31 December 2010

Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας στην Σουηδία.


Στο Φόρουμ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (www.pfy.gr/forum) έχω γράψει μερικά κείμενα που περιγράφω την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας στην Σουηδία όπως την βίωσα από το 1987 που πήγα στην Σουηδία για να σπουδάσω Ιατρική, έως το 2005 που γύρισα στην Ελλάδα.

Παραθέτω και σε αυτό το blog τα κείμενα αυτά.

Στο πρώτο κείμενο με τίτλο "Τί κοστίζει να πας σε ένα Δημόσιο Γιατρό στη Σουηδία;" αναφέρομαι κατά κύριο λόγο στο τι κοστίζει για τον Ασθενή να επισκεφτεί ένα Δημόσιο Ιατρό στην Σουηδία.

Στο δεύτερο και στο τρίτο κείμενο με τίτλους "Η πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας στην Σουηδία από την πλευρά του Ιατρού." και "Οι μισθοί των Γενικών Ιατρών στην Σουηδία." αντίστοιχα περιγράφω το σύστημα της πρωτοβάθμιας Υγείας από την σκοπιά του Ιατρού.

Τέλος σε ένα τέταρτο κείμενο με τίτλο "Άλλα θέματα σχετικά με την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας στην Σουηδία." απαντώ σε διάφορα ερωτήματα που έκαναν διάφορα μέλη του παραπάνω φόρουμ σε αυτά μου τα άρθρα.

Τί κοστίζει να πας σε ένα Δημόσιο Γιατρό στη Σουηδία;
Θα ήθελα να περιγράψω το οικονομικό πλαίσιο (από την πλευρά του Ασθενούς) για την Δημόσια Υγεία στη Σουηδία. Το πλαίσιο αυτό αλλάζει λίγο από Νομό σε Νομό αλλά χονδρικά είναι περίπου το ίδιο σε όλη την χώρα. Eδώ παίρνω σαν παράδειγμα τον νομό της Östergötland. Ότι γράφω ισχύει τώρα, δηλαδή Ιούνιο του 2007, αλλά κάπως έτσι ήταν το σύστημα από το 1987 τουλάχιστον, που γνωρίζω τη Σουηδία. Ότι ισχύει για τους Δημόσιους Ιατρούς (που είναι η μεγάλη πλειοψηφία στην Σουηδία), ισχύει και για τους Ιδιώτες Ιατρούς που έχουν σύμβαση με το Σουηδικό Δημόσιο.

Στη Σουηδία υπάρχει ένα ενιαίο ταμείο ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και σύνταξης για όλους τους κατοίκους της χώρας.

Το νόμισμα είναι η Σουηδική Κορώνα. 10 Σουηδικές Κορώνες (Σ.Κ.) είναι περίπου 1 Ευρώ (Ε). Τα ποσά στα οποία θα αναφερθώ παρακάτω τα έχω μετατρέψει κατά προσέγγιση σε Ευρώ για την ευκολία μας.

Κάθε φορά που κάποιος θέλει να επισκεφτεί ένα Γενικό Ιατρό για εξέταση στο Κέντρο Υγείας κοστίζει 10 Ε. Επίσκεψη κατ´οίκον κοστίζει 15 Ε. Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γενικό Ιατρό, καθώς επίσης και ανανέωση παλιάς συνταγής κοστίζει 5 Ε. Αν θελήσει να πάει κανείς από μόνος του κατευθείαν στο Νοσοκομείο κοστίζει 25 Ε. Σε περίπτωση που ο Νοσοκομειακός Ιατρός θεωρήσει ότι ο Ασθενής δεν χρήζει νοσοκομειακής περίθαλψης αλλά πρωτοβάθμιας μπορεί να παραπέμψει τον Ασθενή πίσω στο Κέντρο Υγείας (και αυτό συμβαίνει αρκετά συχνά). Αν όμως ο Ασθενής επισκεφτεί πρώτα τον Γενικό του Ιατρό και ο Γενικός Ιατρός παραπέμψει επειγόντως τον Ασθενή στο Νοσοκομείο, τότε ο Ασθενής δεν πληρώνει τίποτε επιπλέον για την επίσκεψη στο Νοσοκομείο παρά μόνο ότι κόστισε για να επισκεφτεί τον Γενικό Ιατρό (10 Ε). Αν η παραπομπή στο Νοσοκομείο δεν είναι επείγουσα κοστίζει στον Ασθενή επιπλέον 15 Ε. Στον φυσικοθεραπευτή ή τον εργοθεραπευτή του Κέντρου Υγείας η επίσκεψη κοστίζει 8 Ε. Σε περίπτωση που ο Ασθενής χρειάζεται κάτι απλό μπορεί να συμβουλευτεί και νοσηλεύτρια και τότε είναι δωρεάν.

Αν για κάποιο λόγο ο Ασθενής δεν έχει να πληρώσει επί τόπου του στέλνουν λογαριασμό στο σπίτι. Αν αγνοήσει τον λογαριασμό δεν τον παν και στα δικαστήρια.. αλλά την επόμενη φορά που θα πάει στον Ιατρό θα του γίνει παρατήρηση.

Ο Ασθενής παίρνει απόδειξη κάθε φορά που πληρώνει για να επισκεφτεί Ιατρό ή άλλο νοσηλευτικό προσωπικό και αυτές τις αποδείξεις πρέπει να τις κρατά (αν και αυτά καταγράφονται και στον υπολογιστή του Ιατρού).
Μέσα στην διάρκεια ενός ημερολογιακού έτους ένας Ασθενής μπορεί να πληρώσει για Ιατρούς και υπόλοιπο νοσηλευτικό προσωπικό μέχρι και 90 Ε συνολικά. Από εκεί και πέρα βγάζει κάρτα ελευθέρας και μπορεί να επισκέφτεται τους Ιατρούς και το υπόλοιπο νοσηλευτικό προσωπικό εντελώς δωρεάν για το ίδιο έτος.

Η περίθαλψη για τα παιδιά και νέους μέχρι και 20 ετών είναι εντελώς δωρεάν ήδη από την πρώτη επίσκεψη.

Σε περίπτωση που γίνει εισαγωγή στο Νοσοκομείο, ο Ασθενής πληρώνει για κάθε ημέρα νοσηλείας 5 Ε – 8 Ε. Φακελλάκια δεν υπάρχουν στη Σουηδία. Μπορεί π.χ. να κάνει κανείς εγχείρηση καρδιάς by-pass, να μείνει στο Νοσοκομείο 10 ημέρες, και να πληρώσει συνολικά 50 Ε.

Για την φαρμακευτική περίθαλψη:
Τα φαρμακεία είναι κρατικά. Το κόστος των 90 πρώτων Ε για φάρμακα σε ένα ημερολογιακό έτος το επωμίζεται εξολοκλήρου ο ασθενής και από εκεί και πάνω πληρώνει όλο και μικρότερη συμμετοχή. Και σε αυτή την περίπτωση κρατά τις αποδείξεις (αν και αυτά τα ποσά αποθηκεύονται επίσης στον υπολογιστή του Φαρμακείου). Αν μέσα σε ένα ημερολογιακό έτος ο ασθενής ξεπεράσει συνολικά συμμετοχή 180 Ε για φάρμακα τότε παίρνει κάρτα ελευθέρας και για τα φάρμακα για το έτος αυτό.

Με το σύστημα αυτό αποθαρρύνονται οι Ασθενείς οι οποίοι απλώς είδαν φως στο Κέντρο Υγείας και μπήκαν…έτσι για να μετρήσουν την πίεσή τους…και έτσι αποφεύγεται ο άσκοπος συνωστισμός.
Με το σύστημα επίσης αυτό, παρακινείται έμμεσα ο Ασθενής να προστρέξει πρώτα στον Γενικό Ιατρό αντί να πάει στο Νοσοκομείο αφού είναι φθηνότερο να επισκεφτεί τον Γενικό Ιατρό του.
Ένα άλλο πλεονέκτημα είναι ότι ο Ασθενής σέβεται το Ιατρό και το έργο που αυτός επιτελεί (διότι ως γνωστόν ότι είναι δωρεάν δεν είναι καλό και μόλις πάμε και πληρώσουμε για το ίδιο πράγμα τότε αμέσως αυτό μεταμορφώνεται και γίνεται καλύτερο….).
Με το σύστημα αυτό καλύπτεται τέλος και ένα μέρος της χρηματοδότησης των μονάδων Υγείας της χώρας. Να πω ότι τα Κέντρα Υγείας έχουν δικό τους προυπολογισμό και στο τέλος της χρονιάς ο διευθυντής του κάθε Κέντρου Υγείας συντάσσει ετήσιο οικονομικό ισολογισμό.

Να τονισθεί βέβαια και το ότι στη Σουηδία όλοι οι άνθρωποι έχουν ένα εγγυημένο κατώτατο εισόδημα από το κράτος (ανεξάρτητα αν έχουν εργαστεί ποτέ στην ζωή τους ή όχι) και αυτό το 2007 ανέρχεται γύρω στα 700 Ε τον μήνα. Το κόστος ζωής στη Σουηδία και στην Ελλάδα είναι πλέον περίπου το ίδιο.

Η πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας στην Σουηδία από την πλευρά του Ιατρού.

Οι Γιατροί στην Σουηδία πληρώνονται με πάγια μηνιαία αντιμισθία αλλά τελευταία γίνεται πολύ συζήτηση να αλλάξει το σύστημα για τους Γενικούς Ιατρούς: Η πρόταση είναι οι Γενικοί Ιατροί να συνενώνονται ανά δύο-τρείς, να προσλαμβάνουν προσωπικό και να κάνουν μικρά ιδιωτικά Κέντρα Υγείας. Ο κάθε πολίτης θα διαλέγει να ανήκει στον καλυπτόμενο πληθυσμό ενός τέτοιου ιδιωτικού Κέντρου Υγείας και θα έχει δικαίωμα να αλλάζει Κέντρο Υγείας (αν δεν είναι ευχαριστημένος), μια φορά στο εξάμηνο. Τα ιδιωτικά αυτά Κέντρα Υγείας θα πληρώνονται από το κράτος ανάλογα με το μέγεθος του πληθυσμού που καλύπτουν, πόσους Ασθενείς βλέπουν, τί ιατρικές πράξεις κάνουν και την νοσηλευτική βαρύτητα του κάθε ασθενούς. Η νοσηλευτική βαρύτητα προσδιορίζεται από την ηλικία και τις χρόνιες διαγνώσεις του Ασθενούς. Οι Ασθενείς θα πληρώνουν τα ίδια όπως και τώρα. Η γειτονικές χώρες Δανία και Νορβηγία έχουν ήδη ένα σύστημα που μοιάζει με αυτό προς το οποίο σκέφτεται να οδεύσει η Σουηδία. Οι Ασθενείς (αλλά και οι Γενικοί Ιατροί), σύμφωνα με στατιστικές που έχουν γίνει, μοιάζουν να είναι πιο ευχαριστημένοι στην Δανία και την Νορβηγία με το σύστημα αυτό σε σχέση με το υπάρχον Σουηδικό. Από την άλλη οι δείκτες που παραδοσιακά χρησιμοποιούνται για να δείξουν πόσο καλή είναι η Υγεία σε μια χώρα, όπως το προσδόκιμο ζωής και η βρεφική θνησιμότητα είναι κάπως καλύτεροι στην Σουηδία από ότι στην Δανία και Νορβηγία.
Ο λόγος που στην Σουηδία σκέφτονται να αλλάξουν σύστημα είναι ακριβώς για να κάνουν τους Γενικούς Ιατρούς να είναι πιο παραγωγικοί.
Βέβαια και τώρα υπάρχουν τρόποι που σε ωθούν να γίνεις πιο παραγωγικός και να μην κάνεις ότι σου κατέβει: Την πάγια μηνιαία αντιμισθία σου την διαπραγματεύεσαι με τον Διευθυντή του Κέντρου Υγείας σου όταν πας να προσληφθείς εκεί και είναι δυνατόν να την επαναδιαπραγματευθείς ανά πάσα στιγμή. Αυτό σημαίνει ότι είναι δυνατόν ένας συνάδελφός σου που είναι π.χ. 15 χρόνια παλαιότερος από εσένα να έχει μικρότερο μισθό από εσένα αν ο Διευθυντής του Κέντρου Υγείας θεωρεί ότι αυτός δεν αξίζει κάτι καλύτερο. Επίσης όταν πας να ζητήσεις μια καινούρια δουλειά, πολύ βασικό ρόλο για το αν θα την πάρεις ή όχι, παίζουν το τι συστάσεις θα δώσουν γραπτά αλλά και τηλεφωνικά οι πρώην εργοδότες σου. Μπορεί να τους γνωρίζεις αυτούς του εργοδότες σου από πολύ καιρό. Μην είσαι όμως βέβαιος ότι αυτοί θα πουν καλά λόγια για την δουλειά σου αν πραγματικά δεν τα πιστεύουν, ανεξάρτητα αν έχετε καλή σχέση κατά τα άλλα. Το πόσα χρόνια έχει κανείς στο επάγγελμα δεν παίζει σχεδόν κανένα ρόλο για το αν θα πάρει μια καινούρια δουλειά ή όχι (μάλιστα η παλαιότητα μπορεί να παίξει και αρνητικό ρόλο). Επίσης η μονιμότητα με την μορφή που ξέρουμε στην Ελλάδα δεν υφίσταται. Στη Σουηδία μπορεί να προσληφθείς αλλά και να χάσεις την δουλειά σου αρκετά εύκολα ακόμη και αν είσαι Δημόσιος Υπάλληλος. Βέβαια υπάρχει από κάτω το προστατευτικό δίχτυ ασφαλείας του εγγυημένου κατώτατου εισοδήματος (flexicurity). Αυτά ισχύουν και για τους Διευθυντές Κλινικών και Κέντρων Υγείας (Κ.Υ.). Δεν θα πει ότι επειδή έγινε κάποιος Διευθυντής θα παραμείνει Διευθυντής μέχρι την συνταξιοδότησή του. Είναι συνηθισμένο οι Σουηδοί να διαλέγουν τους διευθυντές τους να είναι γύρω στην ηλικία των 50 ετών και μετά από μια πενταετία αλλάζουν άτομο. Έτσι συμβαίνει ένας υφιστάμενος να γίνει μετά από λίγο καιρό Διευθυντής του νυν Διευθυντή του. Επίσης μπορεί να γίνει Διευθυντής του Κ.Υ. κάποιος που προέρχεται από άλλες επαγγελματικές κατηγορίες. Να γίνει π.χ. Διευθυντής του Κ.Υ. ένας νοσηλευτής ή μία γραμματέας.

Βέβαια για να λειτουργήσει ένα τέτοιο σύστημα προυποθέτει και την αντίστοιχη ωριμότητα, ακεραιότητα και πειθαρχία στην νοοτροπία ενός λαού.

Όσον αφορά τους Ιδιώτες Ιατρούς των διαφόρων ειδικοτήτων: Δεν είναι αυτονόητο ότι όλοι οι Ιατροί που θέλουν να γίνουν ιδιώτες, μπορούν να κάνουν σύμβαση με το Σουηδικό Δημόσιο. Η τοπική αυτοδιοίκηση είναι αυτή που αποφασίζει κατά τακτά χρονικά διαστήματα το πόσοι ιδιώτες Γενικοί Ιατροί, ΩΡΛ ή π.χ. Οφθαλμίατροι θα έχουν σύμβαση με το Δημόσιο σε κάθε Δήμο. Η απόφαση λαμβάνεται ανάλογα με τον αριθμό του καλυπτόμενου πληθυσμού και το πόσα (και πόσο μεγάλα) Κέντρα Υγείας και Νοσοκομεία υπάρχουν ήδη στην περιοχή. Αν θες να γίνεις ιδιώτης με σύμβαση με το Σουηδικό Δημόσιο έχεις δυό εναλλακτικές λύσεις. Ή πρέπει να περιμένεις να προκηρυχθεί καινούρια σύμβαση για την ειδικότητά σου και να κάνεις αίτηση ή να αγοράσεις το δικαίωμα της σύμβασης από έναν ιδιώτη της ειδικότητάς σου που έχει σύμβαση και ο οποίος βγαίνει στην σύνταξη. Βέβαια δεν μπορεί κανείς να εγγυηθεί ότι η σύμβαση θα επανανεωθεί.

Οι Δημόσιοι Ιατροί μπορούν να παραπέμπουν και στους Iδιώτες Ιατρούς που έχουν σύμβαση με το Δημόσιο. Ο πολίτης είτε πάει σε Δημόσιο είτε σε ιδιωτικό Ιατρό οποιασδήποτε ειδικότητος πληρώνει τα ίδια εφόσον ο Ιδιώτης Ιατρός έχει σύμβαση με το Δημόσιο. Οι Iδιώτες Ιατροί όμως που έχουν σύμβαση με το Δημόσιο, έχουν ένα πλαφόν επισκέψεων (ή επεμβάσεων) το χρόνο. Aν το ξεπεράσουν, το Δημόσιο δεν τους πληρώνει για περισσότερες επισκέψεις (ή επεμβάσεις). Έτσι συμβαίνει να παίρνουν διακοπές τρεις μήνες τον χρόνο… Το κόστος να επισκεφτεί κανείς Ιδιώτη Ιατρό που δεν έχει σύμβαση με το Δημόσιο είναι συνήθως απαγορευτικό. Για τον λόγο αυτό είναι πολύ λίγοι οι Ιδιώτες Ιατροί που δεν έχουν σύμβαση με το Δημόσιο.

Οι αναμονές για μη επείγοντα περιστατικά είναι ίσως το σημαντικότερο πρόβλημα του Σουηδικού συστήματος Υγείας αυτή την στιγμή. Μου έχει τύχει να παραπέμψω Ασθενή σε Δερματολογική Κλινική από το Κ.Υ., και να μου πουν ότι η αναμονή είναι εννιά μήνες! Βέβαια οι αναμονές στους Ιδιώτες Ιατρούς με σύμβαση με το Δημόσιο είναι πολύ μικρότερες…

Προσωπικά όμως είχα την εντύπωση όταν δούλευα στην Σουηδία ότι η ποιότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών ήταν κάπως υψηλότερη στον Δημόσιο από ότι στον Ιδιωτικό τομέα αν και το Δημόσιο ήταν πιο δυσκίνητο. Βέβαια όπως περιέγραψα παραπάνω, το Σουηδικό Δημόσιο διαφέρει αρκετά από Ελληνικό. Μερικές φορές ένιωθα ότι τα όρια μεταξύ Δημόσιου και Ιδιωτικού ήταν δυσδιάκριτα.

Όσον αφορά τις παρακλινικές εξετάσεις: Τις πιο βασικές βιοχημικές εξετάσεις (Γενική αίματος, stick ούρων, Τρανσαμινάσες, Κρεατινίνη, CRP, Strept-A από χρίσμα από τον φάρυγγα) τις έκανε επί τόπου στο Κ.Υ. η βοηθός μικροβιολόγου (στη Σουηδία την δουλειά που κάνουν εδώ οι Ιατροί Μικροβιολόγοι την κάνουν οι βοηθοί Μικροβιολόγου, και οι Ιατροί Μικροβιολόγοι είναι ελάχιστοι και ασχολούνται κυρίως με έρευνα). Για πιο εξειδικευμένες βιοχημικές εξετάσεις καθώς και για ακτινολογικές, στέλναμε τα τελευταία χρόνια τον Ασθενή στο κοντινότερο Νοσοκομείο με ηλεκτρονικό παραπεμπτικό (από υπολογιστή σε υπολογιστή).

Για τα φάρμακα έχω αναφερθεί σε παλαιότερο κείμενο μου εδώ στο forum: http://www.pfy.gr/forum/index.php/topic,708.0.html

Όσον αφορά την χρέωση της τηλεφωνικής συνομιλίας με τον Ιατρό: Για να επικοινωνήσει κανείς τηλεφωνικά με τον Ιατρό του πρέπει συνήθως να πάρει πρώτα σε ένα τηλεφωνικό κέντρο το οποίο καταγράφει το ποιος παίρνει τηλέφωνο και στέλνει μετά και τον λογαριασμό στο σπίτι αυτού που τηλεφώνησε.

Δείτε σχετικά και το: http://www.pfy.gr/forum/index.php/topic,364.0.html

Οι μισθοί των Γενικών Ιατρών στην Σουηδία.

Οι μισθοί δεν είναι δεδομένοι, όπως ανέφερα και παραπάνω, αλλά τους διαπραγματεύεσαι με τον εργοδότη σου.Κατά μέσο όρο πάντως, μαζί με τις εφημερίες και μετά από τους φόρους ένας Δημόσιος ειδικός Γενικής Ιατρικής στη Σουηδία του 2007 βγάζει γύρω στα 4.000 ευρώ.

Βέβαια είναι δύσκολο να συγκρίνει κανείς την αξία ενός μισθού μεταξύ Ελλάδας και Σουηδίας μόνο με το να συγκρίνει απόλυτες τιμές σε χρήμα. Στην απόλυτη τιμή του Σουηδικού μισθού πρέπει να προστεθεί και μια πληθώρα κοινωνικών παροχών που ένας Έλληνας πρέπει να τις υποκαταστήσει από την τσέπη του.

"Άλλα θέματα σχετικά με την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας στην Σουηδία."

Σχετικά με την οικονομική τροφοδότηση του παραπάνω συστήματος:

Στη Σουηδία το μεγαλύτερο μέρος των φόρων που πληρώνουν οι πολίτες πηγαίνει στην τοπική αυτοδιοίκηση σε δημοτικό και νομαρχιακό επίπεδο. Ένα μικρότερο μέρος πηγαίνει στην κεντρική κυβέρνηση στην Στοκχόλμη, η οποία αναδιανέμει τα χρήματα αυτά σε όλη την επικράτεια αναλόγως των προτεραιοτήτων της κεντρικής κυβέρνησης.

Η χώρα είναι μοιρασμένη σε 23 νομούς. Ο κάθε νομός είναι υπεύθυνος για το μεγαλύτερο μέρος των εξόδων της υγειονομικής περίθαλψης των κατοίκων του (λειτουργία Κέντρων Υγείας, Νοσοκομείων, πληρωμές Ιατρών και υπόλοιπου Προσωπικού). Ο νομός επιβαρύνεται επίσης για το μεγαλύτερο μέρος της φαρμακευτικής περίθαλψης των κατοίκων του. Για τα Plavix που αναφέρεις Διαμαντή, εκεί δίνονται με πολύ μεγαλύτερη φειδώ και βάση συγκεκριμένων κανόνων που αν τους αγνοήσεις χάνεις την δουλειά σου αρκετά σύντομα..

Οι κρατήσεις για τις συντάξεις γίνονται στα πλαίσια της παραπάνω φορολογίας.

Σχετικά με τις εφημερίες:

Τα Κέντρα Υγείας (τα οποία εκτός της επαρχίας υπάρχουν και μέσα στις πόλεις) λειτουργούν μεταξύ 08 το πρωί και 17 το απόγευμα, τις καθημερινές μόνο, και είναι υποχρεωμένα να αναλαμβάνουν αυτές τις ώρες και τα επείγοντα περιστατικά του πληθυσμού ευθύνης τους. Από τις 17 το απόγευμα έως και τις 23 το βράδυ, τις καθημερινές ημέρες, οι Γενικοί Ιατροί των Κέντρων Υγείας (Κ.Υ.) μιας επαρχίας ή οι Γενικοί Ιατροί των Κ.Υ. μιας ολόκληρης πόλης μοιράζονται εκ περιτροπής τις εφημερίες. Δηλαδή από τις 17 το απόγευμα έως τις 23 το βράδυ σε μια πόλη π.χ. όπως το Linkoping το οποίο έχει πληθυσμό γύρω στις 140.000 και 13 Κέντρα Υγείας (Κ.Υ.) υπάρχει μόνο ένα Κ.Υ. το οποίο λειτουργεί, και τότε εφημερεύουν σε αυτό, το βράδυ μιας καθημερινής, μόνο 2 Γενικοί Ιατροί ταυτόχρονα και αναλαμβάνουν μια περιοχή 140.000 ατόμων ! Από τις 23 το βράδυ τα διάφορα επείγοντα περιστατικά παραπέμπονται στα επείγοντα του Νοσοκομείου της πόλης και εκεί τα αναλαμβάνουν ειδικοί οργάνων π.χ. εσωτερικής παθολογίας, χειρουργικής κ.τ.λ. Τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες εφημερεύουν πάλι 2 ή 3 Γενικοί Ιατροί ταυτόχρονα σε ένα μόνο Κ.Υ. της πόλης, για πληθυσμό ευθύνης περίπου 140.000 κατοίκους σε δύο βάρδιες. Η πρώτη βάρδια αποτελούμενη από 2-3 Γενικούς Ιατρούς είναι από τις 08.00 έως τις 16.00 και η άλλη βάρδια με άλλους 2-3 Γενικούς Ιατρούς από τις 15.00 έως τις 23.00 ενώ μεταξύ 15.00 και 16.00 η μια βάρδια συμπίπτει με την άλλη για να προλάβει να γίνει η αλλαγή ατόμων απρόσκοπτα. Μετά τις 23.00 ακόμη και τις αργίες οι ασθενείς παραπέμπονται στο Νοσοκομείο. Αυτό το σύστημα μπορεί να λειτουργεί γιατί οι Σουηδοί τηλεφωνούν σχεδόν πάντα πριν παν στον Ιατρό ακόμη και αν πρόκειται για επείγοντα. Στο τηλέφωνο απαντούν ειδικά εκπαιδευμένες νοσηλεύτριες, τις οποίες οι πολίτες τις εμπιστεύονται, και οι νοσηλεύτριες συχνά κατορθώνουν με τις συμβουλές τους να αποτρέπουν πολλές άσκοπες επισκέψεις.

Έτσι σε ένα πληθυσμό σαν το Linkoping με 140.000 κατοίκους από τις 17.00 έως και τις 23.00 μια τυπική καθημερινή μέρα είχαμε οι δύο Γενικοί Ιατροί που ήμασταν μαζί στην εφημερία μόνο γύρω στις 60 επισκέψεις συνολικά, δηλαδή περίπου 30 περιστατικά ο καθένας, και σχεδόν όλα αυτά τα περιστατικά ερχόταν με ραντεβού που τους έδινε η νοσηλεύτρια για να μη γίνεται συνωστισμός! Φυσικά η νοσηλεύτριες που απαντούσαν στο τηλέφωνο κατευθύνανε μερικούς Ασθενείς κατευθείαν στο νοσοκομείο αν το κρίνανε σκόπιμο. Με το σύστημα αυτό όπως καταλαβαίνετε δεν είχαμε και πολλές εφημερίες τον μήνα. Συνήθως στο Linkoping που δούλευα τα τελευταία χρόνια, είχαμε 1-2 τέτοιες εφημερίες τον μήνα, και αυτό γιατί αρκετοί Ιατροί θέλανε να τις ξεφορτωθούν και τις χαρίζανε σε όσους θέλανε. Αλλιώς θα είχαμε ακόμη λιγότερες. Έτσι οι εφημερίες δεν ήταν και τόσο σημαντικό μέρος του εισοδήματός μας, και όπως είπα οι περισσότεροι Ιατροί θέλανε να τις ξεφορτωθούνε. Μάλιστα για να αναγκάσουν τα διάφορα Κ.Υ. να αναλαμβάνουν καλύτερα τους Ασθενείς τους κατά την διάρκεια της ημέρας ώστε να μην αναζητούν οι Ασθενείς αυτοί τα επείγοντα το βράδυ, είχανε ένα κόλπο: Κάνανε στατιστικές όπου βλέπανε από την περιοχή ευθύνης ποιών Κ.Υ. προερχόταν αναλογικά οι περισσότεροι Ασθενείς στα επείγοντα και σε αυτά τα Κ.Υ. χρεώνανε αναλογικά να στείλουν περισσότερους Ιατρούς ανά μήνα, σαν τιμωρία. Να πω ότι αυτό το σύστημα ίσχυε για το Linkoping και ότι υπάρχουν μικροδιαφορές στο σύστημα οργάνωσης των εφημεριών από πόλη σε πόλη και από επαρχία σε επαρχία.

Παράθεση από: Αδαμάντιος Σκούφαλος στις 1 Ιούλιος 2009, 10:39:22
13 Κ.Υ. σε πόλη 140 χιλιάδων και εφημερεύει μόνο το 1! Εντυπωσιακό. Δηλαδή όταν εφημερεύει ένα "ακριανό" Κ.Υ., πόση ώρα θέλει να φτάσει εκεί κάποιος από την άλλη άκρη της πόλης;
Απάντηση Α. Αργυρίου: Οι εφημερίες γίνονται πάντα στο ίδιο κτίριο, δηλαδή στο ίδιο Κ.Υ. που επιλέγεται να είναι το κεντρικότερο και ευκολότερα προσβάσιμο Κ.Υ. της πόλης. Αυτό που αλλάζει είναι το προσωπικό που προέρχεται κάθε μέρα από διαφορετικά Κ.Υ. Το κτίριο που γίνονται οι εφημερίες όμως παραμένει το ίδιο.


Παράθεση από: Αδαμάντιος Σκούφαλος στις 1 Ιούλιος 2009, 10:39:22
Αυτό που λες ότι στέλνουν περισσότερους γιατρούς στα Κ.Υ. που παραπέμπουν πολλούς στα νοσοκομεία, ως τιμωρία, δεν το κατάλαβα. Εκτός αν εννοείς περισσότεροι γιατροί άρα μικρότεροι μισθοί αφού η πίτα είναι συγκεκριμένη.
Απάντηση Α. Αργυρίου: Δεν είπα αυτό. Είπα ότι για τις εφημερίες επιλέγουν σε μεγαλύτερο βαθμό γιατρούς από Κ.Υ. των οποίων οι ασθενείς δεν εξυπηρετούνται προφανώς όπως πρέπει κατά την διάρκεια της ημέρας και έτσι αναγκάζονται αυτοί οι ασθενείς να καταφύγουν στα επείγοντα το βράδυ.

Ίσως να μπερδεύεσαι γιατί αυτό που στην Σουηδία οι πιο πολλοί γιατροί το θεωρούν τιμωρία (δηλαδή το να κάνουν πολλές εφημερίες) στην Ελλάδα από πολλούς γιατρούς θεωρείται ευκταίο.


Παράθεση από: Αδαμάντιος Σκούφαλος στις 1 Ιούλιος 2009, 10:39:22
Επίσης αν μπορείς γράψε τι συμβαίνει με τις διακομιδές με ασθενοφόρο. Υπάρχει χρέωση αν καλέσεις και ζητήσεις ασθενοφόρο ως πολίτης; (Να σου πω εγώ τι θα γινόταν εδώ, που το θέλουν όχι σαν ταξί -γιατί το ταξί έχει χρέωση- αλλά σαν Ι.Χ. με οδηγό και τσάμπα καύσιμα). Ποιος αποφασίζει αν θα κινηθεί το ασθενοφόρο για να παραλάβει τον ασθενή; (Δεν αναφέρομαι σε εμφανέστατες περιπτώσεις επείγοντος).
Και τέλος ποιο είναι το προσωπικό μέσα στο ασθενοφόρο; Υπάρχουν γιατροί ή "paramedics";

Απάντηση Α. Αργυρίου: Στην Σκανδιναβία όπου εργαζόμουν σαν Ιατρός, οι τραυματιοφορείς (και ο οδηγός) ήταν νοσηλευτές με καλή μετεκπαίδευση στις πρώτες βοήθειες και την ανάνηψη. Kάθε εβδομάδα κάνανε ειδικές ασκήσεις για να συντηρούν και να ανανεώνουν τις γνώσεις τους. Οδηγούσανε το ασθενοφόρο εκ περιτροπής. Μέσα στον εργάσιμο χρόνο τους είχαν και ειδική ώρα για γυμναστική ώστε να είναι σε καλή φόρμα. Είχαν επίσης εργονομικά φορεία τα οποία ανεβοκατέβαιναν με ηλεκτρικές αντλίες. Οι τραυματιοφορείς ήταν πολύ καλοί στο να βάζουν ενδοφλέβιες γραμμές. Είχαν επίσης το δικαίωμα να δίνουν κάποια φάρμακα μετά από τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπεύθυνο Ιατρό (η συνομιλία μπορούσε να καταγραφεί σε κασέτα). Μπορούσαν τότε να δώσουν π.χ. πεθιδίνη, αντιισταμινικά, κορτιζόνη, αδρεναλίνη ή ασπιρίνη. Σε ορισμένες πόλεις είχαν εκπαίδευση να ξεκινούν ακόμη και θρομβόλυση αφού πρώτα έπαιρναν καρδιογράφημα που το στέλναν με φαξ από το αυτοκίνητό τους στην καρδιολογική κλινική της περιοχής όπου μετά από τηλεφωνική συνομιλία ο καρδιολόγος είχε δώσει το ΟΚ. Μπορούσαν επίσης να κάνουν και απινίδωση σαν μέρος της καρδιοαναπνευστικής ανάνηψης.
Τις ενέργειες τους τις καταγράφανε σε ειδικά πρωτόκολλα.

Υπό τέτοιες συνθήκες η πλειοψηφία των διακομιδών γινόταν χωρίς να χρειάζεται η φυσική παρουσία του Ιατρού.

Η διακομιδή με ασθενοφόρο, δεν κόστιζε τίποτε στους Ασθενείς. Υπήρχαν όμως και εκεί σκέψεις για το ότι θα έπρεπε να κοστίζει κάτι στους Ασθενείς για να μη ζητούν ασθενοφόρο με το παραμικρό.

30 December 2010

Θεραπεία κατά του λόξυγκα.




Συνήθως ο λόξυγγας περνά από μόνος του αλλά υπάρχουν μερικά κόλπα που μπορούν να βοηθήσουν για να περάσει πιο γρήγορα:

Κρατείστε την αναπνοή σας,

ή πάρτε μια σακούλα και αναπνέεται σε αυτήν,

ή δοκιμάστε να πιείτε γρήγορα το παγωμένο νερό από ένα ποτήρι από την απέναντι μεριά του χείλους του ποτηριού, δηλαδή όχι από την πλευρά που βρίσκεται πιο κοντά προς το στόμα σας.

Δοκιμάστε να κάνετε μασάζ το μπροστά μέρος του ουρανίσκου με ένα γλωσσοπίεστρο όπως και να κάνετε μασάζ με το γλωσσοπίεστρο στο πίσω τοίχωμα του φάρυγγα.

Δοκιμάστε εναλλακτικά να κάνετε μασάζ το πνευμονογαστρικό νεύρο (περίπου 1 – 2 cm κάτω από την γωνία της κάτω σιαγόνας για 5 – 10 δευτερόλεπτα, και μετά αλλάξτε πλευρά. Αυτό μπορεί να επαναληφτεί μετά από κάποιο λεπτό).

Από πλευράς φαρμακευτικής δοκιμάστε με Δισκία Primperan 10 mg 1-2 δισκία τρεις φορές την ημέρα ή Υπόθετα Primperan 20 mg 1 υπόθετο τρεις φορές την ημέρα.

Μερικοί βλέπουν αποτέλεσμα με Δισκία Adalat 10 mg 1-2 δισκία τρεις φορές την ημέρα.


Τέλος μπορούμε να δόσουμε Δισκία Largactil ( chlorpromazine ) 25 - 50 mg.

Η Αγγλικές οδηγίες μιλούν για Largactil ενδομυϊκά αλλά στην Ελλάδα δεν έχουμε αυτό το φάρμακο σε ενέσιμο μορφή παρά μόνο σε δισκίο. Παρόλα αυτά μπορεί να κάνει δουλειά ακόμη και σαν δισκίο.

http://www.medicines.org.uk/emc/medicine/804/SPC/Largactil+Injection/#PRODUCTINFO

28 December 2010

“Αφουγκράσου το σώμα σου.”


“Αφουγκράσου το σώμα σου.”

Την φράση αυτή την άκουσα από ένα Σουηδό Γενικό Ιατρό και μου εντυπώθηκε. Την είπε σε έναν ασθενή που ήταν αθλητής και ρωτούσε λεπτομέρειες για το πόσο έπρεπε να ασκείται μετά από ένα τραυματισμό. Είναι κατά την γνώμη μου μια από τις πιο εύστοχες απαντήσεις που έχω ακούσει από Ιατρό. Την χρησιμοποιώ πια και εγώ συχνά, σε περιπτώσεις που δεν ξέρω τι ακριβώς πρέπει να κάνει ο Ασθενής. Ταιριάζει άλλωστε και με την γενικότερη φιλοσοφία της Ενδυνάμωσης του Ασθενούς που την βρίσκω πάντα ελκυστική.



Περισσότερα περί Ενδυνάμωσης του Ασθενούς:
http://www.pfy.gr/forum/index.php/topic,115.msg577.html#msg577

Είναι ολόκληρη τέχνη το να παραγγέλνει κανείς στο εστιατόριο με έξυπνο τρόπο ώστε να μην παχαίνει.

Η συχνή επίσκεψη εστιατορίων καταλήγει συχνά στο να βάζουμε κιλά γιατί ναι μεν το φαγητό εκεί είναι συνήθως νόστιμο αλλά συχνά είναι ανθυγιεινά μαγειρεμένο. Το ιδανικό είναι να προετοιμαστούμε ήδη πριν φύγουμε από το σπίτι τρώγοντας ένα μήλο ώστε να μην είμαστε εντελώς πεινασμένοι όταν μπούμε μέσα στο εστιατόριο.
Συχνά επίσης κάνουμε παχυντικές επιλογές στις παραγγελίες μας. Είναι ολόκληρη τέχνη το να παραγγέλνει κανείς στο εστιατόριο με έξυπνο τρόπο ώστε να μην παχαίνει. Π.χ. αποφύγετε να παραγγείλετε τηγανητές πατάτες οι οποίες είναι πολύ θερμιδογόνες. Παραγγείλετε κρασί που είναι πλούσιο σε υγιεινές αντιοξειδοτικές ουσίες (ιδιαίτερα το κόκκινο κρασί) και όχι μπύρα, ούζο ή τσίπουρο. Προτιμήστε το ξήρο κρασί και όχι το ημίγλυκο που ανεβάζει πιο εύκολα το σάκχαρο του αίματος. Μην πιείτε όμως περισσότερο από 1 ποτήρι κρασί ανά άτομο. Για να το πετύχετε αυτό πιο εύκολα, παρακαλέστέ τους να σας φέρουν μια καράφα με νερό και ποτήρια νερού και πίνετε πιο πολύ νερό και λιγότερο κρασί. Ξεκινήστε με το να πιείτε δύο ποτήρια νερού. Τότε στατιστικά θα φάτε και πιείτε 15% λιγότερο. Πολλοί αρέσκονται να ανακατεύουν την ρετσίνα με κόκα - κόλα. Στην περίπτωση αυτή μην ανακατέψετε τη ρετσίνα με κόκα - κόλα, αλλά με σόδα. Το ένα κουτάκι της κόκα - κόλας περιέχει θερμίδες που αντιστοιχούν σε περίπου 11 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρης ενώ ένα κουτάκι σόδας/σουρωτής έχει μηδέν θερμίδες. Δυστυχώς στα εστιατόρια σπάνια θα βρεί κανείς μαύρο ψωμί που είναι πιο υγιεινό από το λευκό. Αποφύγετε να φάτε το ψωμί που σας δίνουν ,συνήθως, πριν σερβίρουν το κυρίως φαγητό. Θα σας λιγώσει και θα φάτε περισσότερο. Δεν είναι τυχαίο που το σερβίρουν πρώτο - πρώτο. Γενικά αποφύγετε να φάτε πολύ ψωμί. Προτιμήστε ψάρι ή έστω κοτόπουλο αλλά όχι κόκκινο κρέας. Αποφύγετε τις σαλάτες "αλοιφές" που συνήθως έχουν πολλές θερμίδες και προτιμήστε τις σαλάτες από λαχανικά στα οποία όμως θα ζητήσετε να μην χρησιποποιηθούν γαρνιτούρες με μαγιονέζες, τριμμένα τυριά κ.τ.λ. Παραγγείλετε περισσότερες τέτοιες σαλάτες λαχανικών και λιγότερο ψάρι ή κρέας. Αν βγείτε δύο άτομα, συνήθως αρκεί να πάρετε μια μερίδα ψαριού ή κρέατος και να προσθέσετε κάπως περισσότερες σαλάτες. Δεν είναι θέμα χρημάτων. Είναι θέμα υγείας (άλλωστε το ψάρι κοστίζει περισσότερο από το κόκκινο κρέας αλλά προτείνω να πάρετε ψάρι). Χρησιμοποιείστε μπόλικο λεμόνι γιατί κάνει πιο υγεινά τα φαγητά (κατεβάζει τον γλυκαιμικό δείκτή τους). Τέλος αποφύγετε να γευτείτε το γλυκό που συνήθως κερνούνε οι εστιάτορες στο τέλος, ή αν το γευτείτε πάρτε μια πολύ μικρή κουταλιά από αυτό.

26 December 2010

Μετονομασίες οικισμών της περιοχής γύρω από την Καβάλα, από τα Τουρκικά στα Ελληνικά.

Τον παρακάτω πίνακα τον πήρα από τον φίλο, Χρυσουπολίτη, Μανώλη Κοντοστέλιο:
ΠΑΛΑΙΟ ΜΕΤΟΝΟΜΑΣΙΑ ΠΕΡΙΟΧΗ

Αγαλάρ Κρήνη Νέστου
Αλχανλή Αχλαδινή Νέστου
Ασικλάρ Λυκοβούνι Νέστου
Αχματλή Απιδιά Νέστου
Γενή Κιόι Νέα Κώμη Νέστου
Γκαζιλέρ Νικηταί Νέστου
Δάροβα Κεχρόκαμπος Νέστου
Δεβέκιραν Μέλισσα Πραβίου
Δεβεκλή Καραβαγγέλης Πραβίου
Δεδέ Δαγ Αγιοβούνι Νέστου
Δεδέμπαλη Γαληψός Παγγαίου
Δεμερλή Σιδηροχώρι Πραβίου
Δερέκιοϊ Βαθύρρευμα Δράμας
Δοϊρανλή Γραβούνα Νέστου
Δουκάλι Πετροπηγή Νέστου
Δουρμουσλού Μεσότοπος Πραβίου
Δρανίτσι Αντιφίλιπποι Πραβίου
Δράνοβα Χορτοκόπι Πραβίου
Δρέζνα Μυρτόφυτον Παγγαίου
Δρένοβα Αερικόν Νέστου
Ελετζίκ Αετοπλαγιά Παγγαίου
Εμπελί Μαχαλεσί Ερατεινό Νέστου
Εσκή Κιόι Παλαιά Κώμη Νέστου
Ιμρενλή Κυνηγός Νέστου
Ισερλή Πλατανότοπος Πραβίου
Καβατζίκ Λευκάδι Νέστου
Καγιά Μπουνάρ Δουκάλιον Νέστου
Καρά Μπέη και
Μπιλάλ Αγά Νέα Καρυά Νέστου
Καραμανλή Άγιος Κοσμάς Νέστου
Καρατζά Κιόι Φίλιπποι Νέστου
Καρατζιλάρ Ζαρκαδιά Νέστου
Καρατζόβα Ελαφοχώρι Νέστου
Κάστρο Λιμενάρια Θάσου
Κάτω Μπας Πελαργοί Νέστου
Κιζ Μπουκιού Δρυμιά Νέστου
Κιζιλή Κρανοχώρι Καβάλας
Κίναλη Κοκκινόχωμα Καβάλας
Κινέζ Προάστειον Νέστου
Κιοσέ Ελιάζ Χαλκερό Καβάλας
Κιοσελέρ Ζεΐρ Ανωχώρι Νέστου
Κιοσελέρ Μπαλιά Κατωχώρι Νέστου
Κοσταζήλ ή Κότζιαλ Ακόντισμα Καβάλας
Κότσανη Ακροβούνι Παγγαίου
Κοτσκάρι Ελαιοχώρι Πραβίου
Κουλαλή Πυργοχώρι Πραβίου
Κουλατζίκ Πυργίσκος Νέστου
Κουλτσαλάρ Λυκιά Νέστου
Κουρί Αγίασμα Νέστου
Κουρίτα Κορυφές Καβάλας
Κουρού Δερέ Ξεριάς Νέστου
Κουρτλού Λυκόστομον Καβάλας
Κωτσογλάρ Κωσταντινιά Νέστου
Μεσόρεμα Φίλιπποι Καβάλας
Μισσελή Δρυάδα Πραβίου
Μούντζινος Λεκάνη Νέστου
Μουρατζίκ Μυρτούσα Νέστου
Μουρατλή Σκοπός Νέστου
Μουρσαλή Μονοκαρυδιά Πραβίου
Μουσταφά Ογλάρ Στεγνό Νέστου
Μουχάλ Βουνοχώρι Καβάλας
Μπαϊρακλή Πασχαλιά Νέστου
Μπαρακλή Στενωπός Νέστου
Μπατέμ Τσιφλίκ Αμυγδαλιώνας Καβάλας
Μπεκλεμές Διαλεχτό Νέστου
Μπερεκετλί Δάτον Καβάλας
Μπετζελή Δρυμούσα Νέστου
Μπόεβα Καστανωτό Νέστου
Μποϊνού Κισλή Γέροντας Νέστου
Μπόμπλιανη Ακροπόταμος Παγγαίου
Μπουλούσκα Πολύστυλο Καβάλας
Ναϊπλή Πολύνερον Καβάλας
Νεδερλή Δύσβατο Νέστου
Νουζλάς Άγιος Ανδρέας Παγγαίου Καβάλας
Ολατζάκ Πλαταμώνας Νέστου
Οργαντζιλάρ Χρυσοχώρι Νέστου
Ορέν Δερέ Ορεινή Καβάλας
Οσμανλή Χρυσόκαστρον Πραβίου
Ουζούν Κιόι Μακρυχώρι Νέστου
Παλαιοχώριον Αντιφίλιπποι Πραβίου
Παληό Τσιφλίκι Παληός Καβάλλας
Παλκός Σύμβολον Καβάλας
Πράβι Ελευθερούπολις Παγγαίου
Πρέτζοβα Αμισιανά Καβάλας
Ρεσίτ Βέη Μοναστηράκι Νέστου
Ριχιμλή Μεσιά Πραβίου
Σάπαι ή Σαρί Σαμπάν Χρυσούπολις Νέστου
Σαρλή Κοκκινοχώρι Πραβίου
Σέλιανη Μεσόραμα Καβάλας
Σεπετσιλέρ Καλαθάς Νέστου
Σουσούρ Κιόι και
Κουτούντζαλη Πηγαί Νέστου
Τζαρή Κουνουπιά Καβάλας
Τόβλιανη Εξοχή Παγγαίου
Τοϊλάρ Περιστερώνας Νέστου
Τσινάρ Λεύκη Καβάλας
Τσιούστη Φωλέα Παγγαίου
Τσιφλίκι Τρίτα Πραβίου
Τσομπανλή Αβραμηλιά Νέστου
Υδρόμυλοι Λυδία Καβάλας
Φαλάραι Περιβολάκιον Λαγκαδά
Φίλιπποι (Καρατζά Κιόι) Πέρνη Νέστου
Φίλιππος Υδρόμυλοι Καβάλλας
Χαλέπ Χαλέπι Νέστου
Χατζή Εμίν Αγά Χαϊδευτό Νέστου

25 December 2010

Εβραίοι στις ΗΠΑ με την Ελλάδα μέσα τους.



Καθημερινή, 24-26/12/2010.

Ρωμανιώτες από τα Γιάννενα πήγαν στη Νέα Υόρκη ως μετανάστες στις αρχές του 20ού αιώνα και έχτισαν εκεί τη συναγωγή τους.

Της Μαργαριτας Πουρναρα

Είναι ένα από τα πολλά μυστικά του Μανχάταν. Ελάχιστοι γνωρίζουν ότι στο νότιο τμήμα του υπάρχει μια ελληνική ρωμανιώτικη συναγωγή, η μοναδική στο δυτικό ημισφαίριο, που ιδρύθηκε το 1927. Η Kehila Kedosha Janina χτίστηκε από Γιαννιώτες που μετέβησαν στη Νέα Υόρκη με το μεγάλο μεταναστευτικό κύμα των αρχών του 20ού αιώνα. Ηταν από τους ελάχιστους Εβραίους που είχαν ενσωματωθεί για αιώνες στην τοπική κοινωνία και μετοίκησαν στις ΗΠΑ μόνο για οικονομικούς λόγους και όχι διότι υφίσταντο διωγμούς. Την εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ιστορία τους μας διηγήθηκε η «ψυχή» της συναγωγής, η Σεφαραδίτισσα Μάρσια Χαντάντ Οικονομόπουλος, ένα ηλιόλουστο κυριακάτικο πρωινό του Δεκεμβρίου στην Broome Street, παρέα με τον καθηγητή του Queens College Νίκο Αλεξίου, που έχει κάνει ειδική μελέτη στο θέμα.

«Μερικοί πιστεύουν ότι το Ελληνας και το Εβραίος δεν χωρούν στην ίδια λέξη. Η ρωμανιώτικη συναγωγή που άντεξε στον χρόνο και συσπείρωσε την κοινότητα των ανθρώπων αυτών στην Αμερική δίνει μέχρι σήμερα τη δική της σταθερή απάντηση. Είμαστε λαοί της διασποράς που συμπορευτήκαμε, αλληλοεπηρεαστήκαμε, συνυπήρξαμε και βιώσαμε πλάι πλάι όλα τα μεγάλα ιστορικά γεγονότα. Και τη μετανάστευση μαζί την περάσαμε», λέει η Μάρσια προσφέροντάς μας –τι άλλο;– ελληνικό καφέ.

Πριν ξεκινήσουμε, ένα σύντομο μάθημα Ιστορίας: «Οι Ελληνες Εβραίοι μετοίκησαν στην Ελλάδα από την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου και έφτιαξαν τις κοινότητές τους σε διάφορες περιοχές, από τα Γιάννενα και τη Χαλκίδα μέχρι τον Βόλο και τη Βέροια, οι οποίες θεωρούνται οι αρχαιότερες εβραϊκές κοινότητες της Ευρώπης. Οταν τα ελληνικά εδάφη πέρασαν στα χέρια των Ρωμαίων, τότε επικράτησε και το όνομα “Ρωμανιώτες” για τα μέλη των κοινοτήτων αυτών, έτσι ώστε να μπορούν να τους διακρίνουν από εκείνους που εγκαταστάθηκαν σε άλλα μέρη της Ευρώπης. Οι Ρωμανιώτες μιλούσαν ελληνικά, είχαν υιοθετήσει τα τοπικά ήθη και έθιμα, κρατώντας διαφορετική μόνο τη θρησκεία τους. Ακόμα και στη λειτουργία, όμως, ακούγονταν απαγγελίες ποιημάτων και ψαλμών στα ελληνικά. Ηταν πάντα ενσωματωμένοι στις τοπικές κοινωνίες, με τα ίδια δικαιώματα όπως οι υπόλοιποι πολίτες, με ελληνική συνείδηση και εβραϊκό θρήσκευμα. Μονάχα στη βυζαντινή αυτοκρατορία απαγορευόταν να καβαλικέψουν άλογα, επειδή αυτή η πράξη εθεωρείτο δείγμα ισχύος, ενώ ορισμένοι αυτοκράτορες πέρασαν κάποιους σκληρούς νόμους εναντίον τους, που όμως δεν κράτησαν πολύ. Μπορούσαν να έχουν στην κατοχή τους γη και να ασκούν ελεύθερα όποιο επάγγελμα ήθελαν».

Τα πρώτα 1.800 χρόνια της ιστορίας του εβραϊκού ελληνισμού είναι αποκλειστικά για την παρουσία των Ρωμανιωτών. Μετά το 1492, με τους διωγμούς εναντίον των Πορτογάλων και των Ισπανών Εβραίων, κατέφθασαν στην υπό οθωμανική κατοχή Ελλάδα περίπου 20.000 Σεφαραδίτες, υπερκεράζοντας σε αριθμό τους Ρωμανιώτες. Η Μάρσια Χαντάντ μας εξηγεί: «Εγκαταστάθηκαν κατά κύριο λόγο στη Θεσσαλονίκη, μιλούσαν λαντίνο (μια ισπανοϊουδαϊκή διάλεκτο) και αντιμετώπισαν με περιέργεια και συχνά με εχθρότητα τους εξελληνισμένους Εβραίους, για τους οποίους συχνά πίστευαν ότι είχαν απολέσει την εβραϊκή ταυτότητα. Τους αποκαλούσαν μάλιστα “Γκρέκος”. Οι Σεφαραδίτες ήρθαν με έναν αέρα κοσμοπολιτισμού. Εφεραν τους ραββίνους τους και τις εμπορικές τους διασυνδέσεις με όλους τους εβραϊκούς θυλάκους της Μεσογείου, αντιμετωπίζοντας τους Ρωμανιώτες ως υποδεέστερους. Στην πορεία, ήρθαν και ορισμένες οικογένειες Εσκενάζι Εβραίων, δηλαδή με καταγωγή τη Γερμανία ή την κεντρική Ευρώπη, πάντα με το δέλεαρ ότι θα μπορούσαν να έχουν τη δική τους γη στην Ελλάδα και να μην υφίστανται διωγμούς ούτε να ζουν σε γκέτο όπως συνέβαινε σε άλλες χώρες».

Σε μια σειρά από ιστορικές περιστάσεις οι Ρωμανιώτες και οι Σεφαραδίτες είχαν εντελώς διαφορετική αντιμετώπιση. «Οι Τούρκοι εκχώρησαν εμπορικά προνόμια στους Σεφαραδίτες και όχι στους Ρωμανιώτες, τους οποίους θεωρούσαν Ελληνες, δηλαδή κατακτημένους. Οταν λ.χ. οι Ελληνες κήρυξαν την Επανάσταση το 1821, οι Ρωμανιώτες τάχθηκαν με το πλευρό τους, ενώ κάποιοι Σεφαραδίτες ένιωθαν ότι ταυτίζονταν περισσότερο με τους Οθωμανούς, οι οποίοι τους προστάτευσαν από τους διωγμούς του 15ου αιώνα. Στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, 13.500 Σεφαραδίτες και Ρωμανιώτες πολέμησαν στο πλευρό των Ελλήνων, με ήρωα τον Μορδοχάι Φριζή. Πριν από το 1940 ζούσαν στην Ελλάδα 78.500 Εβραίοι, εκ των οποίων 67.000 χάθηκαν στα κρεματόρια. Η εξόντωση ένωσε τις δύο εβραϊκές κοινότητες. Απέμειναν τόσο λίγοι που δεν είχε νόημα να αισθάνονται ότι έχουν διαφορετική καταγωγή. Σήμερα υπολογίζονται στις 5.000. Δυστυχώς, ακόμα και η ιστορία του Ολοκαυτώματος έχει γραφτεί αναφορικά με τις απώλειες που υπέστησαν οι υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης και η Ρωσία, χωρίς να συμπεριλαμβάνουν την Ελλάδα. Ακόμα και σήμερα, πολλοί Εβραίοι άλλων εθνικοτήτων ξαφνιάζονται στο άκουσμα ότι υπήρχαν εδώ και αιώνες Ελληνες Εβραίοι που εξολοθρεύτηκαν στο Αουσβιτς και σε άλλα στρατόπεδα».

Κάθε χρόνο επιστρέφουν στα Γιάννενα

Η συναγωγή Kehila Kedosha Janina ιδρύθηκε το 1927 από Εβραίους που μετανάστευσαν στην Αμερική μαζί με τους Ελληνες. Τα μέλη της, με καταγωγή τα Ιωάννινα, ανήκαν στο τεράστιο μεταναστευτικό κύμα που έφερε εκατομμύρια Ευρωπαίους στις ΗΠΑ, από το 1900 μέχρι και το 1924. Αναγκάστηκαν να αναζητήσουν ένα καλύτερο μέλλον όχι γιατί διώκονταν, αλλά διότι δεν τα έβγαζαν πέρα οικονομικά.

Στις αρχές του 20ού αιώνα, υπολογίζεται ότι μετανάστευσαν οι 2.000 από τους 4.000 Εβραίους των Ιωαννίνων. Οπως και οι Ελληνες, ζούσαν σε μια αγροτική οικονομία με μεγάλες στερήσεις, ανασφάλεια και κακουχίες. Εκτός από τους Γιαννιώτες, ήρθαν στις ΗΠΑ και άλλοι Εβραίοι κυρίως με καταγωγή από περιοχές της Ηπείρου και της Μακεδονίας, που δεν είχαν ακόμα ενσωματωθεί στο ελληνικό κράτος.

«Και πάλι υπήρχαν μεγάλες διαφορές ανάμεσα στους Ρωμανιώτες και τους Σεφαραδίτες, όταν εγκαθίσταντο στις νέες πατρίδες» μας λέει η Μάρσια Χαντάντ Οικονομόπουλος. «Οι πρώτοι δήλωναν Ελληνες, κρατούσαν τη γλώσσα, τα ήθη, τα έθιμα, τα φαγητά και τη μουσική. Συνήθως είχαν ταπεινά επαγγέλματα. Οι δεύτεροι δήλωναν Σεφαραδίτες, μιλούσαν λαντίνο και αφομοιώθηκαν γρήγορα στις χώρες όπου κατέληξαν. Εχοντας καλύτερες διασυνδέσεις και αστική καταγωγή, κέρδιζαν αμέσως μια θέση στη μεσαία τάξη.

Οι Ρωμανιώτες της Νέας Υόρκης εγκαταστάθηκαν στο νότιο τμήμα του Μανχάταν μαζί με άλλους Εβραίους και Ελληνες. Εκεί ήρθαν σε επαφή με ομόθρησκους από άλλα μέρη. Ενώ θα μπορούσαν να προσεύχονται σε κάποια από τις δεκάδες συναγωγές που είχαν ιδρύσει οι Εσκενάζι και οι Σεφαραδίτες, προτίμησαν να οικοδομήσουν τη δική τους, ώστε να ακολουθούν το δικό τους τελετουργικό που είχε και την ελληνική γλώσσα.

Χόρευαν ηπειρώτικα

»Οι περισσότεροι καταπιάστηκαν με τα υφάσματα και έφτιαχναν γυναικεία ενδύματα και εσώρουχα. Οι πρώτες γενιές μιλούσαν αποκλειστικά ελληνικά στα σπίτια τους, κάτι που τους απομόνωνε από τους υπόλοιπους Εβραίους, οι οποίοι δεν τους αναγνώριζαν ως δικούς τους. Στις συνεστιάσεις χόρευαν ηπειρώτικους σκοπούς και έτρωγαν ελληνικά εδέσματα. Το ούζο δεν έλειπε ποτέ από τις γιορτές, ούτε καν τις θρησκευτικές. Συνήθιζαν να παντρεύονται μεταξύ τους και σπάνια συγγένευαν με Εβραίους άλλων εθνικοτήτων. Με τους Ελληνες είχαν εξαιρετικές σχέσεις και υπάρχουν φωτογραφίες όπου σε εβραϊκές συνεστιάσεις του 1937 παρευρίσκονται και συνεορτάζουν με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Αθηναγόρα».

Οι Ρωμανιώτες, όπως και οι Ελληνες, κράτησαν την ελληνική τους συνείδηση στην καινούρια τους ζωή. Μέσα σε μερικές δεκαετίες διασκορπίστηκαν σε ολόκληρη την Αμερική, αλλά σε πολλές περιπτώσεις διατηρούν ακόμα λέξεις, συνήθειες και κυρίως τη μεγάλη αγάπη για την Ελλάδα. Κάθε χρόνο η συναγωγή διοργανώνει ταξίδι-προσκύνημα στα Γιάννενα και πολλοί απόγονοι των πρώτων Ρωμανιωτών επιστρέφουν να γνωρίσουν τις ρίζες τους με μεγάλη συγκίνηση. Αλλωστε τα επίθετά τους παραμένουν τα ίδια και βρίσκουν συχνά ορισμένους συγγενείς ή και τοποθεσίες για τις οποίες τους μιλούσαν οι παππούδες τους.

Η Kehila Kedosha Janina, αν και μικροσκοπική, θεωρείται ένα από τα αρχιτεκτονικά ορόσημα της Νέας Υόρκης (New York Landmark). Η πρόσοψή της συντηρήθηκε το 2004. Στο εσωτερικό της υπάρχει γυναικωνίτης που έχει μετατραπεί σε μικρό μουσείο με παραδοσιακές γιαννιώτικες φορεσιές, αντικείμενα, φωτογραφίες και βιβλία. Κατά καιρούς διοργανώνονται μαθήματα ελληνικής μαγειρικής, τοπικών χορών, μουσικής κ.ά. Η διεύθυνσή της είναι 280, Broome Street.



http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_civ_2_26/12/2010_426698

24 December 2010

Διαιτητικές συμβουλές (συνέχεια από προηγούμενή μου ανάρτηση).

Οι παρακάτω συμβουλές αποτελούν συνέχεια μιας προηγούμενής μου ανάρτησης ( http://argiriou.blogspot.com/2010/12/blog-post_18.html ). Να είστε επιλεκτικοί με το φαγητό σας. Μην τρώτε όλα όσα σας κερνούν αλλά μόνο όσα νομίζεται ότι ταιριάζουν με το διαιτητικό σας προφίλ. Μην εμπιστεύεστε τυφλά τις διαιτητικές συνήθειες της μητέρας σας ή της συμβίας σας. Στα θέματα της διατροφής τουλάχιστον, το γυναικείο ένστικτο δεν είναι αλάνθαστο και πολλές φορές οδηγεί σε λάθος διαιτητικές πρακτικές. Η συχνή επίσκεψη εστιατορίων καταλήγει συχνά στο να βάζουμε κιλά γιατί ναι μεν το φαγητό εκεί είναι συνήθως νόστιμο αλλά συχνά είναι ανθυγιεινά μαγειρεμένο. Συχνά επίσης κάνουμε παχυντικές επιλογές στις παραγγελίες μας. Είναι ολόκληρη τέχνη το να παραγγέλνει κανείς στο εστιατόριο με έξυπνο τρόπο ώστε να μην παχαίνει. Π.χ. αποφύγετε να παραγγείλετε τηγανητές πατάτες οι οποίες είναι πολύ θερμιδογόνες. Παραγγείλετε κρασί που είναι πλούσιο σε υγιεινές αντιοξειδοτικές ουσίες (ιδιαίτερα το κόκκινο κρασί) και όχι μπύρα, ούζο ή τσίπουρο. Μην πιείτε όμως περισσότερο από 1 ποτήρι κρασί ανά άτομο. Για να το πετύχετε αυτό πιο εύκολα, παρακαλέστέ τους να σας φέρουν μια καράφα με νερό και ποτήρια νερού και πίνετε πιο πολύ νερό και λιγότερο κρασί. Πολλοί αρέσκονται να ανακατεύουν την ρετσίνα με κόκα - κόλα. Στην περίπτωση αυτή μην ανακατέψετε τη ρετσίνα με κόκα - κόλα, αλλά με σόδα. Το ένα κουτάκι της κόκα - κόλας περιέχει θερμίδες που αντιστοιχούν σε περίπου 11 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρης ενώ ένα κουτάκι σόδας/σουρωτής έχει 0 θερμίδες. Προτιμήστε ψάρι ή έστω κοτόπουλο αλλά όχι κόκκινο κρέας. Αποφύγετε τις σαλάτες "αλοιφές" που συνήθως έχουν πολλές θερμίδες και προτιμήστε τις σαλάτες από λαχανικά στα οποία όμως θα ζητήσετε να μην χρησιποποιηθούν γαρνιτούρες με μαγιονέζες κ.τ.λ. Παραγγείλετε περισσότερες τέτοιες σαλάτες λαχανικών και λιγότερο ψάρι ή κρέας. Αν βγείτε δύο άτομα, συνήθως αρκεί να πάρετε μια μερίδα ψαριού ή κρέατος και να προσθέσετε κάπως περισσότερες σαλάτες. Δεν είναι θέμα χρημάτων. Είναι θέμα υγείας (άλλωστε το ψάρι κοστίζει περισσότερο από το κόκκινο κρέας αλλά προτείνω να πάρετε ψάρι). Χρησιμοποιείστε μπόλικο λεμόνι γιατί κάνει πιο υγεινά τα φαγητά (κατεβάζει τον γλυκαιμικό δείκτή τους). Αποφύγετε να γευτείτε το γλυκό που συνήθως κερνούνε οι εστιάτορες στο τέλος, ή αν το γευτείτε πάρτε μια πολύ μικρή κουταλιά από αυτό. Η αεροβική γυμναστική είναι η σημαντικότερη, είναι αλήθεια, για την καλή μας υγεία. Παραδείγματα αεροβικής γυμναστικής (δηλαδή γυμναστικής που μας κάνει να λαχανιάζουμε) είναι το γρήγορο περπάτημα, το τρέξιμο, το να ανεβαίνουμε τα σκαλιά για το διαμέρισμά μας αντί να πάρουμε το ασανσέρ, το ποδήλατο ή η κολύμβηση. Τέτοιου είδους γυμναστική καλό είναι να κάνουμε τουλάχιστον 30 λεπτά κάθε μέρα. Εκτός όμως από την αεροβική αυτή γυμναστική καλό είναι να αφιερώνουμε και περίπου 10 λεπτά κάθε μέρα και σε μη αεροβική γυμναστική δυνάμωσης των μυών του σώματός μας. Τέτοια γυμναστική μπορεί π.χ. να είναι να κάνουμε 15 κοιλιακούς, 15 ραχιαίους και 15 push-ups κάθε ημέρα, κατά προτίμηση το πρωί. Αυτό γιατί όταν δυναμώνουμε κάπως τους μύες μας τότε καίμε πιο εύκολα τις διάφορες θερμίδες που καταναλώνουμε κατά την διάρκεια της ημέρας.

21 December 2010

Πριν αποφασίσετε σαν Ιατροί να παραγγείλετε μια παρακλινική εξέταση.


Πριν αποφασίσετε να παραγγείλετε μια παρακλινική εξέταση, αποφασίστε τι θα κάνετε:

1) αν είναι θετική,

και

2) αν είναι αρνητική.

Αν και οι δύο απαντήσεις είναι το ίδιο,
τότε μην παραγγείλετε την εξέταση.



αφορισμός του Archie Cochrane.

( Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. )

18 December 2010

Η Μεσογειακή Διατροφή (οι διαφάνειες από ομιλία που έδωσα πρόσφατα).




Η Μεσογειακή Διατροφή.

Ομιλητής:

Αργυρίου Αργύρης

Γενικός - Οικογενειακός Ιατρός


--------------------------


Η Μεσογειακή διατροφή.

Η ιστορία της Μεσογειακής Διατροφής.

Γιατί συζητούμε για την Μεσογειακή Διατροφή.

Είναι μια διατροφή για όλους ακόμη και για τους διαβητικούς.

Οι μεγάλες κατηγορίες στις οποίες χωρίζουμε τις τροφές.

Η αναλογία που πρέπει να έχουμε σ'αυτές τις τρείς κατηγορίες όταν τρεφόμαστε.

Ο γλυκαιμικός δείκτης.

Η διατροφική πυραμίδα.

Πώς πρέπει να φτιάχνουμε το πιάτο μας.

Πώς να μοιράζουμε τα γεύματα μέσα στην ημέρα.

Τί να πίνουμε.

Περίληψη.

------------------------------

Οι μεγάλες κατηγορίες στις οποίες χωρίζουμε την τροφή:
Υδατάνθρακες

Πρωτεΐνες

Λίπη

Συμπληρώματα στην τροφή:
Ίνες

Βιταμίνες

Ιχνοστοιχεία / Μέταλλα.

--------------------------------

Η αναλογία που πρέπει να έχουμε μεταξύ
αυτών των κατηγοριών τροφής:

Υδατάνθρακες: 50 - 60%

Πρωτεΐνες: 5 - 15%

Λίπη: 25 - 35%


Συμπληρώματα στην τροφή:

Ίνες

Βιταμίνες

Ιχνοστοιχεία / Μέταλλα.

-------------------------

Εικόνα με την διατροφική πυραμίδα.

-------------------------

Εικόνα με το πιάτο χωρισμένο στα τρία

--------------------------

Εικόνα με το πιάτο που σε κάθε ένα
από τα τρία μέρη του γράφουμε τί πρέπε
να έχει.

--------------------------

Η Μεσογειακή διατροφή.

Η ιστορία της Μεσογειακής Διατροφής.

Γιατί συζητούμε για την Μεσογειακή Διατροφή.

Είναι μια διατροφή για όλους ακόμη και για τους διαβητικούς.

Οι μεγάλες κατηγορίες στις οποίες χωρίζουμε τις τροφές.

Η αναλογία που πρέπει να έχουμε σ'αυτές τις τρείς κατηγορίες όταν τρεφόμαστε.

Ο γλυκαιμικός δείκτης.

Η διατροφική πυραμίδα.

Πώς πρέπει να φτιάχνουμε το πιάτο μας.

Πώς να μοιράζουμε τα γεύματα μέσα στην ημέρα.

Τί να πίνουμε.

Περίληψη.

Διαιτητικές συμβουλές (ισχύουν για όλους τους ανθρώπους διαβητικούς και μη).

Μην πείτε κάνω δίαιτα αλλά κάνω υγιεινή διατροφή. Τρώτε 3 κυρίως γεύματα δηλαδή πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό και δύο δεκατιανά. Μην παραλείπετε ποτέ το πρωινό σας ακόμη και αν είναι να φάτε με το ζόρι. Όλοι οι αδύνατοι άνθρωποι, όλοι τρώνε πρωινό. Το βραδινό σας να είναι πολύ ελαφρύ. Ότι τρώμε το βράδυ καίγεται πολύ πιο δύσκολα από τον οργανισμό και αποθηκεύεται σαν λίπος. Προσπαθήσετε να πέσετε για ύπνο το βράδυ νωρίς έτσι ώστε να μη υποκύπτετε στον πειρασμό να φάτε και άλλο. Προσπαθείτε να πίνετε δύο ποτήρια νερό πριν αρχίσετε κάποιο γεύμα σας. Τότε τρώμε κατά μέσο όρο 15% λιγότερο φαγητό στο γεύμα εκείνο. Προτιμάτε τροφές χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη δηλαδή τροφές που αλέθονται αργά - αργά στο στομάχι και το έντερο και έτσι απελευθερώνουν αργά - αργά και το σάκχαρο που περιέχουν. Αυτές μας χορταίνουν καλύτερα, και δεν καταπονούν το σώμα μας τόσο πολύ όπως οι άλλες. Τέτοιες τροφές είναι το μαύρο ψωμί (ακόμη καλύτερα αν είναι και πολύσπορο), το ακατέργαστο (καφέ) ρύζι, τα μαύρα (σκούρα καφέ) μακαρόνια. Επίσης τέτοια τροφή είναι η βρώμη (το κουάκερ). Τέτοιες τροφές είναι επίσης τα όσπρια όπως π.χ. τα ρεβίθια, οι φακές ή τα φασόλια. Προσπαθήστε να τρώτε όσπρια στο κυρίως γεύμα τουλάχιστον 3 φορές την εβδομάδα. Τα γαλακτομικά σας να είναι με λίγα λιπαρά. Το τυρί/φέτα, κασέρι έχουν 40% λίπος. Το ανθότυρο περίπου 25%. Υπάρχουν όμως κασέρια με μόνο 5% - 10% λίπος. Από γιαούρτια να προτιμάτε αυτά που έχουν 0-2% λίπος. Προσοχή επίσης στα γιαούρτια με γεύση φρούτων γιατί έχουν πολύ ζάχαρη. Αποφύγετε τις τυρόπιτες/μπουγάτσες. Σαν δεκατιανό (κολατσιό) προτιμείστε ένα καρότο ή ένα φρούτο. Αποφεύγετε το κόκκινο κρέας. Το άσπρο κρέας (κοτόπουλο) είναι προτιμότερο. Το καλύτερο όμως είναι το ψάρι. Κόψτε εντελώς τα γλυκά. Αν θέλετε κάτι γλυκό κόψτε ένα φρούτο σε μικρά κομματάκια, ρίξτε πάνω λίγο κανέλα και φάτε το. Είναι πιο εύκολο να φας ένα φρούτο αν το κόψεις σε μικρά κομματάκια παρά αν σου το δώσουν ολόκληρο. Προσπαθείτε να τρώτε τουλάχιστον 3 φρούτα την ημέρα και τουλάχιστον 2 πιατάκια σαλάτα την ημέρα. Τα μήλα είναι ιδιαίτερα υγιεινά. Αν σώνει και καλά πρέπει να φάτε κάτι γλυκό πάρτε παγωτό βανίλια με λίγα λιπαρά (π.χ. 4%) ρίξτε πάνω λίγο κανέλα και φάτε λίγο από αυτό. Στην σαλάτα μην βάζετε καθόλου λάδι παρά μόνο βότανα όπως π.χ. ρίγανη ή βασιλικό. Αν είναι δυνατόν μη βάλετε και αλάτι. Κόψτε εντελώς τα αναψυκτικά αλλά και τους φυσικούς χυμούς. Ένα κουτάκι αναψυκτικό περιέχει περίπου 10 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη.. Ούτε και οι φυσικοί χυμοί πάνε πίσω… Αν είναι να πιείτε φυσικό χυμό, φάτε καλύτερα ένα αντίστοιχο φρούτο. Στον καφέ ή στο τσάι μην βάζετε καθόλου ζάχαρη. Είναι θέμα συνήθειας. Αν πρέπει σώνει και καλά να τον γλυκάνετε χρησιμοποιείστε ζαχαρίνη. Το μόνο αναψυκτικό που δεν έχει καθόλου θερμίδες είναι η σόδα (Σουρωτή). Προτιμάτε να παραγγέλνετε αυτό. Νερό μπορεί να πίνετε άφοβα όσο θέλετε. Από αλκοόλ επιτρέπεται μέχρι και ένα ποτήρι κόκκινο ή λευκό κρασί την ημέρα. Το κρασί μπορείτε να το νερώσετε άφοβα με σόδα (Σουρωτή) όχι όμως με κόκα – κόλα. Αποφύγετε την μπύρα ή το ούζο/τσίπουρο/βότκα/ουίσκι. Προσπαθήστε να περπατάτε ζωηρά τουλάχιστον 30 λεπτά κάθε ημέρα. Παρκάρετε το αυτοκίνητο μερικά τετράγωνα πιο μακριά για να αναγκαστείτε να περπατήσετε ή κατεβείτε από το λεωφορείο μερικές στάσεις πιο πριν. Μην παίρνετε ποτέ το ασανσέρ αλλά να ανεβαίνετε από τις σκάλες. Τέλος: Μείνετε άκαπνοι. Το κάπνισμα κόβει υγιή χρόνια από την ζωή μας.

17 December 2010

Μερικά πρακτικά πράγματα περί κλιβάνων.

Υπάρχουν δύο ειδών κλίβανοι:

Οι Ξηροί.

Δουλεύουν με χρήση θερμότητας (σαν φούρνοι). Ανεβαίνει η θερμοκρασία στους 180 βαθμούς Κελσίου. Χρειάζονται περίπου 1 ώρα μέχρι να ολοκληρώσουν την δουλειά τους. Πριν δύο χρόνια κοστίζανε περίπου 700 ευρώ. Συνήθως τέτοιους έχουν οι οδοντίατροι.


Οι Υγροί.

Δουλεύουν με χρήση ατμού υπό πίεση (κάπως όπως οι χύτρες ταχύτητος). Ανεβαίνει η θερμοκρασία στους 134 βαθμούς Κελσίου ή στους 121 βαθμούς Κελσίου (αν το υλικό μας καταστρέφεται στους 134 βαθμούς επιλέγουμε τους 121 βαθμούς αλλά τότε παίρνει περισσότερο χρόνο). Αν τους έχεις στους 134 βαθμού Κελσίου χρειάζονται περίπου 10 λεπτά μέχρι να ολοκληρώσουν την δουλειά τους και κάπως παραπάνω αν τους έχεις στους 121 βαθμούς Κελσίου. Πριν δύο χρόνια κοστίζανε περίπου 3000 ευρώ. Έχουν το πλεονέκτημα ότι εκτός από μεταλλικά αντικείμενα μπορούν να αποστειρώσουν και άλλα υλικά όπως π.χ. γάζες και επίσης μπορούν να αποστειρώσουν υλικά μέσα σε φακέλους π.χ. σετ υλικών μέσα σε φακέλους.

16 December 2010

Η διοικητική διαίρεση στην περιοχή Καβάλας - Δράμας πριν από 100 χρόνια. Ο "Καλλικράτης" του 1910.


Η φωτογραφία μαζί με το παρακάτω άρθρο δημοσιεύθηκαν στην τοπική εφημερίδα της Καβάλας "Πρωινή" στις 21/05/2010. Αν κάνει κανείς κλικ πάνω στην φωτογραφία, αυτή μεγαλώνει. Κάτω - κάτω γράφει: "Περίοδος Βαλκανικών Πολέμων, 1913. Τούρκος (αριστερά) και Βούλγαρος συνοριοφύλακας φυλούν σκοπιά στο προσωρινό και πολύ "εύθραυστο", όπως αποδείχθηκε στη συνέχεια, σύνορο Τουρκίας - Βουλγαρίας πάνω στη γέφυρα του ποταμού Στρυμόνα"


Η διοικητική διαίρεση στην περιοχή μας πριν 100 χρόνια
Ο «Καλλικράτης» του 1910

Πριν 100 χρόνια, το 1910 δηλαδή, η Βόρεια Ελλάδα, η Μακεδονία και συνεπώς και η περιοχή της Καβάλας ανήκαν ως γνωστόν στο Οθωμανικό κράτος.
Από τα μέσα του 19ου αιώνα και πιθανόν και νωρίτερα οι περιοχές του αχανούς αυτού κράτους χωριζόταν σε τρεις διοικητικές ενότητες. Τα Βιλαέτια, κάτι δηλαδή σαν τις σημερινές περιφέρειες, τα Σαντζάκια (νομαρχίες) και τους Καζάδες (δήμοι).
Η διοικητική διαίρεση που είχε τότε η περιοχή που ορίζεται σήμερα από το νομό Καβάλας, δεν είχε σχεδόν καμία διαφορά από αυτά που προβλέπει ο «Καλλικράτης» και πρόκειται να είναι νόμος του κράτους την επόμενη εβδομάδα που θα ψηφισθεί στην ολομέλεια της Βουλής.
Ο καζάς της Καβάλας ανήκε στο Σαντζάκι της Δράμας το όποιο με τη σειρά του ανήκε στο Βιλαέτι της Θεσσαλονίκης. Το Σαντζάκι της Δράμας αποτελούνταν από πέντε καζάδες. Της Δράμας, της Καβάλας, του Πραβίου, του Σαρίς Σαμπάν και της Θάσου.
Πρωτεύουσα του Καζά της Καβάλας, ήταν φυσικά η Καβάλα που όπως περιγράφεται ήταν έδρα αρχιερατικού επιτρόπου του Ελληνος Μητροπολίτου Ξάνθης. Ήταν επίνειο της Ανατολικής Μακεδονίας και λιμάνι εξαγωγής μεγάλων ποσοτήτων καπνού. Συνολικά είχε 24.200 κατοίκους, πολλούς περισσότερους δηλαδή από τη Δράμα (κάτοικοι 13.800) που ήταν και η πρωτεύουσα του Σαντζακίου.
Οι κάτοικοι της Καβάλας ήταν 9.100 Έλληνες ορθόδοξοι, 9.000 Μουσουλμάνοι, 100 καθολικοί και άλλοι 6.000 Έλληνες καπνεργάτες προερχόμενοι από τα γύρω χωριά. Στον καζά της Καβάλας συμπεριλαμβανόταν και τα παρακάτω χωριά που κατοικούνταν εκείνη την εποχή από μουσουλμάνους: Εσκί Καβάλα 1050, Κιοσέ Ελιάς 267, Ερέν δερέ 223, Κορίτα 495, Κιζιλί 362, Ναϊπλί 256, Κουρτλού 648, Σουγιουντζόκ 881, Μουχλάρ 491, Κουρουτσού 379, Ζυγός 1245, Σελιάν 1035, Ραχτσά 478, Μπερεκετλή 189, Κίναλι 429, Πρέντζοβα 516, Τζάρι 89, Τσονάρ 58, Κοτζαγγίς 35, Κουτσούκ τσιφλίκ 5, Τσαρπαντί 4, Βαδενλί 7, Χοραστά 444. Ακόμη και 100 χρόνια πριν λοιπόν τα χωριά Κοκκινόχωμα (Κιναλι) και Αμισιανά (Πρέντζοβα) ανήκαν στον Καζά της Καβάλας καθεστώς που ίσχυε μέχρι πριν 10-12χρόνια όταν εφαρμόσθηκε ο Καποδίστριας. Σήμερα που η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι οι νέοι δήμοι καθορίζονται στα χνάρια των παλιών επαρχιών, τα δύο αυτά χωριά χάνουν την φυσική τους θέση και τοποθετούνται στον υπερδήμο Παγγαίου των Παπουτσή - Φιλόσογλου.

Στον Καζά του Πραβίου που ήταν και έδρα Έλληνος Μητροπολίτου συμπεριλαμβάνονται τα παρακάτω χωριά:

Χωριά προς βορράν:
Μισελή, 150 μουσουλμάνοι, Νικήσανι, 1600 ορθόδοξοι Έλληνες, Γκόργιανι, 850 μουσουλμάνοι.

Χωριά επί των νοτίων υπωρειών του Παγγαίου:
Δράνοβα, 200 μουσουλμάνοι, Κότσανη, 280 μουσουλμάνοι, Εϊλεντζήκ 200 μουσουλμάνοι, Οσμανολή, 250 μουσουλμάνοι, Αυλή 300 ορθόδοξοι Έλληνες, Κουλαλή 200 μουσουλμάνοι, Τσιτακλή 600 μουσουλμάνοι, Σαμόκοβον, 2300 μουσουλμάνοι, Μουσθάνια 500 Έλληνες και 900 μουσουλμάνοι, Μεσορόπη, 1750 ορθόδοξοι Έλληνες, Εσιρλί, 400 μουσουλμάνοι, Αχατάτη, 150 μουσουλμάνοι, Ποδογόργιανι 900 ορθόδοξοι έλληνες, 300 μουσουλμάνοι, Σαρλί 350 μουσουλμάνοι, Δεδεμπούλι 400 μουσουλμάνοι, Μεντισελί 70 μουσουλμάνοι, Μουτσουτσελή 70 μουσουλμάνοι, Λουγκόρ 100 μουσουλμάνοι.

Χωριά επί του Όρους Συμβόλου:
Όρφανο, 400 ορθόδοξοι Έλληνες, 100 μουσουλμάνοι, Μπόμπλικος, 80 ορθόδοξοι Έλληνες, 300 μουσουλμάνοι, Κάργιανι 750 ορθόδοξοι Έλληνες, 130 μουσουλμάνοι, Θέρη 160 ορθόδοξοι έλληνες, Γενί Κιοϊ, 100 ορθόδοξοι Έλληνες, Δρίζνα 460 ορθόδοξοι έλληνες, Τοίτσα 100 ορθόδοξοι Έλληνες, Κοοτσκάρι 400 μουσουλμάνοι, Ελευθεραί 180 ορθόδοξοι Έλληνες, 570 μουσουλμάνοι.

Τα λοιπά μουσουλμανικά χωριά:
Βιτόβλιανι 250 μουσουλμάνοι, Ορτά μαχαλάς 700, Μπολαντζιλί 750, Ερεκλί 130, Δρανλί 125, Δεβέ-κιράν 100, Κιουγκ μαχαλές 100, Καρά-μουσλού 100, Λουρμουσλού 350, Μοιρσαλί 350, Δελέ-τσιλέρ 125, Δεμερλί 400.

Ο καζάς του Σαρί Σαμπάν είχε πληθυσμό 20.050 κατοίκους εκ των οποίων 650 ορθόδοξοι Έλληνες και 16.400 μουσουλμάνοι.

Τέλος ο Καζάς της Θάσου αποτελείται από 15.300 Έλληνες ορθόδοξους μόνον.

Καζάς Δράμας:
Πρωτεύουσα του Σαντζακίου της Δράμας ήταν η Δράμα με 4500 Έλληνες, 9000 μουσουλμάνους, 200 Εβραίους και 10 προτεστάντες Βουλγάρους. Αυτοί οι τελευταίοι ήταν άποικοι από το Κιλκίς και τη Δοϊράνη αποτελούσαν μικρή παροικία δίπλα στο σιδηροδρομικό σταθμό και όπως λένε οι πληροφορίες είχαν και ευκτήριο οίκο μετά σχολής.

Χωριά βορείως της Δράμας:
Δράνοβα 310 Ορθόδοξοι Έλληνες και 100 μουσουλμάνοι, Βησσοτσάνη 100 ορθόδοξοι Έλληνες, 200 σχηματικοί βουλγαρίζοντες και 100 μουσουλμάνοι, Τουρκοχώρι 140 ορθόδοξοι Έλληνες και 60 μουσουλμάνοι, Πλεύνα κειμένη εν επικαίρω θέσει, κατοικείται υπό 700 ορθοδόξων Έλληνων και 800 σχηματικών βουλγαριζόντων, Προσωτσάνη, ονομαστή και επίκαιρος κωμόπολις οικουμένη υπό 1000 ορθοδοξ. Ελλήνων, 750 σχισματικών βουλγαριζόντων, 1200 μουσουλμάνων, Κουβαλίστα 80 ορθόδοξοι Έλληνες, 40 σχισματικοί βουλγαρίζοντες, 580 μουσουλμάνοι, Μομπλίτς 160 ορθόδ. Έλληνες, 150 μουσουλμάνοι, Βόλακον, επικαιροτάτη κώμη οικουμένη εκ 200 ορθοδόξων Ελλήνων, 210 σχισματικών βουλγαριζόντων και 750 μουσουλμάνων, Γκιουρεντζήκι 250 σχισματικοί βουλγαρίζοντες και 30 μουσουλμάνοι.

Χωριά νοτίως της Δράμας:
Τσατάλτσα, ονομαστή κωμόπολις οικουμένη εκ 2200 ορθοδόξων Ελλήνων και 160 μουσουλμάνων, Δοξάτον επίσης ονομαστή κωμόπολις οικουμένη εκ 1300 ορθοδόξων Ελλήνων και 1100 μουσουλμάνων, Εδρινετζήκι, 420 ορθόδοξοι Έλληνες και 530 μουσουλμάνοι.

Χωριά μουσουλμανικά:
Σύντερβο 293 μουσουλμάνοι, Κονίτσα 410, Σίψε 241, Πεπελέρ 525, Τσερνοβόλα 210, Κράνιλα 224, Τσαλή μπασή 1162, Ζυγγός 441, Τούχαλ 152, Ραντζενίκι 192, Ραχοβίκα 1049, Ραβένια 528, Μούρις 256, Ντομπρονόλ 328, Κιλ μπουτσάρ 154, Ορμανλή 270, Ραπές 117, Λεϊλιλήρ 119, Τιχότα 300, Τίκλοβα 217, Ντομπροτζέλα 368, Κουτσούκ κιόι 356, Λιμποτσούν 188, Ζαγρίτς 800, Νουστρατλή 1054, Καρά μπουτσάκ 255, Ουλαμπεκτάς 523, Κουζλού 873, Μπέριλα 754, Λισάν 114, Γκιουρεκλέρ 35, Ουρεντζήκ 872, Καραγκιόζ 241, Πάζροβα 120, Χιζόρ 304, Αζιμτζέ τσιφλίκ 81, Ορμάν τσάι 35, Οτελιγες 107, Τέκι 36, Τεκί Τσαπράζ 18, Μιναρέ 32, Σεβαντρίκ 35, Βαρακόβα 530, Σουλτακέ 339, Αζήζ βέη 14, Καρατζαλή 68, Μπουζάκ 496, Ντιγιαγλή 234, Αραπλή 332, Καβακλί 118, Τσαλ 48, Παζαρλάρ 215, Γκαπόργιανι 319, Ντεμίρ τσογιαννί 422, Κριβανλή 309, Κίετζηκήλ 108, Τσεγιαληζάρ 42, Μπουνάρμπασι 115, Μπόργιανι 705, Καλαμπάκ 272 και Φωτόβιστα 202.

13 December 2010

Από που να περιμένουμε βοήθεια για την εδραίωση της Γενικής Ιατρικής στην Ελλάδα; Τί πρέπει να απαιτήσουμε ως Έλληνες Γενικοί Ιατροί;

Του συνάδελφου, Γενικού Ιατρού, Δημήτρη Κουναλάκη:

.....
...........
δεν περιμένω καμιά βοήθεια για την εδραίωση της γενικής ιατρικής στην Ελλάδα, ούτε από τα "όργανα" μας, ούτε από τους πολιτικούς, ούτε από τους πανεπιστημιακούς. Η εδραίωση περιμένω να έρθει μόνο από τους ασθενείς και από τους τραπεζίτες. Οι ασθενείς γιατί μπορούν να εξυπηρετούνται χωρίς να τρέχουν δεξιά αριστερά και οι τραπεζίτες γιατί το δεξια-αριστερά και ο νοσοκομειακός τρόπος αντιμετώπισης κοστίζει περισσότερο χωρίς να έχει καλύτερα αποτελέσματα στους δείκτες υγείας.
................
....................
..............................
Είναι προτιμότερο να απαιτήσουμε ελευθερία και έλεγχο παρά περιορισμούς και αμνήστευση που υπάρχει σήμερα.
........................................
............................................


http://www.pfy.gr/forum/index.php/topic,2241.msg14645.html#msg14645

Πολιτικοί, Πολιτική και Υγεία.

Από πρόσφατο μήνυμα στο Φόρουμ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του συνάδελφου Γενικού Ιατρού, Δημήτρη Κουναλάκη. Ενός συναδέλφου που τον εκτιμώ ιδιαίτερα, για την ευστροφία, τις γνώσεις του αλλά και την παρρησία του:

....
..........
Προσωπικά θεωρώ ότι δεν είναι απαραίτητο να λειτουργεί κέντρο υγείας με συνάδελφο που πήρε μόλις πτυχίο χωρίς τουλάχιστον την ελάχιστη εμπειρία των τριών μηνών. Κάποια στιγμή πρέπει να καταλάβουμε ότι οι φιγούρες του θεάτρου σκιών που απαιτούν να φαίνονται άσπρες μπλουζες, ακόμη κι αν αυτό είναι επικίνδυνο για την υγεία των κατοίκων και την ζωή των συναδέλφων, δεν ενδιαφέρονται για την δημόσια υγεία. Ενδιαφέρονται για τους ψήφους τους. Δυστυχώς ή ευτυχώς έτσι έχει.

Μια και μιλάμε για υγειονομικό χάρτη, έχω κάνει ιατρείο μια φορά την εβδομάδα σε χώρο που δεν είχε εξεταστικό κρεβάτι, δεν είχε ρεύμα, δεν είχε τηλέφωνο, δεν είχε θέρμανση/κλιματισμό, παρά μόνο ένα γραφείο και δυο καρέκλες. Να μην μιλήσω για καφενεία, κοινοτικά γραφεία και άλλα όμορφα. Αυτό το ιατρείο καλύτερα να κλείσει. Και πολλά ακόμη ιατρεία σαν κι αυτό καλύτερα να κλείσουν. Καλύτερο θα ήταν να υπάρχουν σωστά ιατρεία και να πηγαίνει ο κόσμος εκεί. Να μην πω ότι έχουμε γεμίσει από "κοινωνικές" υπηρεσίες υγείας και κάποιες το μόνο που κάνουν είναι να γράφουν φάρμακα και να μετράνε σάκχαρα νηστείας και μη. Νομίζω ότι χρειάζεται καλύτερη οργάνωση και καλύτερη ποιότητα των δημοσίων υπηρεσιών. Και συγνώμη το πρόβλημα δεν είναι μόνο το προσωπικό. Προσωπικά εδώ και πολλά χρόνια έχει πάψει να με ενδιαφέρει εάν κάτι είναι κρατικό ή ιδιωτικό. Με ενδιαφέρει ο πολίτης να έχει υπηρεσίες ποιότητας ως δημόσια αγαθά ανεξαρτήτως του πως παράγονται.



http://www.pfy.gr/forum/index.php/topic,1289.msg14720.html#msg14720

Πως να μοιράζεις το φαγητό σου κατά την διάρκεια του εικοσιτετραώρου.

Το πρωί να τρως σαν βασιλιάς,
το μεσημέρι σαν άρχοντας,
και το βράδυ σαν ζητιάνος.

09 December 2010

Οι διαφάνειες της ομιλία μου για το κάπνισμα που έδωσα προχθές στον ΟΑΕΔ Καβάλας.

Κάπνισμα
Αργυρίου Αργύριος,
Γενικός Ιατρός.

----------------------------------------
Ιστορία του προβλήματος

Έκταση του προβλήματος

Αίτια

Αποτελέσματα

Παθητικό κάπνισμα

Λύσεις

Μύθοι

Και κάτι αληθινό και θετικό

---------------------------------------

Ιστορία του προβλήματος


Κολόμβος

1600 στην Ευρώπη και την Ελλάδα

Διώξεις

Περαιτέρω εξάπλωση

1956 Richard Doll

------------------------------------

Έκταση του προβλήματος

5,1 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως πεθαίνουν κάθε χρόνο από το κάπνισμα.

20.000 Έλληνες πεθαίνουν κάθε χρόνο από το κάπνισμα.


--------------------------------------


Αίτια του προβλήματος

“Μαγκιά”

Πίεση της παρέας

Εξάρτηση
-------------------------------------

Αποτελέσματα


Όποιος κάνει ένα πακέτο την ημέρα για 30 χρόνια πεθαίνει περίπου 10 χρόνια νωρίτερα.


--------------------------------------

Τα όργανα αναλυτικά στα οποία κάνει ζημιά

-------------------------------------

Σχετικός κίνδυνος των καπνιστών σε σχέση με τους μη καπνιστές.
Είδους καρκίνου Σχετικός κίνδυνος.
----------------------------- -------Πνεύμονας 15 - 30
Ρινική κοιλότητα 1,5 – 2,5
Στοματική κοιλότητα 4 - 5
Φάρυγγας 4 – 5
Λάρυγγας 10
Οισοφάγος 1,5 - 5
Στομάχι 1,5 - 2
Πάγκρεας 2 - 4
Συκώτι 1,5 – 2,5
Νεφροί 1,5 – 2,0
Ουροποιητικό σύστημα 3
Τράχηλος της μήτρας 1,5 – 2,5




---------------------------------------



Σχετικός κίνδυνος των καπνιστών σε σχέση με τους μη καπνιστές.
Υπόλοιπες Ασθένειες σχετικός κίνδυνος
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) 10 - 12
Έμφραγμα πριν τα πενήντα 5 – 6
Έμφραγμα μετά τα πενήντα 2 – 3
Αγγειακό Εγκεφαλικό Επεισόδιο 2 – 2,5
Διαλείπουσα Χωλότητα 2 – 10
Κάταγμα ισχίου 3
Ανεύρυσμα αορτής 5 – 6
Ρευματοειδής Αρθρίτιδα 2 – 15
Εκφύλιση της ωχρής κηλίδας 3
Έκπτωση της ακοής 3
Νόσος του Chrohn (εξάρσεις) 1,5 - 2
Τοξική βρογχοκήλη 2
Ψωρίαση 2 – 3



-------------------------------------


Οικονομικά αποτελέσματα
για το κράτος:



Το κάπνισμα σημαίνει 700.000 ημέρες νοσηλείας ανά έτος στο Ελληνικό Εθνικό Σύστημα Υγείας και οι ασθένειες που προκαλεί κοστίζουν στο Ελληνικό κοινωνικό κράτος 2,14 δισ. Ευρώ ετησίως (περίπου το 1% του ΑΕΠ), ενώ σύμφωνα με άλλες εκτιμήσεις, η επιβάρυνση υπερβαίνει τα 3 δισ. Ευρώ.

----------------------------------
Οικονομικά αποτελέσματα
για την ατομική και οικογενειακή οικονομία


Ένας καπνιστής που καπνίζει ένα πακέτο των 3 ευρώ την ημέρα
θα ξοδέψει τον μήνα 90 ευρώ,
τον χρόνο 1080 ευρώ
και στα 30 χρόνια 32.400.
Μια τετραμελής οικογένεια όπου ο καθένας καπνίζει ένα πακέτο την ημέρα ξοδεύει σε 30 χρόνια 129.600 ευρώ.
-------------------------------------
Παθητικό κάπνισμα
600.000 άνθρωποι το χρόνο πεθαίνουν παγκοσμίως από το παθητικό κάπνισμα,από τα οποία τα 165.000 είναι νήπια.

700 Έλληνες κάθε χρόνο πεθαίνουν από το παθητικό κάπνισμα.

Οι αλλεργίες και το άσθμα αλλά και άλλες ασθένειες όπως περιγράψαμε παραπάνω αυξάνονται πολύ με το παθητικό κάπνισμα

Είναι θέμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων: Οι καπνιστές είναι ελεύθεροι να επιλέξουν τον καρκίνο των πνευμόνων, την αποφρακτική πνευμονοπάθεια ή το έμφραγμα αλλά ΜΟΝΟ για τον εαυτό τους.

---------------------------------

Λύσεις

Η Aπόφαση

Υποκατάστατα Νικοτίνης (σε δισκία, μαστίχες και σε έμπλαστρο)

Zyban

Champix

Δημοτικό Ιατρείο Καπνίσματος στην Καβάλα τηλ. 2510 – 24 14 66
Β’ Πνευμονολογική Κλινική Νοσοκομείου Καβάλας τηλ. 2513 50 13 42 ή 1535
------------------------------------
Μύθοι


Τα υποκατάστατα νικοτίνης είναι επικίνδυνα.

1 τσιγάρο την ημέρα δεν πειράζει.

Τα ελαφριά τσιγάρα δεν είναι τόσο επικίνδυνα.

Η φαρμακευτική αγωγή δεν βοηθά καθόλου για την διακοπή του καπνίσματος.

Το κόβω όποτε θέλω.

Αν καπνίζουμε στηρίζουμε την Ελληνική Οικονομία.

Έχω γνωστό που κάπνιζε και έγινε 90 ετών άρα το κάπνισμα δεν βλάπτει την υγεία.

---------------------------------

Και κάτι αληθινό και θετικό


Μερικά χρόνια αφότου κόψουμε το κάπνισμα, ο οργανισμός μας επανέρχεται σαν να μη καπνίσαμε ποτέ.
---------------------------------


Σας ευχαριστώ πολύ.

07 December 2010

Με ποιά σειρά κάνει μια επαγγελματίας καθαρίστρια την καθαριότητα του Ιατρείου;


Το ιατρείο δεν είναι μόνο Ιατρική επιστήμη. Είναι και πρακτικά πράγματα όπως η καθαριότητα του χώρου. Η καθαρίστρια του Ιατρείου μου θα κάνει εγχείρηση το γόνατό της και δεν πρέπει να εργαστεί για δύο μήνες. Σήμερα ήταν η τελευταία φορά που ήρθε πριν την εγχείρηση και κάθισα σε όλη την διάρκεια που δούλευε για μου δείξει με συστηματικό τρόπο τι κάνει για να καθαρίσει το Ιατρείο. Φιλοδοξώ να την αντικαταστήσω εγώ όσο καιρό θα λείπει και να μην προσλάβω αντικαταστάτρια:

Ξεκινά με το να ποτίσει τα λουλούδια.

Παίρνει ότι υπάρχει στο πάτωμα για να μπορέσει μετά να το σκουπίσει.

Τινάζει τα χαλάκια που στεγνώνουμε τα πόδια μας όταν περνάμε την πόρτα.

Σκουπίζει τα μπαλκόνια για να μην φέρει μετά χώματα και σκόνες μέσα στο Ιατρείο.

Βάζει γάντια μιας χρήσης.

Μαζεύει τις σακκούλες από τους κάδους αχρήστων και βάζει καινούριες. Τις γεμάτες τις βάζει μέσα σε μια μεγάλη σακκούλα (την οποία την έχει βάλει από την προηγούμενη φορά μέσα σε έναν από τους κάδους). Αυτή την μεγάλη σακκούλα που έχει μέσα τις άλλες γεμάτες την αφήνει έξω από την εξώπορτα, ώστε να μην πιάνει χώρο στο πάτωμα που θα σκουπιστεί.

Σκουπίζει με την ηλεκτρική σκούπα όλο το σπίτι.

Ψεκάζει με Viakal Plus τους νιπτήρες των μπάνιων και την μπανιέρα και μετά τα τρίβει με ένα σφουγγάρι και τα ξεπλένει, με το τηλέφωνο του μπάνιου για την μπανιέρα, και με μια πλαστική λεκανίτσα για τα άλλα.

Ρίχνει μερικά καπακάκια παχύρευστης χλωρίνης Klinex στην λεκάνη της τουαλέτας, που την καθαρίζει με την βούρτσα της τουαλέτας, και ρίχνει και κανένα καπακάκι παχύρευστης χλωρίνης στην πλαστική λεκανίτσα την γεμίζει μετά με νερό και με αυτή τη σαπουνάδα σαπουνίζει με ένα άλλο σφουγγαράκι (το σκισμένο) το εξωτερικό μέρος της λεκάνης της τουαλέτας και στα δύο καμπινέ.

Μετά ξεσκονίζει. Το ξεσκόνισμα το κάνει μετά το σκούπισμα γιατί το σκούπισμα με ηλεκτρική σηκώνει έτσι και αλλιώς σκόνη. Ξεσκονίζει με φτερό Swiffer τις πολύπλοκες και μη επίπεδες επιφάνειες (π.χ. το κομπιούτερ, τον εκτυπωτή και τα βιβλία), και με Wettex βρεμμένο με νερό τις επίπεδες μεγάλες επιφάνειες. Αυτές τις επίπεδες, μεγάλες επιφάνειες τις κάνει μια φορά το δεκαπενθήμερο ή όταν βλέπει δακτυλιές και με σπρέι Overlay για έπιπλα. Την τηλεόραση κανονικά την κάνει με άλλο ειδικό σπρέι.

Μετά κάνει μπαλκόνια. Παίρνει με ένα Wettex τα πόμολα των μπαλκονιών. Μετά ρίχνει με το λάστιχο νερό στα μπαλκόνια και ρίχνει και λίγα καπάκια παχύρευστης χλωρίνης και τρίβει λίγο τα πλακάκια με μια σκούπα. Πιθανώς να χρειαστεί και ειδικό ξύστη για να ξύσει τις κουτσουλιές. Τέλος ξεπλένει τα πλακάκια με νερό από το λάστιχο.

Μετά συνεχίζει με το να γυαλίσει τα τζάμια (αυτό το κάνει μετά τα μπαλκόνια γιατί όταν πλένει τα μπαλκόνια πιτσιλιούντε τα τζάμια). Τα τζάμια τα γυαλίζει με ειδικό υγρό τζαμιών Endless που το ρίχνει με ένα ψεκαστηράκι πάνω στο τζάμι και μετά γυαλίζει τα τζάμια με λίγο χαρτί κουζίνας ή ακόμη καλύτερα με χαρτί εφημερίδας.

Τέλος σφουγγαρίζει το σπίτι με νερό που ρίχνουμε μέσα και λίγο υγρό Sweep ή χλωρίνη.

(καλά τα έγραψα στο blog, να δούμε πως θα τα καταφέρω και στην πράξη...)

02 December 2010

Πρακτικά θέματα περί πρωκτοσκοπήσεων και σιγμοειδοσκοπήσεων.



Στη Σουηδία που δούλευα σαν Γενικός Ιατρός, κάναμε στο Κέντρο Υγείας πρωκτοσκοπήσεις και σιγμοειδοσκοπήσεις για εκτίμηση ασθενών με υποψία αιμορροϊδοπάθειας αλλά και σαν αρχικό βήμα για διερεύνηση ασθενών με υποψία καρκίνου παχέους εντέρου (οι χειρουργοί δεν δεχόταν τα παραπεμπτικό μας αν πρώτα δεν είχαμε κάνει εμείς οι Γενικοί Ιατροί μεταξύ των άλλων δακτυλική εξέταση και ορθοσκόπηση).

Μερικά πρακτικά πράγματα για όσους Γενικούς Ιατρούς θέλουν να ασχοληθούν με αυτό το ζήτημα:

Λέμε στον Ασθενή να κάνει περίπου μια ώρα πριν την ορθοσκόπηση ή την σιγμοειδοσκόπηση ένα κλύσμα Enema Cooper 125 ml ή Fleet Enema 130 ml ή το Bioklysm 130 ml τα οποία δρουν σε περίπου 20 λεπτά.

Πάντως παρόλο που ο Ασθενής πρέπει να έρθει για την εξέταση μετά από το παραπάνω κλύσμα, είναι καλό να έχει κανείς στο Ιατρείο του και μια συσκευή αναρρόφησης σε περίπτωση που το έντερο δεν είναι εντελώς καθαρό. Βέβαια σε τέτοια περίπτωση μπορεί να πει κανείς στον ασθενή να κάνει ακόμη ένα κλύσμα σαν τα παραπάνω, στο ιατρείο αυτή την φορά.

Σαν συσκευή για τις πρωκτοσκοπήσεις και σιγμοειδοσκοπήσεις η καλύτερη κατά την γνώμη μου είναι το σιγμοειδοσκόπιο της Welch Allyn (αλλάζοντας την πλαστική κεφαλή μιας χρήσης το μετατρέπει κανείς εύκολα σε πρωκτοσκόπιο):
Rectal Light Handle: model 73210
Adaptor Model FW 6299 73322.
Welch Allyn Sigmoidoscope Fiber Optic Light Head (η κεφαλή) model 36019.

Επίσης υπάρχουν τα μοντέλα:
78000 (vaginal light handle for use with Welch Allyn disposable vaginal specula No 58001)
και 78600 (expendable illuminator/fiber optic vaginal illuminator for use with Welch Allyn disposable vaginal specula No 58500 and 58501).

Για τους μετασχηματιστές (Adaptors) σε άλλα μέρη της Γης τα μοντέλα είναι: 73323 (Japan), 73324 (Great Britain), 73325 (δεν γνωρίζω) και 73326 (Australia/New Zealand).

Για πρωκτοσκόπια μια χρήσης θα πρότεινα πάλι το Single Use Anoscope από πλαστικό, μοντέλο 53110.

Αντί για πρωκτοσκόπιο για να δει κανείς λίγο πιο μέσα μπορεί να χρησιμοποιήσει το σιγμοειδοσκόπιο μιας χρήσης με διαφανές πλαστικό τοίχωμα ( Single Use Sigmoidoscope), μοντέλο 53130-L. Το μπαλονάκι για να φουσκώνουμε το έντερο και να βλέπουμε καλύτερα είναι το μοντέλο 30200. Και αυτά όλα είναι της Welch Allyn.

Αυτά μπορεί να τα παραγγείλει κανείς από αντιπροσωπείες Ιατρικών και Ορθοπεδικών ειδών. Το σετ της φωτεινής πηγής υπολογίστε ότι κάνει συνολικά περίπου 600 ευρώ.
Μπορεί όμως να δοκιμάσει κανείς να το βρει και από το www.ebay.com

Το τροχήλατο τραπεζάκι που κατά προτίμηση έχουμε για να εναποθέτουμε το πρωκτοσκόπιο/σιγμοειδοσκόπιο το στρώνουμε με χαρτί μιας χρήσης από αυτό που βάζουμε στο κρεββάτι του Ασθενούς.

Χρειαζόμαστε επίσης jelly Xylocaine 2% για την δακτυλική εξέταση που κάνουμε πριν προχωρήσουμε στην πρωκτοσκόπηση/σιγμοειδοσκόπηση αλλά και για να βάλουμε στην μύτη του πρωκτοσκόπιου/σιγμοειδοσκόπιου. Χρειαζόμαστε επίσης χαρτί για να σκουπιστεί μετά ο ασθενής.

Νομίζω ότι κατά την διάρκεια αυτής της εξέτασης, ο Ασθενής αισθάνεται πιο άνετα αν ξαπλώσει στο εξεταστικό κρεββάτι στα πλάγια και με τα γόνατα μαζεμένα προς την κοιλιά του (θέση εμβρύου).

Ρίξτε αν θέλετε και μια ματιά στο online βιβλίο "Anorectal and colon diseases: textbook and color atlas of proctology" του Ernst Stein:

http://books.google.gr/books?id=2qT6cc-EPtIC&pg=PA31&lpg=PA31&dq=proctoscopy+atlas&source=bl&ots=kaVOsiFoNt&sig=TJQs8Mt41CSrixfI6r-p_BW5ndU&hl=el&ei=DUv3TJ6bJs-28QOcpsX4Cg&sa=X&oi=book_result&ct=result&resnum=1&ved=0CBkQ6AEwAA#v=onepage&q&f=false

Δείτε επίσης ένα επεξηγηματικό φιλμάκι που δείχνει σε animation κατά βήματα το τι γίνεται κατά την ορθοσκόπηση. Έχει σε κάθε βήμα και μικρό επεξηγηματικό κείμενο που μπορεί κανείς να το αντιγράψει και να το μεταφράσει από τα Σουηδικά στα Αγγλικά και μετά αν θέλει και στα Ελληνικά μέσω των γλωσσικών εργαλείων του www.google.com

http://www.vardguiden.se/Sjukdomar-och-rad/Filmer/Rektoskopi