27 March 2022

Anatomical Landmarks.


By Dr Argirios Argiriou, GP, Dagkli 4, Kavala, 654 03, Greece, www.argiriou.se

Reference: Anatomy as a basis for Clinical Medicine, by E.C.B. Hall-Cragss 1985


The vertebral column is composed by 33 vertebrae. The upper 7 are named cervical vertebrae, the next 12 are thoracic vertebrae and bear ribs, and below these are the 5 lumbar vertebrae. The fifth lumbar vertebra is followed by 5 fused vertebrae which form the sacrum. A variable number (3-5) of fused vestigial caudal or coccygeal vertebrae complete the vertebral column.

C7                               Spine of C7 vertebra prominens. C7 is usually the first vertebra that can be palpated.

T4 - 5                          Synchondros manubriosternalis

T8                                Inferior angle of scapula, Synchondros xiphosternalis

T9 - 10                        Processus Xiphoideus

T12                              Truncus Coeliacus ( common strain for A. Gastrica sinistra, A. Hepatica Communis, A. Lienalis.

L1                                Transpyloric plane (in the middle of pylorus and pancreas), Arteria Mesenterica Superior

McBurney's point        Although variable in position, the surface projection of the base of the appendix is classically described as lying at the junction of the lateral and middle thirds of a line joining the anterior superior iliac spine with umbilicus.

L4                                Top of iliac crest, The division of abdominal aorta.


Anatomical Landmarks of the skull:


Vertex                           The highest point of the skull.

Pterion                          Frontal, parietal, sphenoid and temporal bone. Where these bones approximate to each other (very vulnerable point). This is also the surface marking of the anterior branch of the middle meningeal artery and the anterior end of the lateral sulcus of the brain.

Nasion                           The junction of the frontal and nasal bones.

Inion                              The most prominent posterior projection of the occipital bone.



25 March 2022

Πληροφορίες για το πως χρησιμοποιούμε το εισπνεόμενο φάρμακο Seretide Diskus.


Παρακάτω παραθέτω τον σύνδεσμο από ένα βιντεάκι διάρκειας περίπου 1 λεπτού που δείχνει αναλυτικά πως χρησιμοποιούμε το εισπνεόμενο φάρμακο Seretide Diskus.

Κάνουμε 1 εισπνοή το πρωί και 1 εισπνοή το βράδυ, και αφού τελειώσει η διαδικασία της κάθε εισπνοής ξεπλένουμε το στόμα μας με νερό ή (ακόμη καλύτερα) βουρτσίζουμε τα δόντια μας με οδοντόκρεμα.

Την θεραπεία αυτή την κάνουμε μέχρι να φύγει ο βήχας + 1 επιπλέον εβδομάδα (από την στιγμή που θα σταματήσει ο βήχας), και μετά την σταματάμε.

Δείτε το παρακάτω βίντεο διάρκειας περίπου 1 λεπτού από το 0,48 και μετά:

How to use a Diskus inhaler | Boston Children's Hospital


https://www.youtube.com/watch?v=ZaZA6KK-YdE


Αργύρης Αργυρίου

Γενικός - Οικογενειακός Ιατρός

Δαγκλή 4, Καβάλα

Τηλ. 2510 23 11 41 ή 66 78 68 27 22



Συμβουλές για όσους πάσχουν από Επιπεφυκίτιδα.

 

Είναι πολύ σημαντικός ο μηχανικός καθαρισμός του ματιού / ματιών:

Πλένε το προσβεβλημένο μάτι (ή τα προσβεβλημένα μάτια) σου τακτικά. Πλένεις τα μάτια σου με τον εξής τρόπο:

Πλένουμε πρώτα καλά τα χέρια μας με νερό και σαπούνι και τα στεγνώνουμε (κατά προτίμηση με χαρτί κουζίνας ώστε να μην ανακυκλώνονται τα μικρόβια πάνω σε κάποια πετσέτα).

Παίρνουμε λίγο χαρτί κουζίνας ή (ακόμη καλύτερα) μια γάζα που την έχουμε εμποτίσει πρώτα σε νερό της βρύσης και στίψει λίγο ώστε να μην στάζει, την διπλώνουμε, και έτσι με αυτό το εμποτισμένο σε νερό και κατόπιν στιμένο χαρτί κουζίνας (ή γάζα αντίστοιχα) κλείνουμε ελαφρώς το/τα μάτια μας και παιρνάμε, τρίβωντας σχεδόν, το χαρτί κουζίνας ή την γάζα πάνω από την περιοχή που ενώνονται τα δύο βλέφαρα, (καθώς είναι κλειστό το μάτι). Το επαναλαμβάνουμε αυτό μερικές φορές διπλώνοντας κάθε φορά το χαρτί κουζίνας ή την γάζα ώστε να μην έρχεται σε επαφή με το μάτι η ίδια επιφάνεια του χαρτιού κουζίνας ή της γάζας και επαναφέρει στο μάτι τα ίδια μικρόβια. Προσοχή: Αν είναι να καθαρίσουμε και τα δύο μάτια, δεν χρησιμοποιούμε το ίδιο χαρτί κουζίνας ή την ίδια γάζα για να μην μεταφέρουμε μικρόβια από το ένα μάτι στο άλλο. 

Αφού πλύνουμε με τον παραπάνω τρόπο το μάτι/μάτια, μετά με άλλο στεγνό πλέον χαρτί κουζίνας ή γάζα τα στεγνώνουμε. Την διαδικασία αυτή πλυσίματος των ματιών την επαναλαμβάνουμε πολλές φορές την ημέρα π.χ. κάθε 1-2 ώρες, τις ώρες που δεν κοιμόμαστε, μέχρις ότου να συνέλθει το μάτι.

Μερικές φορές αρκεί να χρησιμοποιήσουμε χαρτί κουζίνας (ή ακόμη καλύτερα) γάζα εμποτισμένη σε τσάι χαμομιλιού που το έχουμε αφήσει να κρυώσει, και μετά στίψει κάπως ώστε να μην στάζει πολύ. Μετά ξαπλώνουμε και αφήνουμε αυτό εμποτισμένο σε χαμομήλι και στυμένο χαρτί κουζίνας ή γάζα πάνω στο μάτι/μάτια για 5 - 10 λεπτά ενώ έχουμε τα μάτια μας κλειστά. Αυτό μπορούμε να το επαναλάβουμε αρκετές φορές την ημέρα.

Αν ο προσεκτικός καθαρισμός του/των ματιών δεν φτάνει ενδεχομένως να συστήσει ο Ιατρός και θεραπεία με τις οφθαλμικές σταγόνες.




24 March 2022

Η επαγγελματική μου κάρτα και μια σύντομη περιγραφή της Γενικής - Οικογενειακής Ιατρικής εδώ.


Η επαγγελματική μου κάρτα και μια σύντομη περιγραφή της Γενικής - Οικογενειακής Ιατρικής εδώ:

http://argiriou.blogspot.com/2022/03/blog-post_14.html

Πληροφορίες για ασθενείς που τους πονά ο λαιμός.

 

Μην παίρνεις αντιβίωση έτσι εύκολα.

Οι πιο πολλές αμυγδαλίτιδες οφείλονται σε ιούς και τότε δεν βοηθούν οι αντιβιώσεις.

Οι αντιβιώσεις μπορεί να βοηθήσουν σε βακτηριδιακές λοιμώξεις των αμυγδαλών. Σημάδια που μπορεί να θυμίζουν βακτηριδιακή λοίμωξη είναι τα εξής:

Όταν ο πόνος στον λαιμό εμφανίστηκε ξαφνικά. Όταν ο πόνος στον λαιμό είναι μόνο από την αριστερή ή μόνο από την δεξιά μεριά του λαιμού. Όταν ο πόνος στον λαιμό συνοδεύεται από υψηλό πυρετό (από 38 και πάνω).

Πριν αρχίσουμε να σκεφτόμαστε για αντιβίωση ξεκινάμε με πιο απλά πράγματα:

Παίρνουμε ένα ποτήρι νερό βράζουμε το νερό, προσθέτουμε τότε μια κουταλιά της σούπας αλάτι, το ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε αυτό το διάλυμα να κρυώσει. Μετά κάνουμε γαργάρα με αυτό το διάλυμα και ύστερα το φτύνουμε χωρίς να ξεροκαταπιούμε για κανένα λεπτό ώστε να μείνει το αλάτι στις αμυγδαλές και να κάνει δουλειά. Τέτοιες γαργάρες κάνουμε τακτικά  π.χ. κάθε μισή ώρα όταν είμαστε στο σπίτι και δεν κοιμόμαστε.

Δεν ξεχνούμε επίσης να παίρνουμε από 2 χάπια Ντεπόν των 500 mg το καθένα ανά έξι ώρες.

Μεταξύ των δόσεων του Depon, αν συνεχίζεις να έχεις πυρετό ή μυαλγίες μπορείς να παίρνεις και από ΜΙΣΟ Algofren των 600 mg (αγόρασε την συγκεκριμένη μάρκα το Algofren γιατί αυτό σπάει εύκολα στην μέση με το χέρι). Αν παίρνεις βέβαια Algofren καλό είναι να τρώς και κάτι μαζί με το φάρμακο αυτό (έστω μια φρυγανιά).

Πάρε ένα φύλλο χαρτί, ή ακόμη καλύτερα ένα τετράδιο, για να γράφεις ημερομηνία και ώρα που παίρνεις τις διάφορες δόσεις των φαρμάκων αλλιώς μπορεί να τα ξεχάσεις.

Μην διστάσεις να επικοινώσεις μαζί μου για ότι χρειαστείς:



Αργύρης Αργυρίου

Γενικός - Οικογενειακός Ιατρός

Δαγκλή 4, Καβάλα

Τηλ. 2510 23 11 41 ή 69 78 68 27 22

Πληροφορίες για την Γενική - Οικογενειακή Ιατρική:

http://argiriou.blogspot.com/2022/03/blog-post_14.html


23 March 2022

Οδηγίες για όσους νοσούν από Κοροναϊό.

 

9 φορές στις 10 ο κορονοϊός περνά σαν ένα κρύωμα ακόμη και σε όσους δεν έχουν κάνει το εμβόλιο, αλλά θέλει λίγο χρόνο.

Μην ξεχνάς να πίνεις αρκετά υγρά, παραδείγματος χάριν νερό ή τσάι με μέλι ειδικά σε περίπτωση που έχεις και πολύ βήχα (το μέλι είναι φυσικό αντιβηχικό).

Αν έχεις πυρετό ή μυαλγίες προτείνω να παίρνεις από ΔΥΟ απλά Depon των 500 mg το καθένα, ανά έξι ώρες.

Μεταξύ των δόσεων του Depon, αν συνεχίζεις να έχεις πυρετό ή μυαλγίες μπορείς να παίρνεις και από ΜΙΣΟ Algofren των 600 mg (αγόρασε την συγκεκριμένη μάρκα το Algofren γιατί αυτό σπάει εύκολα στην μέση με το χέρι). Αν παίρνεις βέβαια Algofren καλό είναι να τρώς και κάτι μαζί με το φάρμακο αυτό (έστω μια φρυγανιά).

Πάρε ένα φύλλο χαρτί, ή ακόμη καλύτερα ένα τετράδιο, για να γράφεις ημερομηνία και ώρα που παίρνεις τις διάφορες δόσεις των φαρμάκων αλλιώς μπορεί να τα ξεχάσεις.

Συνήθως δεν χρειάζεται να πάρει κανείς κάποια αντιβίωση ούτε κάποιες βιταμίνες.

Αν τα συμπτώματα είναι γενικά ήπια και νιώθεις καλά μετά από 5 ημέρες, μπορείς τότε να επιστρέψεις στην δουλειά (η μέρα με το θετικό τεστ θεωρείται ημέρα 0 και ακολουθούν οι πέντε (5) ημέρες απομόνωσης) αλλιώς μπορεί να χρειαστεί να μην πας στην δουλειά για περισσότερες ημέρες.

Τις ημέρες που δεν πας στην δουλειά δεν απαγορεύεται να βγαίνεις έξω να περπατάς στο ύπαιθρο και να σε βλέπει ο ήλιος, να φοράς όμως μάσκα υψηλής προστασίας (N95, KN95 ή FFP2) και μην χρησιμοποιείς ασανσέρ, μην μπαίνεις επίσης σε κλειστά κοινόχρηστα μέρη όπως π.χ. super market.


Αργύρης Αργυρίου

Γενικός - Οικογενειακός Ιατρός

Δαγκλή 4, Καβάλα

Τηλ. 2510 23 11 41 ή 69 78 68 27 22

Πληροφορίες σχετικά με την Γενική - Οικογενειακή Ιατρική:

http://argiriou.blogspot.com/2022/03/blog-post_14.html

Βήχας λόγω Ιογενούς Λοίμωξης Ανώτερου Αναπνευστικού

 

Διάγνωση: Βήχας λόγω Ιογενούς Λοίμωξης Ανώτερου Αναπνευστικού.


Θεραπεία:

Άμεση διακοπή του καπνίσματος.

Πίνε τσάγια (ότι είδους τσάι θέλεις εσύ) με μέλι αρκετές φορές την ημέρα (το μέλι είναι ένα φυσικό αντιβηχικό).

Από 1 χάπι Lonarid N πρωί, μεσημέρι και βράδυ.

Σιρόπι Levotuss, από δύο κουταλάκια του γλυκού, πρωί, μεσημέρι και βράδυ.

Σιρόπι Sival-B, από 10 ml (= δύο κουταλάκια του γλυκού) πρωί, μεσημέρι και βράδυ.

Εισπνοές Aerolin 200 μg από 1 εισπνοή πρωί 1 μεσημέρι και 1 βράδυ.

Εισπνοές Seretide Diskus 50/250 μg από 1 εισπνοή πρωί και 1 βράδυ. Μην ξεχνάς να ξεπλύνεις το στόμα σου με νερό ή ακόμη καλύτερα να βουρτσίσεις τα δόντια σου μετά από κάθε εισπνοή.


Αργύρης Αργυρίου

Γενικός - Οικογενειακός Ιατρός

Δαγκλή 4, Καβάλα.

Τηλ. 2510 23 11 41 ή 69 78 68 27 22

www.argiriou.se

Σχόλιο που γράφουμε όταν συνταγογραφούμε το Tabl. Escitalopram/Sandoz 20 mg x 28 για πρώτη φορά.


Tabl. Escitalopram/Sandoz 20 mg x 28 Bt1 ΚΛΕΙΔΩΜΕΝΟ

Στο σχόλιο:

Ημέρα 1 - 7: 1/4 κάθε πρωί με ή χωρίς φαγητό. 

Από την 8η ημέρα: 1/2 κάθε πρωί.


Τα παραπάνω είναι η δοσολογία του δισκίου του Escitalopram/Sandoz το οποίο τετρατομείται.

Για να αξιολογήσουμε εάν το φάρμακο αυτό βοηθά ή όχι πρέπει να περιμένουμε 4 εβδομάδες. Αν στο τέλος της 4ης εβδομάδας κρίνουμε ότι βοήθησε τότε μπορούμε να το συνεχίσουμε για άλλους 5 μήνες (συνολικά, δηλαδή, ένα εξάμηνο) και μετά βλέπουμε.

Αν δεν έχουμε δει καμιά διαφορά στο τέλος της 4ης εβδομάδας τότε μπορούμε να σταματήσουμε την θεραπεία.

Το Escitalopram μπορεί, αν χρειαστεί, να το συνδυάσουμε (κατά περίσταση) και με λίγο ηρεμιστικό π.χ. το Xanax ή το Lexotanil.


22 March 2022

Η οργάνωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στην Ελλάδα...

 

Ελλάδα: Η χώρα όπου στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας μπορείς να δεις Ειδικό Ιατρό δωρεάν μέσω του Ταμείου σου, αλλά πρέπει να πληρώσεις από την τσέπη σου για να δεις Γενικό - Οικογενειακό Ιατρό...

Οι ασκήσεις McKenzie για τους πόνους στην μέση.


Ο Robin McKenzie ήταν ένας Νεοζηλανδός Φυσικοθεραπευτής ο οποίος διατύπωσε την θεωρία ότι ένας από τους βασικούς λόγους που πονά η μέση μας είναι ότι, οι περισσότεροι από εμάς, στην καθημερινή μας ζωή καμπουριάζουμε πολύ κατά την διάρκεια διαφόρων εργασιών που κάνουμε.

Έτσι πρότεινε ασκήσεις που να κάνουν ακριβώς το αντίθετο από το καμπούριασμα: Δηλαδή να ισιώνουν αλλά και να προκαλούν «λόρδωση» στην μέση. Λόρδωση είναι όταν πηγαίνουμε την μέση μας προς τα πίσω.

Η μέθοδος δίνει ιδιαίτερη σημασία σε ασκήσεις που μαθαίνει να κάνει κανείς μόνος του στο σπίτι έτσι ώστε σιγά - σιγά να απεξαρτοποιείται από τον Ιατρό του ή από τον Φυσικοθεραπευτή του.

Παρακάτω παραθέτω μια σελίδα με 6 ασκήσεις. Προτείνω τους πρώτους μήνες να κάνετε μόνο τις 4 πρώτες ασκήσεις. 

Ενδεικτικά την 1η άσκηση την κάνουμε για περίπου 2 λεπτά (μετρήστε αργά μέχρι το 120) την 2η άσκηση την κάνουμε επίσης για περίπου 2 λεπτά, την 3η άσκηση από πέντε φορές και την 4η άσκηση επίσης από 5 φορές. Αυτές τις τέσσερις ασκήσεις προτείνω να τις κάνετε για τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα. Αν είστε σε φάση που χρειάζεστε μεγαλύτερη ανακούφιση μπορείτε να τις κάνετε και κάθε δυο ώρες, όταν δεν κοιμάστε.

Προσοχή: Η 5η και η 6η άσκηση είναι μόνο σε περίπτωση που κάνετε για μήνες και συστηματικά κάθε ημέρα τις 4 πρώτες ασκήσεις, οπότε τότε ίσως χρειαστεί να γυμνάσετε και το μπροστά μέρος του σώματός σας και όχι μόνο το πίσω. Εάν όμως ενώ πονά η μέση σας αρχίσετε να κάνετε και την 5η και 6η άσκηση από τις πρώτες εβδομάδες, τότε μπορεί να γίνεται χειρότερα.

Κάνετε απλό αριστερό κλικ πάνω στην παρακάτω εικόνα για να την μεγεθύνετε. Επίσης κάνοντας απλό δεξιό κλικ πάνω στην εικόνα μπορείτε να επιλέξετε να την αποθηκεύσετε ώστε μετά να την εκτυπώσετε κιόλας:




Επίσης παραθέτω παρακάτω και τον σύνδεσμο από ένα βιντεάκι από το youtube διάρκειας περίπου 7 λεπτών, που βασίζεται στις ασκήσεις McKenzie:

How to Treat a Lumbar Disc Tear or Disc Herniation, by Dr. Mike Hsu




Αργύρης Αργυρίου
Γενικός - Οικογενειακός Ιατρός
Δαγκλή 4, Καβάλα.
Τηλέφωνο: 2510 23 11 41

Δείτε εδώ πληροφορίες που περιγράφουν την ειδικότητα του Γενικού - Οικογενειακού Ιατρού:


21 March 2022

Πως προετοιμάζουμε το αυτί/τα αυτιά με σταγόνες Unisept Otic για καθαρισμό από το κερί.

 


Οι σταγόνες Unisept Otic δεν συνταγογραφούνται μέσω ΕΟΠΥΥ παρά τις αγοράζουμε οι ίδιοι από το Φαρμακείο ή μέσω διαδικτύου.

Οδηγίες χρήσης των σταγόνων Unisept Otic ώστε να μαλακώσει το κερί στο αυτί και να μπορέσει ο Ιατρός να το καθαρίσει εύκολα:

Γύρετε το κεφάλι στο πλάι και ενσταλάξτε από περίπου 10 σταγόνες στο αυτί που έχει κερί, 2 φορές την ημέρα (π.χ. πρωί και βράδυ) για περίπου 7 ημέρες (το ρύγχος του φιαλιδίου να μην εισέρχεται στον ακουστικό πόρο). Οι σταγόνες να παραμείνουν στο αυτί για περίπου 5 λεπτά διατηρώντας την κλίση του κεφαλιού ή με την βοήθεια ενός τεμαχίου βάμβακος.

Αν υπάρχει κερί, που πρέπει να καθαριστεί, και στο άλλο αυτί,  κάνετε τότε την ίδια διαδικασία και στο άλλο αυτί.

 Όταν έχουν συμπληρωθεί περίπου 7 ημέρες θεραπείας έρχεστε στον Ιατρό (φροντίστε να έχετε κλείσει ραντεβού πρώτα) ώστε να καθαρίσει το αυτί ή τα αυτιά.

14 March 2022

Αργύρης Αργυρίου, Γενικός - Οικογενειακός Ιατρός. Η επαγγελματική κάρτα μου.

 

Ο Γενικός - Οικογενειακός Ιατρός εξετάζει ΟΛΕΣ τις παθήσεις σε ΟΛΕΣ τις ηλικίες και στο 90% των περιπτώσεων τις θεραπεύει μόνος του.

Έτσι σε γλυτώνει από το να γίνεσαι μπαλάκι μεταξύ των διαφόρων ειδικοτήτων.







Προσπάθησα να χρησιμοποιήσω όρους που να τους καταλαβαίνει ένας μέσος Έλληνας, και διατυπώσεις που να μην προκαλούν τους συναδέλφους άλλων ειδικοτήτων. Για αυτό ακριβώς τον λόγο δεν έγραψα και άλλα αντικείμενα εργασίας που είχαμε ως Γενικοί Ιατροί στην Σουηδία.

Υστερόγραφο:

Το πιο σημαντικό βέβαια δεν το έγραψα στην καρτούλα για να μην προκαλέσω, παρόλο που είναι αλήθεια. To ότι, δηλαδή, ο Γενικός Ιατρός βλέπει τον άνθρωπο σαν μια σωματική και ψυχολογική ολότητα μέσα στο κοινωνικό του περιβάλλον με ότι διαγνωστικά, θεραπευτικά και οικονομικά για τον ασθενή οφέλη μπορεί αυτό να συνεπάγεται.

11 March 2022

Ένα βιντεάκι διάρκειας 1,5 λεπτού που δείχνει πως βάζουμε και πως βγάζουμε ένα αυτοκόλλητο φεντανύλης.


Παρακάτω παραθέτω τον σύνδεσμο από ένα βιντεάκι διάρκειας 1,5 λεπτού που δείχνει πως κολλάμε και πως ξεκολλάμε ένα αυτοκόλλητο φεντανύλης σε έναν ασθενή.

Τα αυτοκόλλητα της φεντανύλης στην Ελλάδα έχουν διάφορα εμπορικά ονόματα όπως π.χ. Durogesic, Matrifen, Fentanyl/Mylan ή Fentadur.

H διάρκεια δράσης του αυτοκόλλητου φεντανύλης είναι 3 εικοσιτετράωρα ( 72 ώρες ). Είναι χρήσιμο να γράφουμε σε ένα τετράδιο, την ημέρα και ώρα που το κολλήσαμε στον ασθενή (όπως επίσης ημέρα και ώρα που δώσαμε και τα υπόλοιπα φάρμακα) για να μην ξεχνιόμαστε.

Το αυτοκόλλητο το κολλούμε σε ένα όσο το δυνατόν άτριχο σημείο του δέρματος (για να μην ξεκολλά εύκολα).

Πριν το κολλήσουμε στεγνώνουμε, από πιθανό ιδρώτα, την περιοχή του δέρματος που μας ενδιαφέρει με την βοήθεια χαρτιού κουζίνας.

Συνήθως ξεκινούμε από ένα αυτοκόλλητο που εκλύει λίγα μικρογραμμάρια φεντανύλης και σταδιακά δίνουμε πιο δυνατό.

Όταν το κολλάτε στον ασθενή σας μην φοβηθείτε εάν κολλήσει το αυτοκόλλητο για λίγο στα δάκτυλά σας. Δεν παθαίνετε τίποτε. Καλό βέβαια είναι μετά την διαδικασία να πλύνετε τα χέρια σας με νερό και σαπούνι.

Η φεντανύλη προκαλεί πάντα και δυσκοιλιότητα. Για τον λόγο αυτό πρέπει ταυτόχρονα να ξεκινούμε και θεραπεία με σιρόπι Duphalac (η δοσολογία του Duphalac είναι συνήθως 1-2 κουταλιά/-ες της σούπας Duphalac κάθε πρωί μαζί με ένα ποτήρι νερό ή ανακατεμένο σε ένα ποτήρι νερό, με ή χωρίς φαγητό). Το Duphalac το αγοράζουμε από το Φαρμακείο χωρίς συνταγή. 

Ενδεχομένως για την δυσκοιλιότητα να χρειαστεί να προσθέτουμε δύο - τρεις φορές την εβδομάδα και 10 σταγόνες Guttalax το βράδυ (η μέγιστη δόση είναι 20 σταγόνες/24ωρο)

Επίσης η φεντανύλη μπορεί να προκαλέσει ναυτία και έμετο. Τότε μπορούμε να δίνουμε κατά περίσταση Primperan. Π.χ. Σιρόπι Primperan από 1  κουταλάκι του γλυκού (5 ml) τρεις φορές την ημέρα με ή χωρίς φαγητό.

Σε περίπτωση που υπάρχει έλλειψη του Primperan στα φαρμακεία, μπορούμε να δώσουμε διασπειρόμενο δισκίο Oroperidys που ο ασθενής το αφήνει να λιώσει πάνω στην γλώσσα του. Μπορούμε να δώσουμε 1 τέτοιο δισκίο Oroperidys έως και 3 φορές το 24ωρο ανάλογα με το πόσο ναυτία/τάση για έμετο έχει ο ασθενής.

 Βέβαια η τάση αυτή για ναυτία και έμετο είναι συνήθως πιο έντονη στην αρχή της θεραπείας με φεντανύλη και σιγά σιγά αμβλύνεται ή και εξαφανίζεται εντελώς.

Το ότι δίνουμε φεντανύλη σε αυτοκόλλητη μορφή δεν σημαίνει ότι σταματούμε με τα άλλα αναλγητικά φάρμακα που δίνονται από του στόματος:

Έτσι, προτείνω ο ασθενής να παίρνει και από ΔΥΟ χάπια Depon 500 mg ΚΑΘΕ ΕΞΙ ΩΡΕΣ με ή χωρίς φαγητό. (Εναλλακτικά μπορεί τα δύο χάπια Depon 500 mg μπορεί να τα αντικαταστήσει με ένα χάπι Depon 500 mg + 1 χάπι Buscopan Plus. Π.χ.  1 χάπι Depon 500 mg + 1 χάπι Buscopan Plus κάθε έξι ώρες με ή χωρίς φαγητό).

Ενδεχομένως μεταξύ των δόσεων του Depon ο ασθενής να χρειάζεται να παίρνει και ΜΙΣΟ χάπι Algofren 600 mg κατά προτίμηση μαζί με λίγο φαγητό (έως και τέσσερις φορές ανά 24ωρο).

Αν παίρνει Algofren καλό είναι να παίρνει και ένα φάρμακο που προστατεύει το στομάχι π.χ. το Helides, το Berlex, το Controloc, το Nexium ή το Losec, 1 φορά/ημέρα κατά προτίμηση 30 λεπτά προ φαγητού.

Το σημαντικότερο μυστικό με την θεραπεία κατά του πόνου είναι να δίνουμε τα φάρμακα σε τακτά χρονικά διαστήματα (« με το ρολόι») και να μην περιμένουμε να πονέσει πρώτα ο άλλος για να τα δώσουμε.

How to apply an Fentanyl transdermal patch

https://www.youtube.com/watch?v=ySCFLhWyI0I

Και μερικές πρακτικές, μη φαρμακολογικές, λεπτομέρειες:

Πιθανόν, από ένα σημείο και πέρα ο ασθενής μας να μην μπορεί να σηκώνεται για να πηγαίνει στην τουαλέτα. Δείτε εδώ ένα βιντεάκι 3 λεπτών που δείχνει πως αλλάζουμε πάνα σε έναν κατακεκλιμένο ενήλικο. Το "ζουμί" είναι από το 0:25 έως και το 3:25

3. How to change adult diapers

https://www.youtube.com/watch?v=cIx7mOV8FM8

Καλό είναι να προμηθευτούμε, από κατάστημα ορθοπεδικών ειδών, ένα αερόστρωμα, που βοηθά στο να μην "ανοίξει" ο ασθενής, δηλαδή στο να μη γίνουν πληγές σε σημεία του σώματός του που είναι συνέχεια σε επαφή με το κρεββάτι. Σε περίπτωση που ο ασθενής είναι ασφαλισμένος, ένα μέρος του κόστους του αεροστρώματος, το καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ, αν το συνταγογραφήσει ο Οικογενειακός σας Ιατρός. Ρωτήστε το κατάστημα Ορθοπεδικών ειδών για περισσότερες λεπτομέρειες. Το Α και το Ω, βέβαια για να μην "ανοίξει" ο ασθενής είναι η συχνή αλλαγή θέσεων, π.χ. τις ώρες τις ημέρας που είμαστε ξυπνητοί να του αλλάζουμε θέση κάθε μία ώρα (π.χ. μια ώρα ανάσκελα, μια ώρα κάπως προς τα δεξιά (π.χ. με την βοήθεια κάποιων μικρών μαξιλαριών ή ειδικής "σφήνας" από αφρολέξ που πουλούν τα καταστήματα ορθοπεδικών ειδών), μια ώρα κάπως προς τα αριστερά και ούτω καθεξής. Καταγράφουμε σε ένα τετράδιο μέρα και ώρα που έχουμε βάλει τον ασθενή μας σε μια συγκεκριμένη θέση και βάζουμε ξυπνητήρι στο κινητό μας, για να θυμηθούμε να του αλλάξουμε θέση και πάλι π.χ. σε μία ώρα.

Στο τετράδιο αυτό καταγράφουμε και άλλες λεπτομέρειες π.χ. ώρα και μέρα που κολλήσαμε στον ασθενή μας το αυτοκόλλητο, ή που δώσαμε στον ασθενή μας κάποιο άλλο φάρμακο.

Μια και μιλούμε για φάρμακα, να πούμε ότι στην φάση αυτή, συχνά δεν έχει νόημα να δίνουμε όλα τα φάρμακα που δίναμε στον ασθενή μας παλαιότερα. Συζητήστε με τον Γενικό σας Οικογενειακό Ιατρό ή Παθολόγο, για το αν υπάρχουν φάρμακα που, ενδεχομένως, να μην χρειάζεται να τα παίρνει πλέον ο ασθενής μας. Ενδεχομένως, και να μην χρειάζεται πλέον κανένα από τα φάρμακα που έπαιρνε παλιά παρά μόνο τα παυσίπονα. Αν κρίνει ο Ιατρός σας, ότι κάποια φάρμακα πρέπει να τα παίρνει, μια λύση ανάγκης είναι να θρυματίζουμε ένα χάπι π.χ. στο γουδί (ή πιέζοντάς το ανάμεσα σε δύο κουτάλια, το ένα "μέσα" στο άλλο και ανάμεσά τους χάπι) και μετά να το ανακατεύουμε σε ένα κουταλάκι γιαούρτι και να του το δίνουμε έτσι (αυτό με την προϋπόθεση βέβαια ότι μπορεί να καταπιεί).

Προσέχουμε τι λέμε μπροστά στον ασθενή, ακόμη και αν φαίνεται ότι είναι σε κώμα. Δεν γνωρίζουμε με σιγουριά τι ακούνε και τι καταλαβαίνουν ακόμη και όταν είναι σε κώμα, για αυτό και αν θέλουμε να σχολιάσουμε κάτι, που αν έπεφτε στην αντίληψη του ασθενούς, θα τον στεναχωρούσε, πηγαίνουμε και το λέμε σε άλλο δωμάτιο. 

Σε περίπτωση που ο ασθενής φτάσει στο σημείο να μην μπορεί ούτε να φάει αλλά ούτε και να πιεί, δροσίζει τον ασθενή μας κάπως, αν βουτάμε μια καθαρή γάζα σε δροσερό νερό π.χ. από το ψυγείο και στάζουμε λίγο νερό μέσα στο στόμα του.

Για να μην σκάσουν τα χείλη του ασθενούς μας , δεν ξεχνούμε να του βάζουμε στα χείλη του λίγο Liposan ή κάτι αντίστοιχο.

Η αίσθηση της αφής φεύγει τελευταία. Συχνά είναι ανακουφιστικό για τον ασθενή μας, να του πιάνουμε το χέρι.




Αργύρης Αργυρίου

Γενικός - Οικογενειακός Ιατρός

Δαγκλή 4, Καβάλα

Τηλ. 2510 23 11 41 ή 69 78 68 27 22

www.argiriou.se

08 March 2022

Δοσολογία Sival-B ως επεξήγηση στο e-syntagografisi


Από 2 κουταλάκια του γλυκού 3 φορές την ημέρα. Με ή χωρίς φαγητό. Αντιβηχικό.

Δοσολογία αντιβίωσης Amoxil μαζί με το προβιοτικό Ultralevure 250 mg. Σαν επεξήγηση στο e-syntagografisi.


1 κάψουλα Amoxil 3 φορές ημέρα με ή χωρίς φαγητό για 10 ημέρες. Για όσο καιρό παίρνετε Amoxil να παίρνετε και 1 κάψουλα Ultralevure 250 mg 1 φορά την ημέρα, κατά προτίμηση 30 λεπτά προ φαγητού.

05 March 2022

Οδηγίες για το πως χρησιμοποιούμε το εισπνεόμενο φάρμακο Airflusal Forspiro.


Παρακάτω παραθέτω τον σύνδεσμο από ένα βιντεάκι διάρκειας 2,5 λεπτών που δείχνει αναλυτικά πως χρησιμοποιούμε το εισπνεόμενο φάρμακο Airflusal Forspiro.

Κάνουμε 1 εισπνοή το πρωί και 1 εισπνοή το βράδυ, και αφού τελειώσει η διαδικασία της κάθε εισπνοής ξεπλένουμε το στόμα μας με νερό ή (ακόμη καλύτερα) βουρτσίζουμε τα δόντια μας με οδοντόκρεμα.

Την θεραπεία αυτή την κάνουμε μέχρι να φύγει ο βήχας + 1 εβδομάδα επιπλέον από την στιγμή που σταματήσαμε να βήχουμε, και μετά την σταματάμε.

How to use a Forspiro inhaler

https://www.asthma.org.uk/advice/inhaler-videos/forspiro/


Αργύρης Αργυρίου

Γενικός - Οικογενειακός Ιατρός

www.argiriou.se

04 March 2022

Γενικός Ιατρός/Παθολόγος που αρχίζει να χρησιμοποιεί υπέρηχο στο Ιατρείο του: Κάποιες συμβουλές.


Σε παλαιότερη δημοσίευσή μου ήμουν αρκετά σκεπτικός (και ακόμη είμαι) στο κατά πόσο χρειάζεται ένας Γενικός Ιατρός/Παθολόγος να έχει υπερηχογράφο στο Ιατρείο του.

Για όσους παρόλα αυτά έχουν ή σκέφτονται να αποκτήσουν υπερηχογράφο ένας γνωστός μου ιδιώτης Γενικός Ιατρός στην Σουηδία που έχει δικό του υπέρηχο, μου έδωσε τις κάποιες συμβουλές:

Να έχεις αναμμένο τον υπέρηχο συνέχεια όταν κάνεις Ιατρείο (να είναι σε θέση stand by) ώστε να μην καθυστερείς αν θέλεις να τον χρησιμοποιήσεις.

Μην ξεχνάς επίσης να κάνεις πρώτα μια προσεκτική σωματική εξέταση του ασθενούς.

Μεταξύ άλλων μην ξεχνάς να ψηλαφείς προσεκτικά και την κοιλιά του ασθενούς, στην βιασύνη σου να χρησιμοποιήσεις τον υπέρηχο.

Απλώς να βλέπεις τον υπέρηχο σαν μέρος της κλινικής εξέτασης, π.χ. όπως ακούς τον ασθενή με το στηθοσκόπιο.

Να έχεις μια ηρεμία και σταθερότητα και στην έκφραση του προσώπου σου αλλά και στο χέρι σου όταν εκτελείς το υπερηχογράφημα (ακριβώς όπως όταν εξετάζεις σωματικά τον ασθενή σου.) Αυτή η ηρεμία και σταθερότητα περνά και στον ασθενή σου.

Μην αφιερώνεις πολύ ώρα όταν κάνεις τον υπέρηχο. Μπορεί να σε ζαλίσει διαγνωστικά.

Πριν αρχίσεις να εξετάζεις με τον υπέρηχο δες ακριβώς τι ώρα είναι και προσπάθησε να μην ξεπεράσεις τα 5 λεπτά εξέτασης με τον υπέρηχο.

Να χρησιμοποιείς δηλαδή τον υπέρηχο συμπληρωματικά ( complementary) όπως π.χ. τον βελονισμό. Μην αφήνεις τον υπέρηχο να απορροφά όλη την προσοχή σου και να θολώνει την κλινική σου κρίση.

Είναι λάθος να χρησιμοποιείς τον υπερηχογράφο παντού και πάντα, στην προσπάθειά σου να αποκτήσεις μεγαλύτερη εμπειρία. Θέλει "διάκριση" του πότε να χρησιμοποιείς τον υπέρηχο. Ίσως να είναι καλύτερο να χρησιμοποιείς τον υπέρηχο για λιγότερο σοβαρά περιστατικά και για τα πραγματικά σοβαρά περιστατικά όπου όπως και δήποτε πρέπει να πάνε ΚΑΙ σε Ακτινολόγο να ΜΗΝ τον χρησιμοποιείς ώστε να ΜΗΝ επαναπαύεται ο ασθενής ("Αφού μου έκανε υπέρηχο ο Γιατρός, γιατί χρειάζεται να πάω και σε Ακτινολόγο; ").

Πρόσεχε πολύ τις εκφράσεις (τις προφορικές αλλά και του σώματός σου) κατά την διάρκεια του υπερηχογραφήματος αλλά και μετά. Μην τρομάζεις τον ασθενή χωρίς λόγο αλλά ταυτόχρονα πρέπει να βγαίνουν ξεκάθαρα μηνύματα από αυτά που λες. Πολλές φορές είναι καλό να γράφεις στο τέλος της επίσκεψης και μια περίληψη των συμπερασμάτων (πέστε το και Διάγνωση) που κατέληξες (όχι μόνο με την βοήθεια του υπερηχογράφου, αλλά συνολικά) και το τι προτείνεις να κάνει ο ασθενής.

Όταν σου έρχονται πορίσματα υπερηχογραφίας από Ακτινολόγο, ρίχνε μια ματιά και στις φωτογραφίες που συχνά τα συνοδεύουν. Μαθαίνει κανείς και από αυτές.

Κάνε μια λίστα με το πόσα υπερηχογραφήματα έχεις κάνεις έως τώρα, που να την ενημερώνεις κάθε φορά που κάνεις ένα υπερηχογράφημα. Σε βοηθά και ψυχολογικά να ξέρεις π.χ. ότι μέχρι τώρα έχεις κάνει 1000 υπερηχογραφήματα...

Να θυμάσαι το εξής: « Αν δεις κάτι στον υπέρηχο αυτό μάλλον υπάρχει. Αν δεν το δεις δεν σημαίνει όμως ότι δεν υπάρχει...».

Το καλύτερο βιβλίο που πρέπει να μελετήσεις και να ξαναμελετήσεις για να έχεις ένα καλό θεωρητικό υπόβαθρο είναι το βιβλίο του Matthias Hofer «Ultrasound Teaching Manual. The Basics of Performing and Interpreting Ultrasound Scans» Στην τέταρτη έκδοση αυτού του βιβλίου, σου δίνει ατομικό κωδικό για να μπαίνεις σε μια πλατφόρμα και να βλέπεις και πάρα πολύ ωραία εκπαιδευτικά βιντεάκια. Πρέπει να διαβάσει κανείς το βιβλίου προσεκτικά, αλλά όμως όπως μου είπε και φίλος μου Γενικός Χειρουργός που χρησιμοποιεί με επιτυχία τον υπέρηχο συμπληρωματικά: «Κακά τα ψέματα Αργύρη...Υπέρηχο μαθαίνει κανείς κυρίως με την βοήθεια των βίντεο.»

Δεν χρειάζεται να αγοράσει κανείς καινούριο υπέρηχο. Με 2.000 - 3.000 ευρώ, μπορείς να αγοράσεις και έναν μεταχειρισμένο έγχρωμο σταθερό υπερηχογράφο που κάνει μια χαρά την δουλειά σου.

Μην ξεχνάς να τιμολογείς κατάλληλα την επίσκεψή σου.