Στην Σουηδία, τουλάχιστον, όταν οι γιατροί ξεκινούν στον ασθενή τους θεραπεία με μορφίνη
πάντα ξεκινούν ταυτόχρονα και καθημερινή θεραπεία με φάρμακα κατά της δυσκοιλιότητας.
Δεν περιμένουν δηλαδή να έλθει η δυσκοιλιότητα και μετά να την αντιμετωπίσουν
αλλά ξεκινούν να την καταπολεμούν πριν αυτή εμφανιστεί. (Το ότι η δυσκοιλιότητα έρχεται όταν ξεκινάς χρόνια θεραπεία με μορφίνη, είναι το μόνο σίγουρο).
Όταν μάλιστα ανεβάζουν την δόση της μορφίνης ανεβάζουνε παράλληλα και την δόση των καθαρτικών.
Και δεν δίνουν μόνο ένα είδος καθαρτικού αλλά δύο παράλληλα: Δίνουν δηλαδή σε καθημερινή βάση ένα αλατούχο και ωσμωτικώς δρων ενώ μέρα παρά μέρα ή κάθε τρίτη μέρα δίνουν και κάποιο καθαρτικό που δρα άμεσα.
Συνήθως ξεκινούνε με Sir. Duphalac 30 ml κάθε πρωί (Λιανική Τιμή, Λ.Τ. στην Ελλάδα, 3,58 ευρώ τα 300 ml)
ενώ δύο – τρεις φορές την εβδομάδα δίνουνε και 10 σταγόνες Guttalax το βράδυ (η μέγιστη δόση είναι 20 σταγόνες/24ωρο) (το μπουκαλάκι drops Guttalax 7,5 mg/ml x 15 ml, έχει Λ.Τ. 1,39 ευρώ).
Τελευταίως όμως θεωρούν καλύτερο να δίνουν κάθε πρωί ένα – δύο φακελάκια Movicol (αντιστοιχεί περίπου στο δικό μας το Tanilas, 10 gr x 20 Λ.Τ. 4,73 ευρώ) και κάθε δεύτερη ή κάθε τρίτη ημέρα συμπληρώνουν με ένα υπόθετο Dulcolax ( Supp Dulcolax 10 mg x 6 Λ.Τ. 0,69 ευρώ) ή κλύσμα Microlax (που αντιστοιχεί περίπου, στα δικά μας κλύσματα Enema Cooper Λ.Τ. 1,97 ευρώ, ή Klysmol Λ.Τ. 1,33 ευρώ).
Επίσης για την αντιμετώπιση της τάσης για ναυτία και έμετο που μερικές φορές προκαλείται από την μορφίνη, δίνουνε κατά περίσταση το Primperan είτε σε δισκία είτε σε υπόθετο είτε ενέσιμο. Βέβαια η τάση αυτή για ναυτία και έμετο είναι συνήθως πιο έντονη στην αρχή της θεραπείας με μορφίνη και σιγά - σιγά αμβλύνεται ή και εξαφανίζεται εντελώς.
Αναφορές:
Läkemedelsboken 2011 – 2012, κεφάλαιο Paliativ vård.
http://www.lakemedelsboken.se/palliativ_vard.html?toc8286
Morphine in cancer pain management: a practical guide σελίδα 19.
Support Care Cancer (2002) 10 : 13 – 35
Sinead Donnelly, Mellar P.Davis Declan Walsh, Michael Naughton.
http://my.clevelandclinic.org/Documents/Services/morphineincancerpainmanagement.pdf
Δείτε και σχετική συζήτηση που ακολούθησε στο Φόρουμ της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας:
http://www.pfy.gr/forum/index.php/topic,3874.msg31492.html#msg31492
Όπου το μέλος Denominator με ρώτησε στις 30/06/2012:
Αργύρη, κατά την εμπειρία σου, ιδιαίτερα στη Σουηδία, εμπιστεύεσαι το Duphalac; Όχι ότι δεν είναι αποτελεσματικό, αλλά επειδή πρόκειται για ένα μη απορροφήσιμο σάκχαρο που πέπτεται από τη χλωρίδα του εντέρου, δημιουργείται πολλές φορές τυμπανισμός. Δεν είναι πιο ασφαλές να ξεκινήσει κανείς ένα άπεπτο από τα μικρόβια του εντέρου μη απορροφήσιμο σάκχαρο (όπως π.χ. πολυαιθυλενογλυκόλη); Τις λες;
Και στις 01/06/2014 του απάντησα:
Βασίλη, το Duphalac είναι το καθαρτικό το οποίο το έχω συνταγογραφήσει πιο πολύ από όλα τα άλλα μέχρι τώρα και στην Σουηδία αλλά και στην Ελλάδα.
Στη Σουηδία, τα χρόνια που δραστηριοποιήθηκα εγώ τουλάχιστον, δηλαδή από το 1990 έως και το 2005, ήταν το πιο συχνά συνταγογραφούμενο καθαρτικό.
Σε γενικές γραμμές οι εμπειρίες μου είναι καλές από αυτό το φάρμακο. Είναι συνήθως αποτελεσματικό, αρκεί να το παίρνει κανείς συστηματικά. Το 2010 βέβαια βγήκε μια ανασκόπηση από το Cochrane, που δείχνει ότι η πολυαιθυλενογλυκόλη λειτουργεί λίγο καλύτερα.
Όσο για τις παρενέργειες του Duphalac, μου τύχαινε πιο συχνά οι ασθενείς να μου παραπονιούνται για την γεύσή του, παρά για τυμπανισμό ο οποίος άλλωστε είναι, μέχρι ενός σημείου τουλάχιστον, και δοσοεξαρτώμενος. Βέβαια όπως και όλα τα καθαρτικά, οι παρενέργειές του διαφέρουν από άνθρωπο σε άνθρωπο.
Τα καθαρτικά του τύπου Duphalac, πρέπει να τα παίρνει κανείς κάθε μέρα για να είναι αποτελεσματικά. Το ασφαλιστικό μας σύστημα στην Ελλάδα, δεν καλύπτει πλέον, τα καθαρτικά. Το γενικότερο οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα είναι αυτό που είναι. Έτσι ένας από τους λόγους που εξακολουθώ να μένω πιστός στο Duphalac, σαν το βασικό μου όπλο στην κατηγορία των καθαρτικών είναι ότι το ημερήσιο κόστος θεραπείας του είναι περίπου 25% φθηνότερο από ότι του Tanilas.
No comments:
Post a Comment