25 December 2019
05 December 2019
29 November 2019
Έχεις έναν Γιατρό ; = Έχεις έναν Γιατρό.
Έχεις έναν Γιατρό ; = Έχεις έναν Γιατρό.
Έχεις δύο Γιατρούς ; = Έχεις μισό Γιατρό.
Έχεις πολλούς Γιατρούς ; = Δεν έχεις κανέναν Γιατρό.
26 November 2019
Λιάνα Κανέλλη versus Νίκος Δήμου, για το κάπνισμα.
23 November 2019
Slipping rib syndrome = Slipped rib syndrome.
22 November 2019
Πώς μπορεί να αγοράσει κανείς από Ελλάδα μετοχές Ξένων Χρηματιστηρίων;
Είχε ατομικό ΣΑΤ για να μπορεί να αγοράζει μετοχές στο όνομά του στην Εθνική αλλά όμως αυτός ήθελε να αγοράζει μετοχές του εξωτερικού μέσω μιας Κοινής Επενδυτικής Μερίδας με την γυναίκα του. Στην Εθνική Τράπεζα τον βάλαν το Καλοκαίρι του 2019 να ανοίξει μια τέτοια Κοινή Επενδυτική Μερίδα αλλά όμως όταν θέλησε το Φθινόπωρο του 2019 να αγοράσει μια ξένη μετοχή του είπαν τελικά από την Εθνική Τράπεζα, ότι μέσω Εθνικής Τραπέζης δεν είναι δυνατόν να αγοράσει μετοχές του Εξωτερικού.
Μετά από αυτό πήγε στην Τράπεζα Πειραιώς όπου και εκεί είχε ήδη ατομικό λογαριασμό ΣΑΤ αλλά άνοιξε και εκεί Κοινή Επενδυτική Μερίδα με την σύζυγό του. Όταν μετά από λίγες ημέρες έκανε log in στην winbank είδε ότι ναι μεν του δινόταν οι επιλογές να αγοράσει μετοχές του Εσωτερικού ή του Εξωτερικού μέσω του ατομικού του ΣΑΤ αλλά μέσω της Κοινής Επενδυτικής Μερίδας που είχαν με την σύζυγό του μπορούσαν να αγοράσουν μόνο μετοχές του Εσωτερικού. Όταν πήγε στο τοπικό κατάστημα της Πειραιώς τον ενημέρωσαν ότι λόγω νομοθεσίας δεν είναι δυνατόν να αγοράζει κανείς μετοχές ξένων χρηματιστηρίων από κοινού με κάποιον άλλον, αλλά μόνον ατομικά. Πάντως αν θέλει παρόλα αυτά να αγοράσει ξένες μετοχές μέσω του ατομικό του ΣΑΤ πρέπει να κάνει log in στην winbank → καταθέσεις και επενδύσεις → χρηματιστήριο → Μεταφορά προς Πειραιώς ΑΕΠΕΥ. και με αυτόν τον τρόπο να μετατρέψει Ευρώ στο νόμισμα της χώρας στην οποία υπάρχει η εταιρεία, την μετοχή της οποίας θέλει να αγοράσει.
Θα μου πεις και τι μας νοιάζουν εμάς όλα αυτά. Μας νοιάζουν γιατί με το καθεστώς των αρνητικών επιτοκίων (που από ότι φαίνεται δεν είναι κάτι τόσο παροδικό) όλο και περισσότεροι θα ψάχνονται σε μετοχές. Και ναι μεν μπορεί κανείς να αγοράσει μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια αλλά όμως οι προμήθειες που παίρνουν είναι σε βάθος χρόνου πολύ υψηλές.
Winbank → Καταθέσεις και Επενδύσεις → Μεταφορά προς Πειραιώς ΑΕΠΕΥ.
Αν βάλω λεφτά στην Πειραιώς ΑΕΠΕΥ και μετά το μετανιώσω και δεν αγοράσω μετοχές μπορώ μετά να κάνω το αντίστροφο. Δηλαδή Από την ΑΕΠΕΥ να τα βάλω πίσω σε ένα συνηθισμένο λογαριασμό μου της Πειραιώς;
- Ναι, γίνεται. Αλλά το αρχικό βήμα γίνεται σχεδόν άμεσα ενώ το αντίστροφο απαιτεί 1-2 ημέρες.
Όταν λεφτά μου (σε ευρώ φυσικά) μπούνε στην ΑΕΠΕΥ πρέπει πριν αγοράσω μια μετοχή που πωλείται σε άλλο νόμισμα να τα μετατρέψω σε αυτό το νόμισμα ή κάνετε εσείς την μετατροπή αυτομάτως;
- Όχι (γίνεται αυτόματα). Παίρνει βέβαια η Τράπεζα μια προμήθεια για την μετατροπή αλλά σου δίνει και ακριβή λογαριασμό με τι rate τα έκλεισε κτλ.
Αν γίνει η μετρατροπή του νομίσματος αλλά εγώ το μετανιώσω και δεν κάνω την αγορά μετοχής, μπορώ μετά εγώ να ξαναμετατρέψω π.χ. τα δολάρια σε ευρώ και να τα γυρίσω στον αρχικό μου λογαριασμό;
- Ναι. Τα μετατρέπει σε Δολάρια η Τράπεζα.
Αν πουλήσω π.χ. μια Αμερικάνικη μετοχή θα μπούν φαντάζομαι στον λογαριασμό μου ΑΕΠΕΥ (ή είναι άλλος λογαριασμός; )μετρητά σε Δολάρια ή κάνετε εσείς αυτόματα την μετατροπή σε ευρώ;
- Πρώτα μπαίνουν σε δολάρια και μετά γίνεται η μετατροπή σε ευρώ από την Τράπεζα.
Τα μερίσματα από τυχόν μετοχές που θα αγοράσω, σε ποιον λογαριασμό μου μπαίνουν; Σε αυτόν της ΑΕΠΕΥ;
- Στον λογαριασμό που έχεις δηλώσει (νομίζω).
Αν δώσω μια εντολή για πόσο καιρό έχει ισχύ;
- Μέχρι το κλείσιμο της ημέρας.
Για τα μερίσματα ή τυχόν και κέρδη ή χασούρα από κάποια συναλλαγή μου με μια μετοχή, τις πληροφορίες αυτές τις στέλνει η Τράπεζα κατευθείαν στην Εφορία ή πρέπει να τα δηλώσω εγώ;
- Εγώ πρέπει να τα δηλώσω στην εφορία.
Τι προμήθεια παίρνετε για αγορά ή πώληση μετοχών;
- Εξαρτάται από το νόμισμα και το χρηματιστήριο. Πάντως σε κάθε περίπτωση γράφει αναλυτικά η Τράπεζα.
Τι προμήθεια παίρνετε για μετατροπή σε άλλο νόμισμα;
- Θα το δεις...
Όταν πάω να κάνω αγορά μιας μετοχές, σε άλλες δεν μου βγάζει τίποτε, σε άλλες μου βγάζει αναλυτικά την τιμή της μετοχής, το τελευταίο κλείσιμο, κτλ, σε άλλες ότι “η τιμή της μετοχής δεν είναι διαθέσιμη αλλά μπορείτε να καταθέσετε κανονικά την εντολή σας” ενώ σε άλλη μου βγάζει μεν τον τίτλο της μετοχής αλλά δεν έχει ούτε το προηγούμενο μήνυμα. Τι ισχύει στις περιπτώσεις αυτές;
- Πρόκειται για τις λεγόμενες μετοχές με “περιορισμένη κάλυψη”. Στις περιπτώσεις αυτές πρέπει να βλέπεις από άλλες πηγές στο διαδίκτυο τις ισχύουσες τιμές αγοράς και πώλησης.
Μπορείς για τις διάφορες ερωτήσεις σου για αγοροπωλησία μετοχών μέσω winbank να τηλεφωνείς απευθείας στο 210 328 8000
Άλλες ερωτήσεις:
Κόστος συναλλαγών και διατήρησης χαρτοφυλακίου:
1) Προμήθεια για αγορά / πώληση μετοχής;
2) Χρέωση Λογαριασμού / Χρέωση για Διατήρηση Χαρτοφυλακίου;
3) Τέλος Χαρτοσήμου και Άλλη Φόροι; ( π.χ. στην Ελλάδα ο Φόρος Πωλήσεων Μετοχών είναι 0,2% )
4) Άλλες χρεώσεις;
Στις 19/05/2021 που τηλεφώνησα στην winbank, μου προτείναν να πάω στην ιστοσελίδα της κάτω κάτω εκεί που λέει "Τιμολόγιο Προμηθειών" στο κεφάλαιο 36 ( Υπηρεσία Διαχείρισης Επενδυτικού Χαρτοφυλακίου" ). Εκεί γράφει ότι χρεώνουν κατ' ελάχιστον 20 €/εντολή ή 0,10%. ( Το τελικό ποσό θα διαμορφώνεται βάσει της τιμής των μεριδίων της ημερομηνίας ρευστοποίησης. ) Επίσης ως προμήθεια υπεραπόδοσης χαρτοφυλακίου παίρνουν 10% !!!? ( (3) ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ : Το τελικό ποσό θα διαμορφώνεται βάσει της τιμής των μεριδίων της ημερομηνίας ρευστοποίησης. Ετησιοποιημένο ποσοστό. Η προμήθεια υπολογίζεται ημερησίως επί της ημερήσιας αποτίμησης του χαρτοφυλακίου και εισπράττεται εξαμηνιαία προ της τακτικής αναδιάρθρωσης, με ελάχιστη χρέωση 20.00€ ετησίως. )
Η προμήθεια υπολογίζεται και συσσωρεύεται σε ημερήσια βάση και εισπράττεται ετησίως, στην επέτειο της ημερομηνίας ανοίγματος του Επενδυτικού Χαρτοφυλακίου, ως ποσοστό επί της θετικής μεταβολής μεταξύ της προσαρμοσμένης από τις συσσωρευμένες αμοιβές τρέχουσας αξίας Επενδυτικού Χαρτοφυλακίου και του αρχικού κεφαλαίου ή της αξίας του Επενδυτικού Χαρτοφυλακίου στην έναρξη της ετήσιας περιόδου αναφοράς όταν αυτή είναι μεγαλύτερη από το αρχικό κεφάλαιο, λαμβάνοντας υπόψη τυχόν συμμετοχές ή εξαγορές στο αντίστοιχο κατά περίπτωση μεσοδιάστημα
19 November 2019
Άδωνις.
Δεν το περίμενα και εγώ αλλά ο Άδωνις αποδείχτηκε από τους μεγαλύτερους μεταρρυθμιστές στην Ελλάδα τις τελευταίες δεκαετίες.
Τόλμησε να τα βάλει με τις Φαρμακευτικές Εταιρείες και να κατεβάσει τις τιμές των γενοσήμων (όταν ο Τομεάρχης Υγείας στον αντιπολιτευόμενο ΣΥΡΙΖΑ, Κουρουμπλής, ωρυόταν να μην το κάνει, γιατί άραγε; ) και έτσι κατέβασε την ετήσια φαρμακευτική δαπάνη της Ελλάδας από τα 6 δις στα 2 δις.
Επίσης τόλμησε να σπάσει το μονοπώλιο συνταγογράφησης των Ιατρών του ΙΚΑ και έτσι έδωσε την δυνατότητα στο 60% του Ελληνικού πληθυσμού που ήταν ασφαλισμένο στο ΙΚΑ να μπορεί να πηγαίνει να γράφει τα φάρμακά του και τις εξετάσεις του σε όποιον Γιατρό θέλει με αποτέλεσμα να εξαφανιστούν οι ουρές της ντροπής στα παραρτήματα του ΙΚΑ. (Σε αυτό βέβαια συνέβαλαν πολύ και Λοβέρδος / Τιμοσίδης ).
Ακόμη, πολλοί δεν γνωρίζουν ότι την πρόσβαση των ανασφάλιστων στο Σύστημα Υγείας την ψήφισε ο Άδωνις στις 29/05/2014 λίγο πριν τον αλλάξει ο Σαμαράς.
Θα πρόσθετα και την άρση του καμποτάζ, ως Υφυπουργός Ναυτιλίας το 2011 με τον Παπαδήμο. Την μεγάλη εκείνη πληγή του Τουρισμού που στην ουσία δεν επέτρεπε προσέγγιση ξένων κρουαζιερόπλοιων διότι ήταν υποχρεωμένα να ναυτολογήσουν Ελληνικά πληρώματα.
https://www.naftemporiki.gr/story/814450/prosbasi-sto-sustima-ugeias-ton-anasfaliston-apo-ton-epomeno-mina
Αν δεν κοιτάς εκεί που θέλεις να πας...
Αν δεν κοιτάς εκεί που θέλεις να πας...
θα πας εκεί που κοιτάς...
Η ιδέα της Μεταρρύθμισης στην Ελλάδα, είναι εξοβελιστέα.
Ζούμε σε μία Ορθόδοξη χώρα, και είτε πιστεύει ο καθένας μας είτε όχι, αυτό επηρεάζει το συλλογικό υποσυνείδητό μας.
Η ιδέα της Μεταρρύθμισης στην Ελλάδα, είναι εξοβελιστέα.
17 November 2019
The Early River Thames.
Single leftklick on the picture to enlarge it:
https://www.gresham.ac.uk/lectures-and-events/the-early-river-thames-the-iron-age-and-before
10 November 2019
Είναι ΟΚ να έχει ένας Ιατρός τατουάζ;
Το ντύσιμο και η όλη εμφάνιση του Ιατρού (στην δουλειά τουλάχιστον) δεν πρέπει να γίνεται το επίκεντρο της συνάντησης μεταξύ Ασθενούς - Ιατρού. ( Το επίκεντρο πρέπει να είναι ο Ασθενής).
Για τον λόγο αυτό πιστεύω ότι η γενική εμφάνιση του Ιατρού δεν πρέπει να ξεφεύγει πολύ από τον μέσο όρο.
Για μένα όποιος Ιατρός θέλει να κάνει σώνει και καλά τατουάζ (αφού πρώτα αναλογισθεί πώς θα φαίνεται όταν με το καλό γεράσει και κρεμάσουν τα κρέατα), ας το κάνει τουλάχιστον σε μέρος που καλύπτεται.
Έζησα στην Σουηδία 16 χρόνια και συνεχίζω να την επισκέπτομαι κάθε χρόνο. Ακόμη λοιπόν και εκεί όπου τα τατουάζ είναι πιο συχνά από ότι στην Ελλάδα, το φαινόμενο αυτό είναι παρόλα αυτά κάτι σχετικά καινούριο και εξακολουθεί να μου χτυπά άσχημα στο μάτι όταν βλέπω στην δουλειά Γιατρούς με τατουάζ κάτω από την μέση των βραχιόνων. ( Στην Σουηδία όλοι οι κλινικοί Ιατροί, εκτός ίσως των Ψυχίατρων, υποχρεούνται να έχουν κοντομάνικες Ιατρικές μπλούζες, για να μην στο πλύσιμο των χεριών πιτσιλιούνται τα μανίκια και μαζεύουν βρομιές ).
Επίσης να σκεφτούμε ότι στην Σουηδία η συντριπτική πλειοψηφία των Ιατρών δουλεύει στον Δημόσιο τομέα. Στην Ελλάδα πολλοί θα αναγκαστούν να δουλέψουν στον Ιδιωτικό τομέα, με ότι αυτό συνεπάγεται όταν έχεις τατουάζ που κάνουν μπαμ...
Δείτε πάντως και ένα σχετικό άρθρο εδώ: Should Doctors have Tattoos? ( πρέπει όμως να κάνετε πρώτα log in στο medscape, η εγγραφή είναι δωρεάν ).
https://www.medscape.com/viewarticle/920155?src=soc_fb_191110_mscpedt_news_mdscp_tattoo+&faf=1&fbclid=IwAR3PaSRwSQz-rpDHGWL_Twrdz9Gdv3aav-dgreNxx4ADoFhaby62fhBMoBc
06 November 2019
04 November 2019
NHS: « Καλύπτουμε τους πάντες, αλλά δεν καλύπτουμε τα πάντα ».
« Καλύπτουμε τους πάντες, αλλά δεν καλύπτουμε τα πάντα ».
Ρήση ενός παλαιού Υπουργού Υγείας της Μεγάλης Βρετανίας σχετικά με την παροχή Υγείας του NHS ( Το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Μεγάλης Βρετανίας, που εξακολουθεί να θεωρείται ένα από τα πιο ολοκληρωμένα συστήματος Υγείας παγκοσμίως ).
( Το μεγάλο πλεονέκτημα του NHS είναι ότι κοστίζει στο κράτος πολύ λίγο σχετικά με την αποτελεσματικότητα του. Π.χ. στις ΗΠΑ δίνουν το 16,9 % του ΑΕΠ για Υγεία ( χωρίς να καλύπτουν όλο τον πληθυσμό) και έχουν ένα προσδόκιμο επιβίωσης στα 77,8 έτη. Στην Μεγάλη Βρετανία δίνουν το 9,8% του ΑΕΠ για Υγεία, καλύπτουν όλο τον πληθυσμό, και έχουν ένα προσδόκιμο επιβίωσης στα 81,2 έτη ).
03 November 2019
01 November 2019
Ένα αίτιο οσφυαλγίας το οποίο συχνά αποσιωπάται.
Ένα αίτιο οσφυαλγίας το οποίο συχνά αποσιωπάται είναι το σεξ και ιδιαίτερα κάποιες στάσεις.
( Δεν το πολυγράφουν τα Ιατρικά βιβλία, δεν το πολυσυζητούν οι Ιατροί, ντρέπονται να μιλήσουν για αυτό και οι Ασθενείς, και όμως είναι ένα αίτιο το οποίο είναι πιο συχνό από ότι νομίζουν οι περισσότεροι).
Αργύρης Αργυρίου
Γενικός - Οικογενειακός Ιατρός
Καβάλα.
29 October 2019
Μήπως το «Οχι» ανήκει στην Αριστερά;
Του Τάκη Θεοδωρόπουλου.
Ολ’ αυτά μπορεί να σας φαίνονται κάπως τραβηγμένα, όμως, πριν αποφανθείτε, θα ήθελα να αναρωτηθείτε σε πόσες σχολικές αίθουσες της επικρατείας χθες ακούστηκαν τέτοια ή παρόμοια. Θα ήθελα επίσης να αναρωτηθείτε πόσοι από τους εν ενεργεία εκπαιδευτικούς όχι μόνον δεν τα βρίσκουν τραβηγμένα, αλλά πιστεύουν πως αυτή είναι η ιστορική αλήθεια. Πόσοι πιστεύουν πως, όταν αναφέρεσαι στον Ελληνοϊταλικό Πόλεμο και λες πως οι πατεράδες μας πολέμησαν στην Αλβανία για να υπερασπιστούν την πατρίδα τους και όχι γιατί ήσαν αντιφασίστες, απλώς κάνεις εθνικιστική προπαγάνδα; Για να μην πω για την αναφορά στον Μεταξά, η οποία συνιστά ιδιώνυμο αδίκημα.
Πότε και πώς θα απαλλαγούμε από τους ιστορικούς μύθους που οργάνωσε η ιδεολογική κυριαρχία της Αριστεράς στα χρόνια της μεταπολίτευσης; Στην εκπαίδευση και όχι μόνον. Δεν αρκεί η σημαντική δουλειά των ιστορικών που γίνεται τα τελευταία χρόνια. Απαιτούνται και πολιτικό θάρρος και αποφασιστικότητα, διότι η υπόθεση δεν αφορά μόνον την ιστορική έρευνα. Αφορά τη συλλογική μας νοοτροπία και συμπεριφορά. Κι όσο κυριαρχούν αυτού του τύπου τα μυθικά στερεότυπα, αυτή δεν πρόκειται να αλλάξει. Φτάνει να αναρωτηθούμε πόσο αυτοί οι μύθοι επηρεάζουν ακόμη και σήμερα την ιστορική αδράνεια της ελληνικής κοινωνίας.
27 October 2019
Μια «αιρετική» θεώρηση του ΟΧΙ του 1940.
Στην αρχή,έγινε προσπάθεια να ερμηνευτεί το «Όχι» ως απάντηση «του λαού» και όχι του Μεταξά! Μάταιος κόπος. Το «όχι» ανήκει στον Μεταξά και ουδείς ιστορικός το αμφισβητεί.
Στη συνέχεια,έγινε απόπειρα μετατροπής του εθνικού αγώνα σε ιδεολογικό.Αντισταθήκαμε,μας λένε, στο «φασισμό» και όχι στους Ιταλούς εισβολείς! Κι αυτό το επιχείρημα είναι απολυτως αίολο,δεδομένου ότι το καθεστώς Μεταξά είχε στενή ιδεολογική συγγένεια με το καθεστώς Μουσολίνι κι ωστόσο,επέλεξε τη σύγκρουση αντί της συνθηκολόγησης.
Παρά τις άοκνες προσπάθειες της πλειοψηφίας των εκπαιδευτικών της μεταπολίτευσης,η 28η Οκτωβρίου,παραμένει εκτός ιδεολογικής εργαλειοποίησης. Ή μάλλον,συνιστά το διαμετρικά αντίθετο ιδεολογικό υπόδειγμα του επικρατήσαντος στη χώρα: αντί του πασιφιστικού διεθνισμού,ο πατριωτισμός,αντί της μαρξιστικής πάλης των τάξεων,η πάλη των εθνών και αντί του αγώνα για οικονομικές παροχές,ο αγώνας για ελευθερία!
Ζήτω η πατρίδα! ]
1.Οταν μας επιτεθηκαν οι Ιταλοι, το ΚΚΕ καλουσε τον "λαο" να μην μετασχει στον ιμπεριαλιστικο πολεμο...
2.Οταν μας επιτεθηκαν οι Γερμανοι τον Απριλιο του 41, το ΚΚΕ και παλι καλουσε τον λαο να αποσχει. Μετα τον Ιουνιο ομως που οι Γερμανοι επιτεθηκαν στην μαμα Ρωσσια, το ΚΚΕ τον Σεπτεμβριο εφτιαξε το ΕΑΜ.... περιεργο ετσι ;;; Μεχρι τοτε ο πολεμος ηταν ιμπεριαλιστικος. Μετα εγινε "αγωνας κατα του φασισμου".
#Καρδουλες
Υστερόγραφο: Να ξεκαθαρίσω ότι ΔΕΝ υπήρξα ποτέ νοσταλγός του καθεστώτος του Μεταξά ή του Μουσολίνι. Γενικά είμαι ενάντια σε κάθε είδος ολοκληρωτισμού.
23 October 2019
«Κλειστά Νοσοκομεία = Ανοιχτά Νεκροταφεία» ( Μεγάλη ιδέα έχουμε για τον εαυτό μας).
http://www.docmed.gr/apergoyn-simera-giatroi-kai-ergazomenoi-sto-systima-dimosias-ygeias/?fbclid=IwAR2x7ewQ5K6QeKkF3hSfYzRm47k5ZkNptU8HWycwJCtzHHavkk0Cvbsu2Yo
« Κλειστά Νοοοκομεία = Ανοιχτά Νεκροταφεία ». ( Μεγάλη ιδέα έχουμε για τον εαυτό μας οι Υγειονομικοί).
Ας κοιτάξουμε όμως και τα νούμερα πέρα από τα συνθήματα:
Annals Of Family Medicine, May/June 2019, Vol. 17 no. 3 pages 267-272,
Robert M. Kaplan, PhD and Arnold Milstein, MD, MPH,
Clinical Excellence Research Center, Stanford University School of Medicine, Stanford, California.
Corresponding Author: Robert M. Kaplan, PhD, Clinical Excellence Research Center (CERC) 75 Alta Road, Stanford University Stanford, CA 94305, bob.kaplan{at}stanford.edu
The results converge to suggest that restricted access to medical care accounts for about 10% of premature death or other undesirable health outcomes. Health care has modest effects on the extension of US life expectancy, while behavioral and social determinants may have larger effects.
http://www.annfammed.org/content/17/3/267.full
( Κάποτε μάλιστα διάβασα ότι όταν κάναν απεργία οι Ιατροί σε μία Πολιτεία των ΗΠΑ ελαττώθηκαν εκείνη την περίοδο και οι θάνατοι...)
Αργύρης Αργυρίου,
Γενικός Ιατρός, Καβάλα.
https://gr.linkedin.com/in/argiriosargiriou
20 October 2019
05 October 2019
(Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904)
27 September 2019
25 September 2019
19 September 2019
If you cannot hire, cannot fire and give bonuses, then you are not a manager. ( Peter Drucker ).
Δεν αρκεί να προσλάβουμε μάνατζερ στα Νοσοκομεία:
https://virus.com.gr/den-arkei-na-proslavoyme-manatzer-sta-nosokomeia/#comment-9011
Κακά τα ψέμματα: Αν αυτός που του έχεις αναθέσει να διοικήσει ένα « μαγαζί » δεν έχει το δικαίωμα να απολύσει και να προσλάβει, του στερείς και την δυνατότητα να το κουμαντάρει.
ή όπως είπε ο γκουρού του management, Peter Drucker:
« If you cannot hire, cannot fire and give bonuses, then you are not a manager. »
22 June 2019
Η φιλοσοφία μου όσον αφορά την ιδιωτική μας οικονομία, μέσα σε λίγες γραμμές.
Τα σπίτια, αν βρίσκονται σε καλή θέση, μπορούν να αποδώσουν αξιόλογα ενοίκια.
Τα μετρητά στις θυρίδες, όπως και ο χρυσός, ναι μεν δεν πολλαπλασιάζονται αλλά όμως δίνουν μια αίσθηση ασφάλειας.
Τα χρήματα σε μετοχές ( δεν μιλώ για Ελλάδα αλλά για σοβαρές χώρες) συχνά πολλαπλασιάζονται και μάλιστα κατά μέσο όρο με ένα 7%/έτος).
https://www.creditdonkey.com/average-stock-market-return.html?fbclid=IwAR2Wx8i4XHPuLdxTjUkiVaVuwzBqvE1WFjvqpiOXSA9JaNzg4YpyyAlTCBw
Τα αυτοκίνητα, είναι χασούρα.
Από την άλλη το χρήμα δεν είναι αυτοσκοπός. Είναι μέσο για να πετύχει κανείς κάποιους στόχους στην ζωή.
Και τέλος καλό είναι να μάθει κανείς να ζει με λίγα. Γιατί τότε θα έχει περισσότερα...
21 June 2019
Μπροστά δεν ξέρω τι θα βρω, μα πίσω δεν γυρίζω.
( είναι μια παροιμία που άκουσα πρόσφατα και μου έκανε εντύπωση).
10 May 2019
07 May 2019
If it’s free, you’re probably the product
"If it's free, you're probably the product."
( Βρίσκει εφαρμογή σε πολλές περιπτώσεις «δωρεάν» προληπτικών εξετάσεων Υγείας κτλ ).
05 May 2019
Μέριλ Στριπ: Δεν λυπάμαι που γερνάω. Είναι ένα προνόμιο που πολλοί δεν το είχαν.
https://www.dinfo.gr/%CE%BC%CE%AD%CF%81%CE%B9%CE%BB-%CF%83%CF%84%CF%81%CE%B9%CF%80-%CE%B4%CE%B5%CE%BD-%CE%BB%CF%85%CF%80%CE%AC%CE%BC%CE%B1%CE%B9-%CF%80%CE%BF%CF%85-%CE%B3%CE%B5%CF%81%CE%BD%CE%AC%CF%89-%CE%B5%CE%AF%CE%BD/
10 April 2019
" Έχεις ένα είδος καρκίνου..." < " Έχεις καρκίνο...".
