03 October 2016

Intressanta saker att göra i Bulgarien nära gränsen mot Drama, Grekland.

För det första, glöm inte giltigt europeiskt ID-kort eller pass samt (om du kör bil) gröna kortet som du kan få samma dag faktiskt om Du går till Ethniki Asfalistiki kontor på Kavala. Glömm inte heller att köta en enveckasvinjettkort av bulgarerna som kostar 8 euro och du kan betala kontant i euro också.

Där är den största staden Gotse Delchev. Gotse Delchev centrum har fina gågator och kafeer. Det  är gansk billigt att äta där. T.ex. en espresso kan kosta 1,5 Leva dvs 0,75 € medan en kycklingsoppa kan kosta typ 3 leva dvs 1,5 €. Jag har sett dock på en gågata en restaurang som det syns att det är för Bulgarer och där måste det vara ännu billligare att äta. Det allra billigaste förstås är att äta egen mat och dricka egen kaffe som man hämtar med sig hemifrån...

Det finns en fabrik som producerar fina kostymer faktiskt även med central europeiska mått mätt. Denna fabrik producerar även andra kläder men fr.a. kostymer och har dess produktionsenhet och outlet där. Den heter Rollmann och precis före rondelen i stadens östra del finns det en tabell som visar dit. Det måste noteras dock att dessa kläder inte är så jätte billiga. En kostym kan t.ex. kosta 400 euro men de är kanske billiga i förhållande till vad de skulle kunna kosta i ett annat europeiskt land.

Om man kör 600 meter norr om östra rondellen på vägen mot Razlog/Bansko på ens vänstra hand finns det en liten gata som leder efter kanske 150 meter till en skofabrik som heter Pierik. Precis vid östra väggen av denna fabrik finns det en outlet där skorna heter faktiskt Hobby’s och det finns både manliga, kvinnliga och barnskodon av god kvalite och ganska fina pricer, kanske hälften så mycket som i Grekland.

Nästan mittemot Pierikfabriken finns det en Shell bensinmack där jag tankat fullt och betalat mha grekisk debitkort (Piraios). Som provision för denna transaktion tog Piraiosbank 0,62 €. Han som servade kunde kommunicera ganska bra på engelska. 95% super bensin i Grekland kostar 1,4 €/liter eller mera medan där kostar det 2 leva / liter = 1 €/liter. 
Ca 10 km från Gotse Delchev finns det varma källor i byn Ognyanovo. Där finns det flera hotel men av de som jag såg det bästa kanske basäng (speciellt för barn) och omgivnig med höga bergklippor och skog runt om är Hotel Delta http://www.hoteldelta-bg.com/ . För två espresso kaffe (utan vatten i och för sig) ville han ha 3 leva dvs 0,75 € per espresso.


I närheten finns det en vacker traditionell by som heter Kovachevitsa.

No comments: