22 March 2022

Οι ασκήσεις McKenzie για τους πόνους στην μέση.


Ο Robin McKenzie ήταν ένας Νεοζηλανδός Φυσικοθεραπευτής ο οποίος διατύπωσε την θεωρία ότι ένας από τους βασικούς λόγους που πονά η μέση μας είναι ότι, οι περισσότεροι από εμάς, στην καθημερινή μας ζωή καμπουριάζουμε πολύ κατά την διάρκεια διαφόρων εργασιών που κάνουμε.

Έτσι πρότεινε ασκήσεις που να κάνουν ακριβώς το αντίθετο από το καμπούριασμα: Δηλαδή να ισιώνουν αλλά και να προκαλούν «λόρδωση» στην μέση. Λόρδωση είναι όταν πηγαίνουμε την μέση μας προς τα πίσω.

Η μέθοδος δίνει ιδιαίτερη σημασία σε ασκήσεις που μαθαίνει να κάνει κανείς μόνος του στο σπίτι έτσι ώστε σιγά - σιγά να απεξαρτοποιείται από τον Ιατρό του ή από τον Φυσικοθεραπευτή του.

Παρακάτω παραθέτω μια σελίδα με 6 ασκήσεις. Προτείνω τους πρώτους μήνες να κάνετε μόνο τις 4 πρώτες ασκήσεις. 

Ενδεικτικά την 1η άσκηση την κάνουμε για περίπου 2 λεπτά (μετρήστε αργά μέχρι το 120) την 2η άσκηση την κάνουμε επίσης για περίπου 2 λεπτά, την 3η άσκηση από πέντε φορές και την 4η άσκηση επίσης από 5 φορές. Αυτές τις τέσσερις ασκήσεις προτείνω να τις κάνετε για τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα. Αν είστε σε φάση που χρειάζεστε μεγαλύτερη ανακούφιση μπορείτε να τις κάνετε και κάθε δυο ώρες, όταν δεν κοιμάστε.

Προσοχή: Η 5η και η 6η άσκηση είναι μόνο σε περίπτωση που κάνετε για μήνες και συστηματικά κάθε ημέρα τις 4 πρώτες ασκήσεις, οπότε τότε ίσως χρειαστεί να γυμνάσετε και το μπροστά μέρος του σώματός σας και όχι μόνο το πίσω. Εάν όμως ενώ πονά η μέση σας αρχίσετε να κάνετε και την 5η και 6η άσκηση από τις πρώτες εβδομάδες, τότε μπορεί να γίνεται χειρότερα.

Κάνετε απλό αριστερό κλικ πάνω στην παρακάτω εικόνα για να την μεγεθύνετε. Επίσης κάνοντας απλό δεξιό κλικ πάνω στην εικόνα μπορείτε να επιλέξετε να την αποθηκεύσετε ώστε μετά να την εκτυπώσετε κιόλας:




Επίσης παραθέτω παρακάτω και τον σύνδεσμο από ένα βιντεάκι από το youtube διάρκειας περίπου 7 λεπτών, που βασίζεται στις ασκήσεις McKenzie:

How to Treat a Lumbar Disc Tear or Disc Herniation, by Dr. Mike Hsu




Αργύρης Αργυρίου
Γενικός - Οικογενειακός Ιατρός
Δαγκλή 4, Καβάλα.
Τηλέφωνο: 2510 23 11 41

Δείτε εδώ πληροφορίες που περιγράφουν την ειδικότητα του Γενικού - Οικογενειακού Ιατρού:


No comments: