13 December 2010

Πολιτικοί, Πολιτική και Υγεία.

Από πρόσφατο μήνυμα στο Φόρουμ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του συνάδελφου Γενικού Ιατρού, Δημήτρη Κουναλάκη. Ενός συναδέλφου που τον εκτιμώ ιδιαίτερα, για την ευστροφία, τις γνώσεις του αλλά και την παρρησία του:

....
..........
Προσωπικά θεωρώ ότι δεν είναι απαραίτητο να λειτουργεί κέντρο υγείας με συνάδελφο που πήρε μόλις πτυχίο χωρίς τουλάχιστον την ελάχιστη εμπειρία των τριών μηνών. Κάποια στιγμή πρέπει να καταλάβουμε ότι οι φιγούρες του θεάτρου σκιών που απαιτούν να φαίνονται άσπρες μπλουζες, ακόμη κι αν αυτό είναι επικίνδυνο για την υγεία των κατοίκων και την ζωή των συναδέλφων, δεν ενδιαφέρονται για την δημόσια υγεία. Ενδιαφέρονται για τους ψήφους τους. Δυστυχώς ή ευτυχώς έτσι έχει.

Μια και μιλάμε για υγειονομικό χάρτη, έχω κάνει ιατρείο μια φορά την εβδομάδα σε χώρο που δεν είχε εξεταστικό κρεβάτι, δεν είχε ρεύμα, δεν είχε τηλέφωνο, δεν είχε θέρμανση/κλιματισμό, παρά μόνο ένα γραφείο και δυο καρέκλες. Να μην μιλήσω για καφενεία, κοινοτικά γραφεία και άλλα όμορφα. Αυτό το ιατρείο καλύτερα να κλείσει. Και πολλά ακόμη ιατρεία σαν κι αυτό καλύτερα να κλείσουν. Καλύτερο θα ήταν να υπάρχουν σωστά ιατρεία και να πηγαίνει ο κόσμος εκεί. Να μην πω ότι έχουμε γεμίσει από "κοινωνικές" υπηρεσίες υγείας και κάποιες το μόνο που κάνουν είναι να γράφουν φάρμακα και να μετράνε σάκχαρα νηστείας και μη. Νομίζω ότι χρειάζεται καλύτερη οργάνωση και καλύτερη ποιότητα των δημοσίων υπηρεσιών. Και συγνώμη το πρόβλημα δεν είναι μόνο το προσωπικό. Προσωπικά εδώ και πολλά χρόνια έχει πάψει να με ενδιαφέρει εάν κάτι είναι κρατικό ή ιδιωτικό. Με ενδιαφέρει ο πολίτης να έχει υπηρεσίες ποιότητας ως δημόσια αγαθά ανεξαρτήτως του πως παράγονται.



http://www.pfy.gr/forum/index.php/topic,1289.msg14720.html#msg14720

No comments: