16 January 2019

Πόσο ευεργετικός είναι τελικά ο καφές;


Πολύς ο λόγος (και οι Ιατρικές μελέτες) τα τελευταία χρόνια που, και καλά, δείχνουν τις ευεργετικές επιπτώσεις του καφέ στην Υγεία.

Προσωπικά πιστεύω ότι αυτή η ιστορία με τα ευεργετικά οφέλη του καφέ θα ξεφουσκώσει με τα χρόνια όπως αυτή με τα ευεργετικά οφέλη του αλκοόλ. (αυτοί που αντέχουν να πίνουν καφέ ή αλκοόλ είναι απλώς πιο γερά σκαριά εξ αρχής, αλλά αρκετοί από αυτούς είναι και άνθρωποι της παρέας που από μόνο του έχει ευεργετική δράση, αυτό υποψιάζομαι εγώ).

Τα αποτελέσματα τέτοιων ερευνών, εννοείται ότι τα βλέπουν με πολύ καλό μάτι οι εταιρείες καφέ ή αλκοόλ, αν δεν τα επιδοτούν κιόλας (σε ορισμένες περιπτώσεις).

Τα 25 χρόνια μου ως κλινικός Ιατρός ΔΕΝ έχω δει σε ασθενείς οφέλη από τους καφέδες, αντίθετα έχω δει πολλούς να έχουν αϋπνίες, ευερεθιστότητα, και αρκετές ταχυκαρδίες ακόμη και καρδιακές αρρυθμίες. Δεν συζητάμε για τις γαστρίτιδες και τις γαστροοισοφαγικές παλινδρομήσεις καθώς και για τα κιλά που παίρνουν όσοι δεν φροντίζουν να πίνουν τον καφέ τους σκέτο.

Η επιπτώσεις επίσης στα προσωπικά οικονομικά μας είναι σοβαρές. Αν σε μία οικογένεια με 4 μέλη αγοράζει ο καθένας από απέξω 1 καφέ για 1,3 ευρώ/καφέ τότε στον χρόνο πάνω αυτή η οικογένεια θέλει 1.898 € μόνο για καφέδες…. Αφήστε στην άκρη το οικολογικό κόστος αν αγοράζεις τον καφέ σε πλαστικές συσκευασίες μιας χρήσης.

Η εξάρτηση βέβαια είναι μεγάλη. Έχω δει αρκετούς που προτιμούν χίλιες φορές να παίρνουν για πάντα πραζόλες (φάρμακα για το στομάχι) ή Eliquis (αντιπηκτικό φάρμακο που το δίνουμε σε καρδιακές αρρυθμίες γιατί τότε είναι αυξημένος ο κίνδυνος για Εγκεφαλικό), ακόμη και να κάνουν ablation στην καρδιά τους, παρά να δοκιμάσουν να κόψουν τον καφέ έστω και για λίγες εβδομάδες. ( « Ένας καφές μας έμεινε κτλ... » ).

No comments: