04 July 2008

Σαβίνα Γιαννάτου


Ξεκίνησε στην Καβάλα το φεστιβάλ Παπαιωάννου και φιλοξένησε προχθές στο Πάρκο Φαλήρου την τραγουδίστρια Σαβίνα Γιαννάτου με το συγκρότημα Primavera en Salonico. Τραγουδήσαν τραγούδια των Εβραίων της Θεσσαλονίκης, των Εβραίων της Ισπανίας του 16ου αιώνα αλλά και τραγούδια αμιγώς Ισπανικά από εκείνη την περίοδο, καθώς και κάποιο ή κάποια τραγούδια από την Ιταλία και ένα ή δύο Ελληνικά.

Δεν την είχα ξανακούσει την Σαβίνα και μου έκανε μεγάλη εντύπωση. Δεν είναι μόνο οι φωνητικές της δυνατότητες που θυμίζουν Loreena Mckennitt αλλά προς το καλύτερο. Είναι και το θάρρος και η δουλειά αυτής της γυναίκας να επιλέξει και να βρεί αυτά ακριβώς τα τραγούδια.

Οι μουσικοί που την περιβάλλανε πολύ καλοί τεχνίτες. Το φωτισμένο κάστρο της Καβάλας να προβάλει πίσω από την σκηνή και να φτιάχνει και αυτό την ατμόσφαιρα. Τριγύρω καλοί φίλοι από την Χρυσούπολη αλλά και μια αναπάντεχη συνάντηση στο ακροατήριο με ένα μουσικό του ρεμπέτικου που τον έχω ακούσει να παίζει αρκετές φορές στην Σουηδία και τον θεωρώ πολύ καλό. Τον Χρήστο τον Δεσποινιάδη που παίζει κιθάρα και τραγουδά στο συγκρότημα Ταξίμι στην Σουηδία και ο οποίος ήρθε χθες στην Καβάλα για να ακούσει του φίλους του τους Primavera en Salonico.

No comments: