου, η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία προσπάθησε χθες για μία ακόμα φορά να αφυπνίσει πολίτες αλλά και κράτος. Σύμφωνα με έρευνα της Β' Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής με έδρα το «Αττικόν», το κάπνισμα είναι υπεύθυνο για το 30% όλων των θανάτων ατόμων ηλικίας 35-69 ετών στον δυτικό κόσμο και συνεπώς αποτελεί την πρώτη αιτία θανάτου στις πιο παραγωγικές ηλικίες.Οπως επεσήμανε ο πρόεδρος της ΕΚΕ, καθηγητής Δημήτρης Κρεμαστινός, οι καπνιστές ζουν κατά κανόνα 13 με 14 χρόνια λιγότερο απ' ό,τι οι μη καπνιστές, ενώ το 95% αυτών που παθαίνουν έμφραγμα είναι βαρείς καπνιστές.
Συγκλονιστικά στοιχεία -ιδιαίτερα για τους νεαρούς καπνιστές- έδωσε στη δημοσιότητα ο καθηγητής και ακαδημαϊκός Κώστας Στεφανής, τονίζοντας ότι καθημερινοί καπνιστές είναι το 24,6% των εφήβων, ενώ το 14% αναφέρουν βαρύ κάπνισμα (πάνω από 10 τσιγάρα την ημέρα).Ολα αυτά, τη στιγμή που η Ελλάδα ανήκει στα ελάχιστα κράτη που δεν έχουν ακόμα επιτύχει την ολοκληρωτική απαγόρευση του καπνίσματος στους κλειστούς χώρους. «Υπάρχει η υπόσχεση του υπουργείου Υγείας ότι το μέτρο θα νομοθετηθεί και θα εφαρμοστεί από την 1.1.2010. Ομως αν και ήδη έχουν νομοθετηθεί μέτρα που αφορούν την απαγόρευση του καπνίσματος, παραμένουν ανενεργά», τόνισαν Κρεμαστινός και Στεφανής, κάνοντας λόγο για «συμφέροντα που αντιδρούν και βρίσκονται υπεράνω της ανθρώπινης ζωής».

Ενας από τους λόγους που οι επιστήμονες επιμένουν στην άμεση λήψη μέτρων, είναι οι νεότερες έρευνες που καταγράφουν ότι η νικοτίνη ανιχνεύεται ακόμα και σε τρίχες νεογνών που γεννήθηκαν από μητέρες που δεν κάπνιζαν. Η επίδραση, δε, του παθητικού καπνίσματος στα νήπια, (2-5 ετών) εναι πολύ μεγαλύτερη απ' ό,τι στα μεγαλύτερα άτομα.

Οι επιστήμονες κατέθεσαν και μελέτες που έγιναν στις χώρες που απαγορεύτηκε το κάπνισμα. Σύμφωνα με αυτές:- Στη Γαλλία υπήρξε ελάττωση κατά 15% των εισαγωγών στα νοσοκομεία για έμφραγμα ή αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο.- Στην Ιταλία βελτιώθηκε η ποιότητα του αέρα των εσωτερικών χώρων και μειώθηκε η ανιχνευόμενη ποσότητα νικοτίνης στα ούρα των παθητικών καπνιστών εργαζόμενων σε αυτούς. Στη Ρώμη μειώθηκαν κατά 11,2% τα οξέα ισχαιμικά επεισόδια.- Στη Μοντάνα των ΗΠΑ η ελάττωση των καρδιαγγειακών συμβάντων ήταν περίπου 40% και στο Κολοράντο μειώθηκαν τα εμφράγματα κατά 27%.«Η απαγόρευση του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους έχει μετρήσιμες επιπτώσεις στην υγεία», επανέλαβαν οι καθηγητές και πρόσθεσαν, ότι η νομοθετική απαγόρευση του καπνίσματος στη χώρα μας θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στη δημόσια υγεία, μειώνοντας τους θανάτους κατά 2.000 έως 4.000.

Η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία διοργανώνει το Σάββατο 31 Μαΐου, στο Μέγαρο Μουσικής, ειδική εκδήλωση και συναυλία της ορχήστρας «Μίκης Θεοδωράκης», όπου ο τιμώμενος συνθέτης μαζί με πολλές προσωπικότητες θα διακυρηξουν την αναγκαιότητα εφαρμογής του νόμου.

spyropul@emet.gr

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 29/05/2008

http://www.enet.gr/online/online_text/c=112,id=99892344

Πρώτοι στο κάπνισμα.

80.000 νεκροί τον χρόνο από παθητικό κάπνισμα.

