28 December 2010

Είναι ολόκληρη τέχνη το να παραγγέλνει κανείς στο εστιατόριο με έξυπνο τρόπο ώστε να μην παχαίνει.

Η συχνή επίσκεψη εστιατορίων καταλήγει συχνά στο να βάζουμε κιλά γιατί ναι μεν το φαγητό εκεί είναι συνήθως νόστιμο αλλά συχνά είναι ανθυγιεινά μαγειρεμένο. Το ιδανικό είναι να προετοιμαστούμε ήδη πριν φύγουμε από το σπίτι τρώγοντας ένα μήλο ώστε να μην είμαστε εντελώς πεινασμένοι όταν μπούμε μέσα στο εστιατόριο.
Συχνά επίσης κάνουμε παχυντικές επιλογές στις παραγγελίες μας. Είναι ολόκληρη τέχνη το να παραγγέλνει κανείς στο εστιατόριο με έξυπνο τρόπο ώστε να μην παχαίνει. Π.χ. αποφύγετε να παραγγείλετε τηγανητές πατάτες οι οποίες είναι πολύ θερμιδογόνες. Παραγγείλετε κρασί που είναι πλούσιο σε υγιεινές αντιοξειδοτικές ουσίες (ιδιαίτερα το κόκκινο κρασί) και όχι μπύρα, ούζο ή τσίπουρο. Προτιμήστε το ξήρο κρασί και όχι το ημίγλυκο που ανεβάζει πιο εύκολα το σάκχαρο του αίματος. Μην πιείτε όμως περισσότερο από 1 ποτήρι κρασί ανά άτομο. Για να το πετύχετε αυτό πιο εύκολα, παρακαλέστέ τους να σας φέρουν μια καράφα με νερό και ποτήρια νερού και πίνετε πιο πολύ νερό και λιγότερο κρασί. Ξεκινήστε με το να πιείτε δύο ποτήρια νερού. Τότε στατιστικά θα φάτε και πιείτε 15% λιγότερο. Πολλοί αρέσκονται να ανακατεύουν την ρετσίνα με κόκα - κόλα. Στην περίπτωση αυτή μην ανακατέψετε τη ρετσίνα με κόκα - κόλα, αλλά με σόδα. Το ένα κουτάκι της κόκα - κόλας περιέχει θερμίδες που αντιστοιχούν σε περίπου 11 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρης ενώ ένα κουτάκι σόδας/σουρωτής έχει μηδέν θερμίδες. Δυστυχώς στα εστιατόρια σπάνια θα βρεί κανείς μαύρο ψωμί που είναι πιο υγιεινό από το λευκό. Αποφύγετε να φάτε το ψωμί που σας δίνουν ,συνήθως, πριν σερβίρουν το κυρίως φαγητό. Θα σας λιγώσει και θα φάτε περισσότερο. Δεν είναι τυχαίο που το σερβίρουν πρώτο - πρώτο. Γενικά αποφύγετε να φάτε πολύ ψωμί. Προτιμήστε ψάρι ή έστω κοτόπουλο αλλά όχι κόκκινο κρέας. Αποφύγετε τις σαλάτες "αλοιφές" που συνήθως έχουν πολλές θερμίδες και προτιμήστε τις σαλάτες από λαχανικά στα οποία όμως θα ζητήσετε να μην χρησιποποιηθούν γαρνιτούρες με μαγιονέζες, τριμμένα τυριά κ.τ.λ. Παραγγείλετε περισσότερες τέτοιες σαλάτες λαχανικών και λιγότερο ψάρι ή κρέας. Αν βγείτε δύο άτομα, συνήθως αρκεί να πάρετε μια μερίδα ψαριού ή κρέατος και να προσθέσετε κάπως περισσότερες σαλάτες. Δεν είναι θέμα χρημάτων. Είναι θέμα υγείας (άλλωστε το ψάρι κοστίζει περισσότερο από το κόκκινο κρέας αλλά προτείνω να πάρετε ψάρι). Χρησιμοποιείστε μπόλικο λεμόνι γιατί κάνει πιο υγεινά τα φαγητά (κατεβάζει τον γλυκαιμικό δείκτή τους). Τέλος αποφύγετε να γευτείτε το γλυκό που συνήθως κερνούνε οι εστιάτορες στο τέλος, ή αν το γευτείτε πάρτε μια πολύ μικρή κουταλιά από αυτό.

No comments: