24 March 2009

Για ποιά σοφία μιλάμε;

...........
..................
''Δεν κερδίζει τίποτα ο άνθρωπος μεγαλώνοντας. Η σοφία είναι στέρεμα ορμονών. Παύεις να κάνεις τρέλες παύεις να κάνεις λάθη διότι δεν έχεις ορμόνες. Δεν έχεις πάθη. Βιολογικό είναι το θέμα. Για ποια σοφία μιλάμε;''
............................


Απο τη συνέντευξη της Κικής Δημουλά στον Θανάση Λάλα στο περιοδικό Freepress, FAQ, no3.

3 comments:

Anonymous said...

ο Ηράκλειτος προβαίνει στην αναλυτική παρουσίαση των ιδιοτήτων, των συστατικών, της προέλευσης και της κατάληξης της Ψυχής. Η Ψυχή, αποτελείται -είναι- από το πυρ. Την φωτιά. H Ψυχή για να συνεχίσει να υπάρχει, πρέπει να μένει στέγνη, γεμάτη φωτιά17. Τότε, το σώμα που την κατέχει παρουσιάζει μια σειρά αρετών(="δύναμη," θάρρος, ανδρεία κ.α.). Σε αντίθετη περίπτωση: "…ανήρ οκόταν μεθυσθη άγεται υπό παίδος ανήβου, σφαλλόμενος, ουκ επαΐων όκη βαίνει, υγρήν την ψυχήν έχων"18. Όταν αρχίσει να υγραίνεται(ακόμα και από εξωτερικούς παράγοντες όπως φαίνεται, ποτό!) αρχίζει και ο σταδιακός θάνατος(έλλειψη αισθήσεων, αδυνατότητα κρίσης, εκφυλισμός, κλπ). Η Ψυχή βιώνει τον θάνατο, όταν μετατραπεί πλήρως σε νερό19. Όταν χάσει την δυνατότητα του πυρός. Επειδή η Ψυχή, χρησιμοποιεί το σώμα ως "καταφύγιο", όταν αυτή υγρανθεί, μετατραπεί σε νερό, κατά συνέπεια το σώμα αρχίζει να παγώνει, χάνοντας την δυνατότητα πυρός. Με αυτόν του τον συλλογισμό ο Εφέσιος φιλόσοφος ολοκληρώνει την "φιλοσοφική ψυχολογία΄20΄ του δίδοντας στην Ψυχή έναν χαρακτήρα σχέσης με την Φύση(φυσικοί νόμοι, φυσικά στοιχεία όπως νερό, φωτιά κ.α) και με τον Πόλεμο.

απο Φιλοσοφια.gr

Argiriou Argirios said...

Εννοείς Δρυίδα ότι η σοφία έχει να κάνει περισσότερο με την ψυχή και λιγότερο με τις ορμόνες;

dryida said...

Δεν θα σας απαντήσω με σαφήνεια σε αυτό που με ρωτήσαται,αλλα ακόμα και ο Χριστός για την ψυχή μας αναφέρεται.Μαζί μυαλό και ψυχή υπερνικούν.
Οσο για τις ορμόνες, λίγα οιστρογόνα,πολύ περπατήμα και καλή παρέα.
Ευχαριστώ.