01 January 2011

Πολύσπορο ψωμί ολικής άλεσης.


Συστατικά:5 κούπες αλεύρι ολ. άλεσης
30 γρ. νωπή μαγιά ή 10 γρ. ξηρή μαγιά
2,5 κούπες χλιαρό νερό
2 κ.γ αλάτι
1 κ.γ ζάχαρη
1 κ.γ γλυκάνισο
2 κ.σ σουσάμι
3 κ.σ. ηλιόσπορο
3 κ.σ. κολοκυθόσπορο
1/3 κούπας λαδι

Οδηγίες:Σε μια λεκάνη βάζουμε το αλεύρι, τη μαγιά και το νερό στο οποίο έχουμε λιώσει το αλάτι, ρίχνουμε το λάδι και ζυμώνουμε ώσπου να έχουμε μια λεία και ελαστική ζύμη.
Αφήνουμε να ξεκουραστεί για 30 λεπτά.
Ζυμώνουμε πάλι ρίχνοντας ολα τα σπόρια και αφού πανε παντού στη ζύμη, πλάθουμε φρατζόλες ή καρβελάκια στο μέγεθος που μας αρέσει.
Σκεπάζουμε καλά σε ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστούν σε μέγεθος ή μεχρι να αρχίζουν να "σκάνε".
Ψεκάζουμε την επιφάνειά τους με λίγο νερό και ψήνουμε στους 220 βαθμούς για 50 λεπτα περίπου.

http://www.sintagespareas.gr/sintages/psomi-polisporo.html

No comments: