25 March 2022

Συμβουλές για όσους πάσχουν από Επιπεφυκίτιδα.

 

Είναι πολύ σημαντικός ο μηχανικός καθαρισμός του ματιού / ματιών:

Πλένε το προσβεβλημένο μάτι (ή τα προσβεβλημένα μάτια) σου τακτικά. Πλένεις τα μάτια σου με τον εξής τρόπο:

Πλένουμε πρώτα καλά τα χέρια μας με νερό και σαπούνι και τα στεγνώνουμε (κατά προτίμηση με χαρτί κουζίνας ώστε να μην ανακυκλώνονται τα μικρόβια πάνω σε κάποια πετσέτα).

Παίρνουμε λίγο χαρτί κουζίνας ή (ακόμη καλύτερα) μια γάζα που την έχουμε εμποτίσει πρώτα σε νερό της βρύσης και στίψει λίγο ώστε να μην στάζει, την διπλώνουμε, και έτσι με αυτό το εμποτισμένο σε νερό και κατόπιν στιμένο χαρτί κουζίνας (ή γάζα αντίστοιχα) κλείνουμε ελαφρώς το/τα μάτια μας και παιρνάμε, τρίβωντας σχεδόν, το χαρτί κουζίνας ή την γάζα πάνω από την περιοχή που ενώνονται τα δύο βλέφαρα, (καθώς είναι κλειστό το μάτι). Το επαναλαμβάνουμε αυτό μερικές φορές διπλώνοντας κάθε φορά το χαρτί κουζίνας ή την γάζα ώστε να μην έρχεται σε επαφή με το μάτι η ίδια επιφάνεια του χαρτιού κουζίνας ή της γάζας και επαναφέρει στο μάτι τα ίδια μικρόβια. Προσοχή: Αν είναι να καθαρίσουμε και τα δύο μάτια, δεν χρησιμοποιούμε το ίδιο χαρτί κουζίνας ή την ίδια γάζα για να μην μεταφέρουμε μικρόβια από το ένα μάτι στο άλλο. 

Αφού πλύνουμε με τον παραπάνω τρόπο το μάτι/μάτια, μετά με άλλο στεγνό πλέον χαρτί κουζίνας ή γάζα τα στεγνώνουμε. Την διαδικασία αυτή πλυσίματος των ματιών την επαναλαμβάνουμε πολλές φορές την ημέρα π.χ. κάθε 1-2 ώρες, τις ώρες που δεν κοιμόμαστε, μέχρις ότου να συνέλθει το μάτι.

Μερικές φορές αρκεί να χρησιμοποιήσουμε χαρτί κουζίνας (ή ακόμη καλύτερα) γάζα εμποτισμένη σε τσάι χαμομιλιού που το έχουμε αφήσει να κρυώσει, και μετά στίψει κάπως ώστε να μην στάζει πολύ. Μετά ξαπλώνουμε και αφήνουμε αυτό εμποτισμένο σε χαμομήλι και στυμένο χαρτί κουζίνας ή γάζα πάνω στο μάτι/μάτια για 5 - 10 λεπτά ενώ έχουμε τα μάτια μας κλειστά. Αυτό μπορούμε να το επαναλάβουμε αρκετές φορές την ημέρα.

Αν ο προσεκτικός καθαρισμός του/των ματιών δεν φτάνει ενδεχομένως να συστήσει ο Ιατρός και θεραπεία με τις οφθαλμικές σταγόνες.




No comments: