24 June 2008

Φιλμ: "Υστερόγραφο μιας Σχέσης".


Είδα πρόσφατα στην κινηματογραφική λέσχη της Καβάλας την ταινία "Υστερόγραφο μιας Σχέσης" ( "Away from her ").

Αναφέρεται στο πώς η σχέση ενός ηλικιωμένου ζευγαριού Καναδών διανοουμένων τραυματίζεται, όταν η γυναίκα προσβάλλεται σιγά σιγά από Alzheimer και επιλέγει να μετακομίσει σε ένα ίδρυμα για τέτοιους Ασθενείς. Το ίδρυμα είναι πραγματικά ζηλευτό από πλευράς ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων και εξοπλισμού αλλά αυτό δεν κάνει τα πράγματα και τόσο εύκολα παρ όλα αυτά.

Στο θερινό κινηματογράφο που παιζόταν η ταινία μπήκαμε κατά τύχη με ένα φίλο γιατί μας άρεσαν οι διαφημιστικές αφίσες του έργου, αλλά δεν το μετανιώσαμε τελικά:

Η παραγωγή είναι ΚαναδοΑγγλική αλλά θα έλεγα ότι εδώ η Ευρωπαική παράδοση υπερισχύει της Αμερικανικής: Η ταινία εξελίσσεται αργά αλλά και γλυκά. Εικόνες από όμορφα χειμωνιάτικα τοπία και ζεστά σπίτια που μου θυμίζουν και Σκανδιναβία. Ρεαλιστική περιγραφή της εξέλιξης της ασθένειας και έξυπνο σενάριο που παρά τον αργό ρυθμό της ταινίας, σου κρατά το ενδιαφέρον. Παράλληλα η ταινία αγγίζει σοβαρά, υπαρξιακά θα έλεγα, θέματα. Θέματα όπως ο διαχωρισμός ή μη μεταξύ σώματος και πνεύματος, η ιδρυματοποίηση, η αποξένωση από τον άνθρωπό σου, η μοναξιά, ο επερχόμενος Θάνατος αλλά και η μεγαλοθυμία.


http://www.youtube.com/watch?v=ct7eXP-ivAk

4 comments:

yanis said...

Ενδιαφέρον ακούγεται.Θα δώ εάν το βρώ στη βιντεολέσχη.Ευχαριστώ Αργύρη.

Argiriou Argirios said...

Πιστεύω θα σου αρέσει Γιάννη.

yanis said...

Είδαμε χθές την ταινία που μας άφησε μια ανθρώπινη γεύση. Η καλή μου δεν κράτησε τα δάκρυα θυμούμενη την κατάσταση της μητέρας της που φοβάμαι ότι απέχει πολύ από την κινηματογραφική αλήθεια. Όλη η οικογένεια προσπαθεί με φροντίδα να κρατήσει την μαμά σπίτι γιατί διαπιστώσαμε τις θλιβερές συνέπειες της προσωρινής ιδρυματοποίησης.

Argiriou Argirios said...

Και εμένα με αγγίξε συναισθηματικά η ταινία Γιάννη.