Η δράση του Ευρωκοινοβουλίου:

Οσον αφορά τον καπνό, το Ευρωκοινοβούλιο θέλει:

Απόλυτη απαγόρευση του καπνίσματος σε όλους τους κλειστούς χώρους εργασίας, συμπεριλαμβανομένων των καταστημάτων εστίασης, και σε όλα τα κλειστά δημόσια κτίρια και μεταφορικά μέσα στην Ε.Ε.
Απαγόρευση, σε όλη την Ε.Ε., της πώλησης προϊόντων καπνού σε άτομα ηλικίας κάτω των 18 ετών, συμπεριλαμβανομένης της μέριμνας για να γίνουν τα μηχανήματα πώλησης τσιγάρων δυσπρόσιτα στους νέους και της απαγόρευσης της εξ αποστάσεως πώλησης προϊόντων καπνού στους νέους.

Μέτρα για να διευκολυνθούν να σταματήσουν το κάπνισμα όσοι καπνιστές το θέλουν.

Σ' αυτές τις ενέργειες περιλαμβάνεται και η «Αντικαπνιστική εκστρατεία», με σλόγκαν «Είστε ελεύθεροι να πείτε όχι», το κόστος της οποίας θα ανέλθει στα 72 εκατομμύρια ευρώ για τα επόμενα τέσσερα χρόνια και η οποία θα συμβάλει στη διάδοση του μηνύματος των βλαβερών επιπτώσεων του καπνίσματος.

Παράλληλα, η Επιτροπή προετοιμάζει κατάλογο έγχρωμων αποκρουστικών φωτογραφιών, που θα απεικονίζουν τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος και οι οποίες είναι δυνατό να τοποθετηθούν, αν το θέλουν τα κράτη-μέλη, στις συσκευασίες των προϊόντων καπνού.

Η Ευρωβουλή ζητεί περαιτέρω μέτρα για το snus.

Το Κοινοβούλιο ζητά επίσης τη σύσταση ειδικής επιτροπής για τη διερεύνηση των κινδύνων για την υγεία από την κατανάλωση του καπνού που καταναλώνεται από το στόμα και είναι γνωστός ως snus, καθώς και τον αντίκτυπό του στην κατανάλωση τσιγάρων. Το snus είναι σήμερα απαγορευμένο σε όλη την Ευρώπη εκτός της Σουηδίας, αν και ορισμένοι υποστηρίζουν ότι το σουηδικό παράδειγμα δείχνει πως το snus μπορεί να βοηθήσει στην απομάκρυνση των ανθρώπων από το τσιγάρο και να μειώσει τον αριθμό των ετήσιων θανάτων από καρκίνο των πνευμόνων.«Αν η υπόλοιπη Ευρώπη χρησιμοποιούσε snus αντί για καπνό, τα κρούσματα καρκίνου των πνευμόνων θα ήταν κάθε χρόνο μειωμένα κατά 250.000. Χρειάζεται να ερευνήσουμε μήπως θα μπορούσε να βοηθήσει να μειωθούν οι συνδεόμενες με τον καπνό ασθένειες στην Ευρώπη», είπε ο Σουηδός Ευρωβουλευτής Christofer Fjellner. «Το κάπνισμα λιγότερου καπνού είναι θεμελιώδες στοιχείο για να φτάσουμε σε μιαν άκαπνη Ευρώπη!»

Θέλουν οι Ευρωπαίοι να σταματήσουν το κάπνισμα;
Ερευνα του ευρωβαρόμετρου τον Μάιο του 2007, με θέμα «στάση των Ευρωπαίων απέναντι στο κάπνισμα», διαπίστωσε σημαντική μείωση της κατανάλωσης σε σχέση με την προηγούμενη έρευνα του 2002, μολονότι 32% των Ευρωπαίων εξακολουθούν να είναι καπνιστές.

Τα μεγαλύτερα ποσοστά βρίσκονται στην Ελλάδα με 42% και σε Λετονία, Ουγγαρία και Βουλγαρία με 36%. Η Σουηδία, με 18%, έχει τους λιγότερους καπνιστές.

Περίπου 88% των Ευρωπαίων υποστηρίζουν την απαγόρευση του καπνίσματος στα γραφεία, στους εσωτερικούς χώρους εργασίας και στους εσωτερικούς δημόσιους χώρους, όπως τα αεροδρόμια, τα καταστήματα και το μετρό. Μεγάλη υποστήριξη έχει επίσης η απαγόρευση του καπνίσματος στα μπαρ και στα εστιατόρια.

Το κάπνισμα σκοτώνει και με άλλους τρόπουςΤο τσιγάρο δεν προκαλεί θανάτους μόνο μέσω ασθενειών. Στοιχεία από 14 κράτη-μέλη δείχνουν ότι περισσότεροι από 2.000 θανάτους ετησίως προκαλούνται από πυρκαγιές που συνδέονται με το τσιγάρο. Η Κομισιόν προωθεί προτάσεις ώστε να γίνουν υποχρεωτικά σε όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. τα τσιγάρα που σβήνουν μόνα τους.

(Πηγές: www.epha.org, www.ensp.org www.economist.com, www.bbc.co.uk)

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 31/05/2008



http://www.enet.gr/online/online_text/c=112,dt=31.05.2008,id=30375176