Από την πείρα μου:
( Πριν ξεκινήσεις μία τέτοια συζήτηση καλό είναι να είσαι σε ένα ήσυχο δωμάτιο που δεν θα σε ενοχλήσει κανένας για κανένα μισάωρο, να έχεις προειδοποιήσει και την Νοσηλεύτρια ή την Γραμματέα σου ώστε να μην σε ενοχλήσει σε αυτό το διάστημα, να έχεις κλείσει το κινητό σου, και να έχεις τηλεφωνήσει, στο μεταξύ, τον Ασθενή να έρθει να σε δει παρέα με κάποιον δικό του άνθρωπο, γιατί αλλιώς ο ασθενής μπορεί λόγω ψυχικής φόρτισης να μην καταλάβει τι ακριβώς θα του πεις. Συχνά έχει νόημα να γράψει κανείς και κάποια πράγματα σε ένα χαρτί και να το δώσει στον ασθενή πριν φύγει, για να θυμάται τι είπατε. Βέβαια και μόνο που λες στον Ασθενή "θέλω να έρθεις την τάδε ώρα για να δούμε το πόρισμά των εξετάσεών σου και σε παρακαλώ πάρε και έναν δικό σου άνθρωπο να έρθει παρέα μαζί σου" έχει, στις πιο πολλές περιπτώσεις ήδη προετοιμαστεί για το τι θα ακούσει. Κάτι πάντως που πρέπει να αποφύγει κανείς είναι να πει την διάγνωση από το τηλέφωνο. Τέλος δεν πρέπει κανείς ποτέ να κόβει κάθε ελπίδα από τον ασθενή. Είναι άλλωστε και αντιεπιστημονικό γιατί πάντα υπάρχουν και περιθώρια λάθους. )
04 April 2019
1ος Ιστορικός Περίπατος Ποδογόριανης.
Ας μάθουμε να εξουσιοδοτούμε.
Τι είναι σοβαρό και θέλει την προσοχή μου; Εκεί πρέπει να επικεντρωθώ.
12 March 2019
05 March 2019
02 March 2019
13 February 2019
Δοσολογία του Choledyl.
Παρακάτω ότι είναι σε παρένθεση είναι τα καθαρά mg της δραστικής ουσίας Theophyllinate.
Σιρόπι Choledyl 62,5 (40)mg/5ml x 200 ml: 15 ml x 4 ( στις 14/02/2019 δεν είναι σε κυκλοφορία. Κυκλοφορεί όμως το Σιρόπι Uniphyllin 50 mg/5ml x 200ml)
Ελιξήριο Choledyl 100 (63,65) mg/5 ml x 200 ml: 10 ml x 4 ( στις 14/02/2019 υπάρχει στο εμπόριο)
Δισκία Choledyl 400 (256) mg x 30: 1 X 2 ( στις 14/02/2019 δεν είναι σε κυκλοφορία, κυκλοφορούν όμως τα Tabl. Uniphyllin 300 mg x 30 )
Παιδιά
2-9 ετών: 6,2 mg/kg βάρους σώματος κάθε 6 ώρες.
9-16 ετών: 4,7 mg/kg βάρους σώματος κάθε 6 ώρες.
Βρέφη
6 έως 52 εβδομάδων:
[(0,2 x ηλικία σε εβδομάδες) + 5,0] x kg βάρους σώματος = mg ανά 24ωρο.
Μέγιστη δοσολογία
1-9 ετών: 37,5 mg/kg ημερησίως
9-12 ετών: 31 mg/kg ημερησίως
12-16 ετών: 28 mg/kg ημερησίως
16 και άνω: 20 mg/kg ημερησίως
http://www.galenica.gr/assets/images/products/PL/Choledyl.pdf
Και ένα ενδιαφέρον σχόλιο ενός διαβασμένου και έμπειρου Παθολόγου:
Συνήθως ξεκινώ το ελιξήριο από τα 5ml, πάντα ανά 6ωρο και σε ορισμένες περιπτώσεις το αυξάνω έως τα 7,5. Αποφεύγω πάντως τη δόση των 10ml.
(Αναφέρω το ελιξήριο γιατί το σιρόπι είναι σε έλλειψη).
12 February 2019
Healthy Eating Plate.
11 February 2019
40 old - fashioned skills that kids need to know today!
09 February 2019
04 February 2019
Πιστοποιητικά για να βγει κανείς σε σύνταξη από το ΤΣΑΥ.
Το πάλαι ποτέ κραταιό Ταμείο του ΤΣΑΥ δεν είναι πλέον και τόσο κραταιό.
Η δε ανοργανωσιά αυτού του Ταμείου ΔΕΝ ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΤΑΙ.
Συζήτησα πρόσφατα με συνάδελφο 70 ετών ο οποίος μου περιγράφει απίστευτα πράγματα:
Είχε π.χ. ιδιωτικό Ιατρείο για κάποια χρόνια, μετά το έκλεισε και εργάστηκε στο ΕΣΥ για 10 χρόνια και μετά ξαναάνοιξε το ιδιωτικό Ιατρείο. Του ζητούν λοιπόν για να του δώσουν σύνταξη να δείξει από την εφορία βεβαίωση διακοπής του πρώτου του Ιατρείου...
Ή του ζητούν ως αποδεικτικά ασκήσεως επαγγέλματος από την ημερομηνία ασφάλισης μέχρι την ημερομηνία διακοπής και συγκεκριμένα:
βιβλία εσόδων - εξόδων θεωρημένα από την εφορία (αν και είναι γνωστόν ότι δεν υποχρεούμαστε να κρατούμε βιβλία εσόδων - εξόδων εδώ και χρόνια τώρα)
ή
στελέχη των μπλοκ αποδείξεων (που ως γνωστόν μετά από την παρέλευση 5 ετών δεν είμαστε υποχρεωμένοι να κρατούμε)
ή
στελέχη συνταγολογίων ναρκωτικών ( που ως γνωστόν, σύμφωνα με το Νόμο μετά από την παρέλευση 3 ετών δεν είμαστε υποχρεωμένοι να τα φυλάττουμε)
ή
υπεύθυνες δηλώσεις φαρμακοποιών για την καταχώριση συνταγών του αιτούντος την σύνταξη στο συνταγολόγιό τους με αύξοντα αριθμό και την χρονολογία καταχώρησης. (καταλαβαίνει κανείς τι θέλει να πει ο ποιητής; )
Είναι πραγματικά ΝΤΡΟΠΗ άνθρωποι οι οποίοι εργάστηκαν 45 - 50 χρόνια (και βάλε) να υποβάλλονται σε τέτοιες δοκιμασίες μόνο και μόνο γιατί το ΤΣΑΥ δεν κρατά αρχεία.
Και εγώ σου λέω ότι τα μαζεύει όντως όλα αυτά και τα καταθέτει ως πρωτότυπα γιατί πρωτότυπα τα θέλουν. Ποιος του εγγυάται ότι το ΤΣΑΥ δεν θα τα χάσει (όταν έχει αποδείξει επανειλημμένως το πόσο ανοργάνωτο ταμείο είναι) ;
28 January 2019
Κάθε τσιγάρο ελαττώνει το προσδόκιμο επιβίωσης του καπνιστή κατά 10 λεπτά !!!
Σουηδικό βιντεάκι για το κάπνισμα ( στο 0:18):
19 January 2019
Sympathy vs Empathy vs Apathy.
Πολύ επεξηγηματική εικόνα αλλά για εμάς τους Έλληνες χρειάζεται κάποιες σημαντικές διευκρινήσεις:
Αν και από Ελληνικές ρίζες η Αγγλική λέξη sympathy ΔΕΝ σημαίνει συμπάθεια. Σημαίνει συμπόνια.
Επίσης και η Αγγλική λέξη empathy αν και από Ελληνικές ρίζες, ΔΕΝ σημαίνει εμπάθεια. Σημαίνει ενσυναίσθηση.
Από τις τρεις λέξεις στην παρακάτω φωτογραφία η μόνη που έχει την ίδια σημασία στα Ελληνικά και στα Αγγλικά είναι η λέξη apathy = απάθεια.
16 January 2019
Πόσο ευεργετικός είναι τελικά ο καφές;
13 January 2019
Λίγο πριν πεθάνεις...
12 January 2019
«Το σώμα μου μού ανήκει»: Το βίντεο που κάθε παιδί πρέπει να δει.
07 January 2019
Τι ακριβώς κάνει και πόσο εξυπηρετεί την «δημόσια υγεία» η Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ);
Τι προάγουν και προωθούν στα συνέδρια, στις μελέτες τους και γενικά στις επιστημονικές τους δραστηριότητες;
Μήπως βγάζουν cost-effective, δηλαδή οικονομικά συμφέρουσες για τη χώρα μας, όλες τις νέες πανάκριβες θεραπείες με «καινοτόμα» φάρμακα και συσκευές;
Πόσο προάσπισαν το δημόσιο συμφέρον σε όλη την περίοδο της λεηλασίας της υγείας (2000-2009), αλλά και μετά;
Όλα αυτά τα χρόνια έθετα τα ίδια ερωτήματα γραπτώς, αλλά και δημόσια στα συνέδριά μας, παρουσία των καθηγητών της εν λόγω σχολής, αλλά έμενα χωρίς απάντηση και τελείως μόνος! Το ιατρικό καθηγητικό κατεστημένο δεν είχε και δεν ενδιαφερόταν για τέτοιες απορίες. Αντίθετα, είχε «αρίστη συνεργασία» με το καθηγητικό κατεστημένο της εν λόγω «Εθνικής» Σχολής «Δημόσιας» Υγείας…
04 January 2019
"Γειά σου, τι κάνεις;"
Το χειρότερο πράγμα είναι αυτό το "Γειά σου, τι κάνεις;" ενώ τους βλέπεις να είναι έτοιμοι να σε προσπεράσουν και να φύγουν.
Φίλε, η ερώτηση "Τι κάνεις;" είναι ιερή. Όταν λες "Τι κάνεις;" πρέπει να είσαι έτοιμος να καθίσεις και να ακούσεις τον άλλον για 2 λεπτά της ώρας χωρίς να τον διακόψεις.
Αλλιώς είναι πολύ προτιμότερο να πεις μια απλή "Καλημέρα" και να κάνεις ένα φιλικό νεύμα.