07 March 2011
Η Ορθόπετρα και ο Προϊστορικός Οικισμός των Κρηνίδων.
Καθημερινός Τύπος (τοπική εφημερίδα της Καβάλας),
04/03/2011.
Μνημείο – σημείο αναφοράς της Εγνατίας Οδού.
Μνημείο – σημείο αναφοράς της Εγνατίας Οδού, χαρακτήρισε η Διευθύντρια της ΙΗ Εφορίας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων Καβάλας, Μαρία Νικολαΐδου – Πατέρα, την Ορθόπετρα, ενώ για τον Προϊστορικό Οικισμό (Ντικιλιτας) που βρίσκεται απέναντι ακριβώς από το μνημείο, δήλωσε ότι είναι ένας από τους πιο σημαντικούς στην Β. Ελλάδα!
Τα “φώτα” της για την Ορθόπετρα των Κρηνίδων που βρίσκεται στον δρόμο του Αγίου Χρυστοφόρου, μας έδωσε η Διευθύντρια της ΙΗ Εφορίας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων Καβάλας, Μαρία Νικολαΐδου – Πατέρα, καθώς όπως είπε πρόκειται για ένα μνημείο μεγάλης σημασίας, που σε συνδυασμό με τον Προϊστορικό Οικισμό που βρίσκεται ακριβώς απέναντι προσδίδει στην περιοχή ιδιαίτερη αξία.
«Η αλήθεια είναι ότι έχουν ακουστεί πολλά για την Ορθόπετρα και κάποια στιγμή θα πρέπει να αποκαταστήσουμε την αλήθεια. Πρόκειται λοιπόν για ένα ταφικό μνημείο, ένα είδος θα το λέγαμε επιτύμβιας στήλης, ενός Ρωμαίου Αξιωματούχου. Θα πρέπει να ξέρετε ότι στην αρχαιότητα, όχι μόνο οι αξιωματούχοι, αλλά ακόμα και αυτοί που είχαν την οικονομική ευχέρεια να κατασκευάσουν μαρμάρινα μνημεία, προτιμούσαν να μην τα τοποθετούν μέσα στο νεκροταφείο, αλλά να τα βάζουν στις παρυφές των δρόμων. Με αυτό τον τρόπο όταν περνούσαν οι διαβάτες, διάβαζαν το όνομα του πεθαμένου. Με αυτό τον τρόπο πίστευαν ότι το όνομα τους έμενε στην αιωνιότητα. Εκείνο που έχει ιδιαίτερη σημασία είναι ότι κάτω ακριβώς από την Ορθόπετρα, θεωρούμε ότι υπάρχει η αρχαία Εγνατία Οδός», δήλωσε η Μαρία Νικολαΐδου – Πατέρα.
Όσον αφορά τις ανακρίβειες που έχουν ακουστεί κατά καιρούς, η Διευθύντρια της ΙΗ Εφορίας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων, τις αποδίδει σε ένα μεγάλο μέρος στην λαϊκή παράδοση. «Έχει ειπωθεί ότι κάτω από την Ορθόπετρα βρίσκεται η “φάτνη του Βουκεφάλα” και πολλά άλλα, αλλά δεν ισχύει τίποτα από αυτά», τόνισε. Παράλληλα ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει καμία σκέψη να πραγματοποιηθεί στο συγκεκριμένο σημείο κάποια ανασκαφή, καθώς δεν υπάρχει περίπτωση να βρίσκεται κάτω από την Ορθόπετρα ο τάφος του Ρωμαίου Αξιωματούχου. «Το πιθανότερο είναι να το σώμα του να βρίσκεται στο νεκροταφείο.
Το θέμα των ανασκαφών παραμένει ανοιχτό στην περίπτωση του προϊστορικού οικισμού που έχει ανακαλυφθεί το 1960 και βρίσκεται ακριβώς απέναντι από την Ορθόπετρα. «Θα μπορούσα να πω ότι ο προϊστορικός οικισμός έχει συνδεθεί με την Ορθόπετρα, καθώς έχει πάρει αυτή την ονομασία. Ο συγκεκριμένος οικισμός είναι ένας από τους πιο σημαντικούς στην Β. Ελλάδα και χρονολογείται από τη νεότερη νεολιθική περίοδο, δηλαδή η κατοίκιση του ξεκινάει από το 5.500 π.Χ. Γενικότερα στην πεδιάδα των Φιλίππων υπήρχαν και άλλοι προϊστορικοί οικισμοί της ίδιας χρονολογικής περιόδου, καθώς ήταν πλούσια σε πρώτες ύλες και νερό και προσφέρονταν για κατοίκιση. Βέβαια είναι σημαντικό το γεγονός ότι παρατηρούμε μία συνέχεια την κατοίκιση της συγκεκριμένης περιοχής, με αποκορύφωμα την δημιουργία της πόλης των Φιλίππων», τόνισε η Μαρία. Νικολαΐδου – Πατέρα.
Η ανασκαφική δραστηριότητα στον προϊστορικό οικισμό έχει ξεκινήσει από την δεκαετία του 1960. Μέχρι σήμερα έχουν υλοποιηθεί δύο προγράμματα και αυτή τη στιγμή εφαρμόζεται το τρίτο μέχρι το 2012. Οι ανασκαφές πραγματοποιούνται σε συνεργασία της Αρχαιολογικής Εταιρίας, της ΙΗ Εφορίας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων Καβάλας και της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής Αθηνών. Τα αποτελέσματα από την μέχρι τώρα αρχαιολογική μελέτη είναι πολύ σημαντικά και ήδη έχουν εκδοθεί κάποιοι τόμοι που σχετίζονται με τον Προϊστορικό Οικισμό των Κρηνίδων ή της Ορθόπετρας, όπως είναι καταχωρημένος στη διεθνή βιβλιογραφία.
Πάνος Μεγαλομμάτης
http://www.k-tipos.gr/ktipos/detail.php?ID=18817
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment