29 October 2021

Ποια Γραμματοσειρά; να διαλέξω;

 Τα παρακάτω βασίζονται σε σχετικό άρθρο του Σουηδικού περιοδικού για υπολογιστές PC FÖR ALLA, τεύχος Οκτωβρίου 2021, σελίδα 8:


Το ποια γραμματοσειρά διαλέγουμε είναι φυσικά και θέμα γούστου.

Όταν κάνει κάποιος ένα περιοδικό ή γράφει ένα μεγάλο κείμενο, η Times New Roman είναι μια σίγουρη επιλογή για το βασικό κείμενο. Η Times New Roman είναι γνωστή για το ότι διαβάζεται εύκολα και είναι συνήθως προεπιλεγμένη γραμματοσειρά στους περισσότερους υπολογιστές.

Η Times New Roman ανήκει στην κατηγορία των γραμματοσειρών που ονομάζεται serif, είναι δηλαδή γραμματοσειρές που έχουν και «τσιγγελάκια» στην βάση των γραμμάτων τους, σε αντίθεση με την κατηγορία γραμματοσειρών sans serif, που δεν έχουν «τσιγγελάκια». Δείτε παράδειγμα εδώ: https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%93%CF%81%CE%B1%CE%BC%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%BF%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%81%CE%AC

Παραδοσιακά, οι γραμματοσειρές serif θεωρούνται ότι κάνουν το κείμενο να διαβάζεται πιο εύκολα όταν εκτυπώνεται σε χαρτί.

Οι γραμματοσειρές sans-serif χρησιμοποιούνται συχνά για τίτλους ή μικρά κειμενάκια με συμπυκνωμένο περιεχόμενο. Η σειρά Arial ανήκει στην κατηγορία sans-serif, υπάρχει στα windows είναι δημοφιλής και λειτουργεί σε πολλές περιπτώσεις καλά. Τα Arial είναι μια παραλαγή της γραμματοσειράς Helvetica και εκτός του κόσμου των windows χρησιμοποιούν συνήθως αυτό το όνομα ( Helvetica ).

Αν θεωρείται ότι οι Times New Roman ή η Arial είναι πολύ βαρετές γραμματοσειρές, υπάρχουν και πολλές άλλες στα windows 10, και επίσης μπορεί κανείς να κατεβάσει δωρεάν γραμματοσειρές από ιστοτόπους όπως π.χ. ο www.fontsquirrel.com

Πάντως να αποφεύγεται να χρησιμοποιείται πολλές διαφορετικές γραμματοσειρές και μην χρησιμοποιείται γραμματοσειρές που είναι πολύ «στριφογυριστές» γιατί κάνουν το κείμενο να διαβάζεται δύσκολα και δεν του δίνουν επαγγελματικό τόνο.

Μια «κουλτουριάρικη» γραμματοσειρά που μου αρέσει εμένα είναι η Garamond.



No comments: