23 December 2016

Το να φροντίζει κανείς τα οικονομικά του είναι σαν να φροντίζει την Υγεία του.



Το να φροντίζει κανείς τα οικονομικά του

είναι σαν να φροντίζει την Υγεία του.

Οι ερευνητές στον κλάδο της Κοινωνικής Ιατρικής έχουν δείξει επανειλημμένως με μελέτες τους  ότι

όσο πιο καλά οικονομικά έχει κανείς (άτομο ή κράτος)

τόσο καλύτερη Υγεία απολαμβάνει (σε ατομικό ή κρατικό επίπεδο αντίστοιχα).

Είναι σαφώς πιο σημαντικό να είναι κανείς σε καλή οικονομική κατάσταση

από το να παίρνει πανάκριβα φάρμακα.

Αυτό το γνωρίζουν καλά στην Βόρεια Ευρώπη και τους έχει επηρεάσει και στον τρόπο που σχεδίασαν τα Συστήματα Υγείας τους. Βοήθησε βέβαια πολύ και το ότι εκεί υπάρχει μικρότερη διαφθορά και έτσι μικρότερα περιθώρια για την Φαρμακοβιομηχανία να κινηθεί εξωθεσμικά. (Και να φανταστεί κανείς ότι πρόκειται για χώρες που είναι πρωτοπόρες στην ανακάλυψη και παραγωγή φαρμάκων).


21 December 2016

Το υπερηχογράφημα καρωτίδων δεν είναι εξέταση ρουτίνας!


Αντιγράφω (και προσυπογράφω) δημοσίευμα του Καρδιολόγου Χρήστου Ντέλλου στον τοίχο του στο facebook , στις 14/12/2016.

Το ΥΠΕΡΗΧΟΓΡΑΦΗΜΑ ΚΑΡΩΤΙΔΩΝ δεν είναι εξέταση ρουτίνας!

Μην το κάνετε χωρίς σοβαρό λόγο!

Στις ευρωπαϊκές και αμερικανικές οδηγίες (guidelines) το υπερηχογράφημα ΚΑΡΩΤΙΔΩΝ δε συστήνεται ως εξέταση ρουτίνας για την πρόληψη καρδιαγγειακών νόσων! Το πιθανό όφελος από την ανεύρεση ασυμπτωματικών στενώσεων των καρωτίδων θεωρείται μικρότερο από την πιθανή βλάβη!

Το αίσθημα "ζάλης" από μόνο του δε θεωρείται ένδειξη υπερηχογραφήματος καρωτίδων!

Πέρα από την οικονομική επιβάρυνση και την αναστάτωση των "ασθενών", οδηγεί σε υπερδιαγνώσεις, με ότι αυτό συνεπάγεται: αναίτιες απανεξετάσεις και αχρείαστες φαρμακευτικές (πχ.στατίνες) ή και επικίνδυνες επεμβατικές θεραπείες.

Δεν πρέπει επομένως να γίνεται κατάχρηση της εξέτασης, όπως συχνά παρατηρείται σε άτομα κάτω των 65 ετών, χωρίς σαφή νευρολογικά συμπτώματα και χωρίς σοβαρούς παράγοντες κινδύνου!

18 December 2016

Από συνέντευξη του Γιώργου Ιωάννου στην Καθημερινή της 27-28.6.1982

«Κάθε λέξη την οποία χρησιμοποιεί ένας συγγραφέας, πρέπει να είναι σε θέση να την δικαιολογήσει και αν είναι δυνατόν να μπορεί για κάθε λέξη, όταν ρωτηθεί, να πει μια ολόκληρη ιστορία, δηλαδή τι σχέση έχει μ’ αυτήν την λέξη. Εγώ νομίζω ότι ανήκω σ’ αυτήν την κατηγορία».

Κώστας Βάρναλης (από το «Μονόλογο του Μώμου»).



Δεν ξέρεις καημένε τη λαϊκή ψυχή.
Οι λαοί πιστεύουν πιότερο τ’ αυτιά τους, παρά τα μάτια τους.
Πιότερο το μύθο παρά τα γεγονότα.
Πιότερο τη φαντασία τους από τη κρίση τους…

17 December 2016

Cardiac conduction system and its relationship with ECG.

This video is only 3,5 minutes long but very illustrative.



What Happens When You Have a Herniated Disk?

Ένα πολύ κατατοπιστικό βιντεάκι 56 δευτερολέπτων που δείχνει τι σημαίνει δισκοκήλη και πως μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα.
Μία εικόνα χίλιες λέξεις. Ένα βιντεάκι δέκα χιλιάδες λέξεις. 



16 December 2016

Headache Relief with Pressure Points.


Μια ενδιαφέρουσα συζήτηση για το μέλλον της Γενικής Ιατρικής στην Ελλάδα.


Στις 09/12/2016 στην ομάδα ΓΕΝΙΚΟΙ / ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟΙ ΙΑΤΡΟΙ ΕΛΛΑΔΑΣ στο facebook διαμείφθηκε μια, κατά την γνώμη μου, πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση η οποία, κάπως απροσδόκητα, περιέλαβε μερικά πολύ βασικά θέματα για το πως αντιλαμβανόμαστε το περιεχόμενο και το μέλλον της Γενικής Ιατρικής στην Ελλάδα. Επειδή κάποιοι ίσως να μη θέλουν να δημοσιοποιηθούν εκτός της ομάδας οι απόψεις τους έσβησε τα ονόματα, εκτός από αυτά που έγραψα εγώ και τα οποία τα έχω μαρκάρει με μπλε χρώμα.

News Alert:
Γενική Ιατρική: 5 χρόνια
Επειγοντολογία : 3 χρόνια (2017)
Διαβητολογία: 3 χρόνια (μόνο Παθολόγοι- Παιδίατροι)

-          Επιτέλους.

-          Από χρόνια το έλεγα ότι η Γενική Ιατρική στην Ελλάδα πρέπει να γίνει 5 χρόνια.

-          Αν μη τι άλλο για ψυχολογικούς λόγους (τους οποίους δεν πρέπει να υποτιμά κανείς). Καταλαβαίνετε...

-          Έχεις το ΦΕΚ;

-          Μίλησα ο ίδιος με τον πρόεδρο του ΚΕΣΥ

-          Διαβητολογία...δεν μπορει να κάνει ένας γενικός ιατρος δηλαδή; Στο σύνολο όσων θεωρούνται οικογενειακοι ιατροί, μονο οι γενικοί ιατροί δεν μπορούν να "είναι" και διαβητολόγοι;

-          1)Απορώ ποιος θα πάει να κάνει 3 χρόνια έξτρα διαβήτη 2)οι 3 μήνες που κάνουμε εμείς ως μετεκπαιδευση μας υπερκαλυπτουν για ΠΦΥ.ΑΥΤΟΙ ας κάνουν τρία χρόνια για να διαχειριζονται τις αντλίες και ενδονοσοκομειακα τις οξεωσεις και τα κωματα

-          Εγώ πιστεύω ότι σαν ολότητα οι αλλαγές αυτές μας συμφέρουν, και δεν πρέπει να δημιουργήσουμε πρόβλημα ίσα - ίσα. Είναι πιο σημαντικό η Γενική Ιατρική να εξισωθεί στα χρόνια με την Παθολογία από το μπορούν να εξειδικεύονται οι Γενικοί Ιατροί στην Διαβητολογία. Το σημαντικότερο από όλα είναι να μην μπορεί να μας συναγωνιστεί κανένας στην ιδιότητα Οικογενειακός Ιατρός (και για την ώρα οι Παθολόγοι με το επιχείρημα της μακρύτερης εκπαίδευσης, μας κοντράραν στα μάτια των ασθενών, και όχι μόνο, στα ίσα).

-          Δεν νοείται Γενικός ιατρός με εξειδίκευση...μόνο με μετεκπαίδευση...ας κρατήσουν τις εξειδικευσεις για τους ηδη ειδικους...εμείς συνεχιζόμενη μετεκπαίδευση////Ας ελπίσουμε να αλλάξει λίγο καιτο περιεχόμενο της εκπάιδευσης στην ειδικότητα

-          Θα αλλάξει και θα περιλαμβάνει και Πνευμοουρολογια

-          και νευρολογια;

-          Μάλλον ναι. Βγαίνει η ΜΕΘ φυσικά

-          Δεν διαφωνώ στη νεα χρονική διάρκεια της ειδικότητάς μας...οι παθολόγοι όμως λένε: "εμείς κάνουμε 5 χρόνια παθολογία, ενώ εσείς 6 μήνες (κατι λίγο πιο πολύ τωρα με τα νεα δεδομενα)". Στα μάτια του κόσμου είναι δικο μας θεμα να εξισώσουμε την ουτως ή αλλως ουτοπική διαφορά. Και αν θέλουν να βρούν πατημα οι παθ, θα ισχυριστούν ,πια, πως αυτοί είναι κ διαβητολόγοι, ενω οι GP δεν μπορούν. Οι ευκαιρίες θα επρεπε να ειναι ίσες πιστεύω..

-          Μόνο που Παθολογία δεν είναι ΓΕΝΙΚΗ - ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ.

-          Αυτό να το πείτε σε αυτούς που ωθούν τους παθ στον θεσμό του οικογενειακού ιατρού αντί να τους ωθούν σε κλινικές και νοσοκομεία..

-          Δεν χρειάζεται να το πεις πουθενά. Οι ασθενείς έρχονται από μόνοι τους. Και μάλιστα πληρώνουν για αυτό.

-           Δεν μιλάω για τους ασθενείς..εννοώ βασικά πως οι παθ θα επρεπε να δουλεύουν μονο σε νοσοκομεια

-          Συμφωνώ.

-           Το ξέρω ότι πολλοί Γενικοί Ιατροί (ιδιαίτερα ΕΣΥτες) θα χαμογελάσουν. Και όμως: Μετά από 10 χρόνια ως ιδιώτης Γενικός Ιατρός μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι είναι πολύ πιο σημαντικό να μπορούμε να γράφουμε Φυσιοθεραπείες και Πιστοποιητικά Οπλοκατοχής από το να μπορούμε να κοτσάρουμε στην ταμπέλα μας ότι είμαστε και εξειδικευμένοι στον Διαβήτη. (Το κατά πόσο ξέρει κανείς ή όχι Διαβήτη οι ασθενείς το μυρίζονται γρήγορα ανεξαρτήτως ταμπέλας).

-          Συμφωνω

-          Και εγω το πιστεύω αυτο..αλλα στην Ελλαδα μας αρεσουν οι ταμπέλες..το εχει η νοοτροπια μας..

-          Ο ασθενής μαγευεται από τίτλους αλλά αυτό που τον ενδιαφέρει είναι η λύση στο πρόβλημα του, και η τελική του επιλογή καθορίζεται με βάση αυτό. Συμφωνώ μαζί σου Argirios Argirio

-          Εντάξει..εγω απλα λέω ότι καλο ειναι να υπάρχουν ισότιμες δυνατότητες επιλογών μεταξύ των 2 ειδικοτήτων..Το πως θα χαράξει πορεία μετα ο καθένας είναι προσωπικό θεμα..

-          Επιτέλους για επειγοντολογία τι πληροφορίες έχουμε ;

-          Το μυστικό βρίσκεται στον απόλυτο αριθμό θέσεων ειδικότητας. Εάν περιοριστεί δραστικά ο αριθμός των ειδικευόμενων σε χειρουργικές και παθολογικες ειδικότητες η ΓΙ θα εδραιωθεί .

-          Η επειγοντολόγια πλέον μετρεπεται σε επαγγελματικό καταφύγιο ανέργων ιατρών λοιπών ειδικοτήτων..,

-          Εξ' ορισμού: Γενικός Ιατρός που εξειδικεύεται παύει να είναι Γενικός Ιατρός.

-          Φοβερη ατακα για προβληματισμο!!!

-          Με προβλημάτισες

-          Αργυτη και σε αλλες χωρες υπαρχουν γενικοι ιατροι με special interest σε κατι αλλο. Δεν ειναι κακο αυτο.

-          Είναι σαν να λες ότι είσαι δεκαθλητής αλλά που ασχολείσαι κυρίως με το πρόσθιο στην Κολύμβηση...

-          Ας μην ξεχνάμε ότι και ο δεκαθλητης έχει καποιο αγώνισμα που είναι το ατού του. .

-          Συμφωνώ {αν και ΕΣΥτης} Argirios Argiriou. Αρκεί βέβαια το ΚΕΣΥ και το υπουργείο να δώσει την δυνατότητα στην ΓΙ να έχει αυτόν τον ρόλο και να μην βάζει φραγμούς και περιορισμούς {όπως αυτούς που λες και τους αφήνουμε να περνούν ως δευτερεύοντα } στο όνομα της πίεσης των άλλων ειδικοτήτων.Και αρκεί αυτά τα 5 επιτέλους χρόνια στην ειδικότητα, να γίνεται εκπαίδευση ουσιαστική στην βάση της φύσεως της ειδικότητας. Χρόνια τώρα ζητάμε εξειδικεύσεις και ρόλους σε δευτεροβάθμειες δομές, και έχουμε αφήσει πίσω την ΓΙ.

-          Για μένα καλά κάνουν και πχ στην επειγοντολογία ως εξειδίκευση έχουν έξω την ΓΙ. Επιμένω είναι άλλο η επειγοντολογία και άλλο η επείγουσα αντιμετώπιση στην ΠΦΥ. Είχαμε φτάσει στο σημείο να μιλάμε και για εξειδίκευση σε ΜΕΘ. Αν είναι δυνατόν!!! Το ξαναλέω όσο και να πειράζει κάποιους. Όποιος θέλει να ασχολείται με τέτοια, ας αλλάξει ειδικότητα. Δεν είναι γαι την ΓΙ. Την ικανότητα να ασχοληθεί κάποιος με τέτοιες εξειδικεύσεις, δεν την αμφισβητώ. Αν όμως το κάνει δεν πρέπει να λέγεται Γενικός/Οικ. Ιατρός.

-          Συμφωνώ απόλυτα. Νομίζω ότι συχνά δεν γνωρίζουμε τι είμαστε και ποιος είναι ο ρόλος μας.

-          Χρόνια τώρα προσπαθώ στο ΚΥ να έχουμε βασικό εξοπλισμό πχ ΟΡΛ, Ορθο/κο, Οφθ/κο κτλ για αντιμετώπιση πρωτοβάθμιων περιστατικών, αλλά λέει δεν προβλέπεται για ΚΥ και δεν υπάρχει και η ανάλογη πίεση από το σώμα των ΓΙ. Τα θεωρούν δευτερεύοντα αυτά, αλλά ζητούν εξειδιικεύσεις,

-          8 χρόνια για να γίνει κάποιος επειγοντολόγος. Δεν γίνεται καλύτερα Θ/Χ ή Ν/Χ ;

-          Η πρόταση της εταιρείας Επείγουσας Ιατρικής καταρτίστηκε την εποχή που υπήρχαν γιατροι , πλέον ειναι για τα σκουπίδια .

-          Τεπατζηδες του κοσμου ενωθειτε!!! Κερναω. Ποια νοσοκομεια θα δινουν επειγοντα ξερουμε;

-          Πληροφορίες που θα βρούμε ;

-          Πιστεύω ότι θα μάθω μέσα στην βδομάδα και θα ενημερώσω. Πάντως η ΓΙ είναι μέσα. .

Και ένα ανθολόγημα από παρόμοια συζήτηση στις 06/07/2017 στην ομάδα ΓΕΝΙΚΟΙ / ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ  - Ελεύθερο Βήμα στο facebook:

- Χμμμ φαντάζομαι την κουβέντα... Έχετε πρόβλημα με την κατάθλιψη. Εγώ είμαι μεν Γενικός Ιατρός αλλά εξειδικεύομαι στον διαβήτη. Θα σας συστήσω ένα συνάδελφο Γενικό Ιατρό που εξειδικεύεται στα ψυχιατρικά .... Και λογικά ο άνθρωπος θα ρωτήσει αφού είναι να παω και αλλού γιατί να μην πάω σε ψυχίατρο ;;;

Ειναι λάθος η επιλογή της μετεκπαίδευσης για οικονομικούς λόγους;; Μου κάνει εντύπωση που ουδείς ψήφισε.Κ όμως, θεωρώ ότι ίσως είναι ο σημαντικότερος λόγος.Ιδίως για τους ιδιώτες ΓΓ.

Και όμως η μεγαλύτερη έλλειψη στην αγορά είναι ακριβώς σε καλά καταρτισμένους ΓΕΝΙΚΟΥΣ ΙΑΤΡΟΥΣ. Αρκεί να βοηθήσει λίγο και η πολιτεία (να μας αφήσει π.χ. να γράφουμε Φυσιοθεραπείες, τα πιο συνηθισμένα και φθηνά αναλώσιμα του ΕΚΠΥ (δεν μας επιτρέπουν καλά καλά να συνταγογραφήσουμε πηχεοκαρπικό νάρθηκα με χρατς ή αυχενικό κολάρο) καθώς και να κάνει κάπως πιο συμφέρουσες συμβάσεις ο ΕΟΠΥΥ με τους ιδιώτες Γενικούς Ιατρούς.

Θεωρώ ότι ο όρος "Γενικός" ή "General" δεν είναι τυχαίος και στα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της ειδικότητας δεν είναι το τι θα διαχειριστείς αλλά ο τρόπος που θα το προσεγγίσεις. Συνεπώς πως μπορούν να συμβαδίσουν η συνέχεια στη φροντίδα, η διαχείριση σε πρωτοβάθμιο επίπεδο, η ασθενοκεντρική φροντίδα και το ολιστικό μοντέλο με μια εξειδίκευση ας πούμε στη ΜΕΘ....

06 December 2016

Επίκτητος ( Στωικός φιλόσοφος ).


Ταράττει τους ανθρώπους ου τα πράγματα, αλλά τα περί των πραγμάτων δόγματα.

Μετάφραση: οι άνθρωποι ταράζονται όχι από αυτά που συμβαίνουν αλλά από την άποψή τους για αυτά που συμβαίνουν.

01 December 2016

Μην εκνευρίζεσαι με τους βλάκες και τους αγενείς.

Μην εκνευρίζεσαι με τους βλάκες και τους αγενείς γιατί ξοδεύεις την ενέργεια που θα διοχέτευες για την επίτευξη των στόχων σου.

25 November 2016

Μια εύστοχη περίληψη των προβλημάτων με τις διακομιδές των ασθενών στην Ελλάδα.


Μια εύστοχη περίληψη των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε στην Ελλάδα, ως Ιατροί, στις διακομιδές ασθενών. Στα παρακάτω προβλήματα να προστεθεί ότι ο συνοδεύων Ιατρός - αν δεν ανήκει στο ΕΚΑΒ - είναι  ουσιαστικά ανασφάλιστος, γιατί είναι εκτός του εργασιακού του χώρου.

Υπάρχει σοβαρότατο θέμα με τα διαδικαστικά των διακομιδών (μόνο το θέμα της συνοδείας σοβαρών-ασταθών περιστατικών από ανειδίκευτους έχει επιλυθεί), προσωπικά το διαπίστωσα πρώτη φορά όταν έδωσα οδηγία να κάνουν μια stedon σε ασθενή μου που διεκόμιζε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ και μου είπε η διασώστρια "α, εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε stedon", και αναρωτιέμαι, τι ακριβώς ρόλο παίζει ο διασώστης-συνοδηγός που κάθεται δίπλα ;
Προσωπικά ήμουν διατεθειμένος να το γράψω και ως ιατρική οδηγία, αλλά απ' την στιγμή που δεν μπορούν να χορηγήσουν φάρμακα καθ' οδόν, αναρωτιέμαι ποιος ο ρόλος τους...

Όσον αφορά την επιστροφή, αυτό κι αν είναι πονεμένη ιστορία. Με τις αποστάσεις της επαρχίας και τα ταξί να κοστίζουν από 20€ και πάνω, βρίσκεσαι σε δύσκολη θέση, θα πρέπει να κυνηγάς τους συγγενείς του ασθενούς με τις όποιες άσχημες εντυπώσεις σχηματίζουν για σένα ;
Γιατί να βάζεις απ΄την τσέπη σου (και τον πενιχρό πια μισθό) ώστε να κάνεις την δουλειά σου ;

Να μην μιλήσουμε για την περίπτωση του μοναδικού γιατρού σε άγονο νησάκι, όταν αφήνεις πίσω το νησί και πρέπει να λύσεις το πρόβλημα του πως θα επιστρέψεις, όπως και το ποιός σε καλύπτει νομικά αν συμβεί κάτι στο νησάκι εν τη απουσία σου.

20 November 2016

Information about Denmark.


I got the following links from the Danish Consulate in Thessaloniki, Greece, November 2016:

Visa and moving to Denmark

www.newtodenmark.dk

www.nyidanmark.dk

Citizen information about life in Denmark

www.borger.dk

Danish site for International recruitment

https://www.workindenmark.dk/

General information about Denmark

www.denmark.dk

Danish Embassy, Athens

www.graekenland.um.dk

Studying in Denmark

www.studyindenmark.dk

Danish education system

www.ufm.dk

Danish tourist information

www.visitdenmark.com

Information about Sweden.


I got the following links from the Swedish Consulate in Thessaloniki, Greece, November 2016.

General Information about Sweden:

www.sweden.se

Working in Sweden:

www.workinginsweden.se

Embassy of Sweden:

www.swedenabroad.com

Studying in Sweden:

www.studyinsweden.se

Admission to Swedish universities:

www.universityadmissions.se

The Swedish Council for Higher Education:

https://www.uhr.se/en/start/

Free online Swedish language course:

www.learningswedish.se

18 November 2016

Πόσο αυξάνεται το προσδόκιμο επιβίωσης των Ελλήνων από τα "καινοτόμα" φάρμακα υψηλού κόστους;


Η αίσθησή μου μετά από 30 χρόνια τριβής μέσα στα Νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας σε Σουηδία, Νορβηγία και Ελλάδα: 

Ακόμη και αν εξαφανιστούν παντελώς τα "καινοτόμα" φάρμακα από την Ελλάδα η μεταβολή στο προσδόκιμο επιβίωσης των Ελλήνων και στην Δημόσια Υγεία γενικότερα θα είναι απειροελάχιστη. Θα ήταν πολύ πιο αποτελεσματικό πχ να εφαρμόσουμε τον αντικαπνιστικό νόμο στους κλειστούς δημόσιους χώρους. 

Να λάβει επίσης κανείς υπόψιν ότι τα "καινοτόμα" αυτά φάρμακα υψηλού κόστους κοστίζουν 700 εκατ €/έτος από τα 2 δις € που είναι η συνολική φαρμακευτική δαπάνη του ΕΟΠΥΥ όταν συνολικά οι συμβεβλημένοι Ιατροί του ΕΟΠΥΥ κοστίζουνε 80 εκατ €/έτος και δεν τους πληρώνουν κιόλας...

11 November 2016

Οδηγίες για θηλάζουσες μητέρες.

Για να μεγαλώσετε τις φωτογραφίες κάντε απλό αριστερό κλικ πάνω τους.
Ένας χρήσιμος και έγκυρος σύνδεσμος από την Αυστραλία με παρόμοιες πληροφορίες είναι ο https://www.qld.gov.au/health/children/babies/breastfeeding/index.html

Τι πρέπει να έχει μαζί του ο Γιατρός σε αγώνες πυγμαχίας / kick boxing ;

Του Γενικού Ιατρού Αργύρη Αργυρίου

Σε τέτοιους αγώνες έχουμε συχνά:

1) Αιμορραγίες από την μύτη

2) Σχισίματα του δέρματος

3) Απώλεια των αισθήσεων

4) Διαστρέμματα

Εκτός από αυτά που συνήθως πρέπει να έχουμε στην Ιατρική μας τσάντα (στηθοσκόπιο, πιεσόμετρο, οφθαλμοσκόπιο και ωτοσκόπιο αλλά και φάρμακα τα οποία και μπορεί να τα δει κανείς στο άρθρο Ποια φάρμακα έχω στο ιδιωτικό μου Ιατρείο και στην Ιατρική μου τσάντα.  )

προτείνω να έχει κανείς μαζί του:

Γάζες

Βαμβάκι

Ελαιόλαδο με το οποίο να μπορεί να ποτίσει κανείς λίγο βαμβάκι και να το βάλει στο ρουθούνι που τρέχει μαζί με λίγο συμπίεση, σε περίπτωση πρόσθιας ρινορραγίας

Μερικές αμπούλες μιας χρήσης με αποστειρωμένο νερό

Οινόπνευμα

Ιώδιο

Χανσαπλάστ

Τέιπ για να κολλήσουμε τις γάζες

Steri-Strip

Σετ για να ράψουμε κάποιο τραύμα (αν είμαστε μακριά από Νοσοκομείο, γιατί κακά τα ψέμματα, σε τέτοια περίπτωση που χρειάζεται ράψιμο το πιο πρακτικό είναι να τον στείλουμε στο Νοσοκομείο)

Παγοκύστη ή Πάγο

Ελαστικό επίδεσμο

Ψαλίδι

Μάσκα για να μην χρειαστεί να έρθουμε σε άμεση επαφή, στόμα με στόμα, σε περίπτωση που χρειαστεί να δώσουμε πρώτες βοήθειες

Γάντια

Ιατρική ρόμπα γιατί αλλιώς κινδυνεύουμε να λερώσουμε τα ρούχα μας με αίματα

Πλαστική σακούλα απορριμάτων για να μαζεύουμε ματωμένα αντικείμενα κτλ

Επίσης, για τους ιδιώτες Ιατρούς, να μην ξεχάσει να έχει κανείς μαζί του το μπλοκ παροχής υπηρεσιών γιατί αν σε επίσημους αγώνες γίνει έλεγχος από την εφορία και δεν έχεις κόψει απόδειξη την έχεις άσχημα.

Ακριβώς επειδή σε αυτά τα σπορ είναι συχνά τα θλαστικά τραύματα, για αυτό προτείνω σε ανύποπτο χρόνο σε αυτούς τους αθλητές να μην αμελούν τον αντιτετανικό τους εμβολιασμό.


03 October 2016

Intressanta saker att göra i Bulgarien nära gränsen mot Drama, Grekland.

För det första, glöm inte giltigt europeiskt ID-kort eller pass samt (om du kör bil) gröna kortet som du kan få samma dag faktiskt om Du går till Ethniki Asfalistiki kontor på Kavala. Glömm inte heller att köta en enveckasvinjettkort av bulgarerna som kostar 8 euro och du kan betala kontant i euro också.

Där är den största staden Gotse Delchev. Gotse Delchev centrum har fina gågator och kafeer. Det  är gansk billigt att äta där. T.ex. en espresso kan kosta 1,5 Leva dvs 0,75 € medan en kycklingsoppa kan kosta typ 3 leva dvs 1,5 €. Jag har sett dock på en gågata en restaurang som det syns att det är för Bulgarer och där måste det vara ännu billligare att äta. Det allra billigaste förstås är att äta egen mat och dricka egen kaffe som man hämtar med sig hemifrån...

Det finns en fabrik som producerar fina kostymer faktiskt även med central europeiska mått mätt. Denna fabrik producerar även andra kläder men fr.a. kostymer och har dess produktionsenhet och outlet där. Den heter Rollmann och precis före rondelen i stadens östra del finns det en tabell som visar dit. Det måste noteras dock att dessa kläder inte är så jätte billiga. En kostym kan t.ex. kosta 400 euro men de är kanske billiga i förhållande till vad de skulle kunna kosta i ett annat europeiskt land.

Om man kör 600 meter norr om östra rondellen på vägen mot Razlog/Bansko på ens vänstra hand finns det en liten gata som leder efter kanske 150 meter till en skofabrik som heter Pierik. Precis vid östra väggen av denna fabrik finns det en outlet där skorna heter faktiskt Hobby’s och det finns både manliga, kvinnliga och barnskodon av god kvalite och ganska fina pricer, kanske hälften så mycket som i Grekland.

Nästan mittemot Pierikfabriken finns det en Shell bensinmack där jag tankat fullt och betalat mha grekisk debitkort (Piraios). Som provision för denna transaktion tog Piraiosbank 0,62 €. Han som servade kunde kommunicera ganska bra på engelska. 95% super bensin i Grekland kostar 1,4 €/liter eller mera medan där kostar det 2 leva / liter = 1 €/liter. 
Ca 10 km från Gotse Delchev finns det varma källor i byn Ognyanovo. Där finns det flera hotel men av de som jag såg det bästa kanske basäng (speciellt för barn) och omgivnig med höga bergklippor och skog runt om är Hotel Delta http://www.hoteldelta-bg.com/ . För två espresso kaffe (utan vatten i och för sig) ville han ha 3 leva dvs 0,75 € per espresso.


I närheten finns det en vacker traditionell by som heter Kovachevitsa.

Βοήθεια στην σύγκριση των τιμών των διαφόρων παρόχων τηλεφωνίας στην Ελλάδα.



Τι είναι η hapitel;

H πρώτη διαδικτυακή πύλη στην Ελλάδα που κάνει σύγκριση προγραμμάτων κινητής τηλεφωνίας, σταθερής τηλεφωνίας, internet και συνδρομητικής τηλεόρασης και σας καθοδηγεί ώστε σε 2 μόνο βήματα να βρείτε τι ανταποκρίνεται περισσότερο στις ανάγκες και τις επιθυμίες σας και κυρίως τι σας συμφέρει οικονομικά για όλα τα προγράμματα και συνδυασμούς της αγοράς.
Η πύλη είναι ανεξάρτητη από οποιαδήποτε εταιρεία τηλεπικοινωνιών και δεν επιχειρεί να σας πείσει να αγοράσετε συγκεκριμένα προγράμματα. Αυτό αποτελεί δική σας τελική επιλογή. Η hapitel περιορίζεται στην εύρεση και παρουσίαση των φθηνότερων πακέτων της αγοράς που καλύπτουν πλήρως τις ανάγκες σας.

Μην εμπιστεύεστε πάντως και την hapitel 100%.

Το καλύτερο είναι να επικοινωνήσετε οι ίδιοι με κάθε εταιρεία ξεχωριστά, να πάρετε προσφορές, να τις καταγράψετε και να τις συγκρίνετε. Καλό είναι να γνωρίζουμε ότι ακόμη και αν αλλάξουμε πάροχο ο αριθμός τηλεφώνου που είχαμε με τον προηγούμενο πάροχο παραμένει ο ίδιος. Και σε περίπτωση που αποφασίσετε να αλλάξετε εταιρεία να έχετε και σε ένα χαρτί στην τσέπη σας τις προσφορές όλων των εταιρειών γιατί λίγο αργότερα θα δεχτείτε τηλεφώνημα από την εταιρεία την οποία εγκαταλείπετε, που θα σας κάνει αντιπροσφορά και τότε πρέπει να είστε καλά προετοιμασμένοι. Ρωτήσετε επίσης γνωστούς σας που μένουν στην ίδια γειτονιά με εσάς (η ποιότητα μπορεί να παίζει από περιοχή σε περιοχή ) και έχουν άλλες εταιρείες για τις εμπειρίες τους από της εταιρείες αυτές. Για την τελική εμπειρία δεν μετρά μόνο το οικονομικό κόστος...

Πάντως για κάποιον που γυρνά σε βουνά και λαγκάδια ανά την Ελλάδα, με έναν ηλεκτρονικό που συζήτησα ο οποίος ασχολείται πολύ με τηλεφωνία, μου είπε στις 11/10/2016 ότι το δίκτυο της κινητής τηλεφωνίας της cosmote είναι σαφώς καλύτερο από ότι των άλλων εταιρειών. Ο ίδιος μου είπε ότι το μόντεμ που σου δίνει η κάθε εταιρεία όταν κλείνεις συμβόλαιο μαζί της, είναι συνήθως κλειδωμένο για την εταιρεία αυτή και μόνον και ότι δεν μπορείς να χρησιμοποιήσεις το μόντεμ μιας άλλης εταιρείας. Μπορεί βέβαια να βρει κανείς στην αγορά και ξεκλείδωτα μόντεμ αλλά αυτά μάλλον είναι η εξαίρεση. Είναι επίσης χρήσιμο να δει κανείς την κατανάλωσή του σε ώρες προς σταθερά και κινητά σε βάθος ενός έτους για να έχει μια ιδέα ποιες είναι οι ανάγκες του πριν κάνεις ένα καινούριο συμβόλαιο. Σημαντικό είναι επίσης να δει κανείς και τα ψιλά γράμματα σε ένα καινούριο συμβόλαιο πριν το υπογράψει.

Σημαντικό είναι να ξέρουμε ότι για ένα απλό σερφάρισμα που δεν συμπεριλαμβάνει παιχνίδια online, και πάρα πολλούς χρήστες ταυτόχρονα αρκούν ακόμη και τα 2 Mbps. Δείτε σχετική συζήτηση εδώ:

http://www.pfy.gr/forum/index.php/topic,7375.msg63437.html#msg63437


Για όσους δεν κάνουν πάρα πολλά τηλεφωνήματα ή κάνουν σύντομα τηλεφωνήματα ή λείπουν για μεγάλα διαστήματα από το σπίτι τους μια καλή λύση μπορεί να είναι η voip τηλεφωνία:


http://www.pfy.gr/forum/index.php/topic,426.msg61784.html#msg61784

Τέλος, όσοι νιώθουν ότι ότι ο πάροχος που έχουν τους δυσκολεύει να φύγουν από αυτόν: Το πιο απλό είναι να διαλέξετε έναν άλλο πάροχο και αφήστε αυτόν τον καινούριο πάροχο να αναλάβει την λύση της συνεργασίας με τον παλιό πάροχο. Η αμέσως καλύτερη λύση είναι να στείλετε ένα φαξ στα κεντρικά του παρόχου που ήδη έχετε, που να λέει ότι θέλετε να λυθεί η συνεργασία σας και μετά από αυτό να σταματήσετε να πληρώνετε τους λογαριασμούς που πιθανώς συνεχίζουν να σας έρχονται.

Όττο Φον Μπίσμαρκ.

Drei Professoren - Vaterland verloren!


«Καθηγητές τρεις και εχάθη η πατρίς»

25 September 2016

Τρομερή ατάκα που όντως ισχύει: Medicine is very culturally specific.



Τρομερή ατάκα που όντως ισχύει (έχοντας δουλέψει 10 χρόνια σαν Γιατρός σε Σουηδία και άλλα τόσα στην Ελλάδα, το έχω νιώσει στο πετσί μου): Medicine is very culturally specific.

23/09/2016
Daily Mail


Patients ARE at risk from thousands of EU medics: Shock admission by doctors' watchdog over lack of basic safety checks.

Head of General Medical Council: Loophole should be closed after Brexit
GMC chief Niall Dickson labelled it a 'real weakness'
European laws prevent watchdog from testing medical skills of those from EU as it would impede their right to freedom of movement
EU doctors are twice as likely to be struck off than those from UK

Patients are at risk because thousands of EU doctors can work in the UK without basic safety checks, a watchdog warns today.
Niall Dickson, head of the General Medical Council, said the loophole should be closed after Brexit and labelled it a 'real weakness' when it comes to protecting the public.
And he claimed that repeated attempts to persuade EU officials to let Britain introduce the checks had always been flatly rejected.
Mr Dickson said: 'I'm not happy with the European doctor situation, and haven't been for many years.

'Some European doctors – because we haven't checked their competency – may struggle when they practise here and that could put patients at risk. Medicine is very culturally specific. Doctors who come from other cultures can find it a significant challenge practising in the UK.
'We are able to assess their language skills but we cannot check their competency to practise. That's just a reality.'
European laws prevent the watchdog, which regulates doctors working in Britain, from testing the medical skills of those from the EU as this would impede their right to freedom of movement.

Instead, the GMC must automatically assume applicants from all other member states are just as competent as British-trained doctors.
However, the watchdog's own figures show that EU doctors are twice as likely to be struck off, suspended or given a warning than those from the UK.
The risks to patients are likely to increase as the NHS is becoming increasingly reliant on overseas doctors to fill understaffed hospitals and surgeries.
Mr Dickson urged the Government to use Brexit negotiations to allow the GMC to carry out the checks, free from the shackles of EU law. Doctors from elsewhere in the world, including the US and Australia, must do a three-hour written exam and half-day practical test if they want to work in the UK.
There are just over 30,500 EU doctors on the GMC's register who are licensed to work in Britain, and another 3,500 arrive each year.
A Department of Health spokesman said: ‘Patient safety is of the utmost importance, and we expect all healthcare professionals working in the UK to have a good command of the English language.
‘That is why we have tough rules, allowing individual employers to test employees at and beyond the initial point of employment.’
Two years ago – following a lengthy battle – the regulator persuaded the European Commission to allow it to impose language checks on EU doctors amid concerns many could not speak basic English. But campaigners say it is far more important that the GMC can check their medical skills.
Mr Dickson, who steps down next month, said the GMC's attempts to enforce these tests for EU doctors had always been rejected by the European Commission.

'We have to accept their primary medical qualification and we have to accept it's equivalent to a UK medical qualification and we must give them a registration and a licence,' he said. 'It's European law. The argument is that free movement of labour is a key principle within the European Union.'
He continued: 'I should add that many of the doctors who have come here have been extremely good and have helped our system and have delivered fantastic care. We absolutely want to protect their position post-Brexit.'
EU law says all European medical degrees are equivalent – whether from the UK, Germany, Greece or Romania, for example.
The GMC is obliged to assume that as long as a doctor has done the same amount of training as a medical student here – five to six years – they are just as competent.
But Mr Dickson said this wasn't a fair assumption, adding: 'We're not saying our medical training is better than anyone else's – we think it is good – it is also the fact that [they are] moving across borders.
'Doctors are like flowers, if you uproot them, bung them out and don't do anything with them that can cause problems. Not having the regulator being able to check competency is a real weakness in our regulatory defences.'
Earlier this month the GMC made the checks even tougher for non-EU foreign doctors, and applicants must now prove they are compassionate and understanding.
New rules also state they can only take the test a maximum of four times.
GMC figures for 2011 to 2015 show that just 0.55 per cent of doctors who qualified in the UK were struck off, suspended or given a warning.
This compares with 1.01 per cent from the EU and 1.1 per cent from elsewhere in the world.

http://www.dailymail.co.uk/news/article-3804853/Patients-risk-EU-medics.html

22 September 2016

Steve Jobs.

Σε όποιο στάδιο της ζωής κι αν βρισκόμαστε τώρα, με το χρόνο, θα αντιμετωπίσουμε την ημέρα που η αυλαία πέφτει.
Πλουτίστε με αγάπη την οικογένειά σας, με αγάπη την σύζυγό σας, με αγάπη τους φίλους σας.
Περιποιηθείτε καλά τον εαυτό σας.
Αγαπήστε τους άλλους.

Steve Jobs (1955-2011)

08 September 2016

Περί Ευθανασίας. Άσπρο ή Μαύρο;



Με αφορμή διάφορα σχόλια σχετικά με το πρόσφατο γεγονός του θανάτου του κ. Αλέξανδρου Βέλλιου:

Θυμάμαι στο Πανεπιστήμιο του Lund της Σουηδίας, όπου έκανα τις βασικές μου σπουδές στην Ιατρική, που είχαμε διαλέξεις από Καθηγητές της Φιλοσοφίας (δεν ήταν Ιατροί) οι οποίοι δήλωναν μάλιστα ότι είχαν εξειδίκευση σε ζητήματα Βιοηθικής. Μιλούσαν με τις ώρες και ένιωθες ότι τα πράγματα ήταν πολύ περιπλεγμένα.

Αργότερα όταν δούλεψα στην πράξη με Σουηδούς Ιατρούς συνειδητοποίησα ότι όταν κάθονται γύρω από ένα στρογγυλό τραπέζι ο Ιατρός, ο  Ασθενής (αν είναι σε θέση να συμμετέχει σε συζήτηση), ο πιο στενός Συγγενής του Ασθενή, και η Νοσηλεύτρια και μιλούν ανοικτά, τότε σχεδόν πάντα καταλήγουν αρκετά εύκολα σε κοινό τόπο: Ότι το βασικό για τον Ασθενή είναι να μην πονάει. Και Δόξα τω Θεώ στην εποχή μας έχουμε αναλγητικά που βοηθούν πολύ καλά αρκεί να ξέρεις να τα χρησιμοποιείς και να μην τα φοβάσαι. Είναι χαρακτηριστικό ότι για την Μορφίνη οι Σουηδοί λένε ότι δεν υπάρχει ανώτατη δόση. Ανεβάζουν την δόση σταδιακά μέχρι ο Ασθενής να μην πονάει ενώ παράλληλα δίνουν φάρμακα που να αμβλύνουν τις παρενέργειές της. Δείτε και το Σουηδικό Εθνικό Συνταγολόγιο.  Δείτε επίσης εδώ και εδώ. Χορηγούν επίσης στη μέγιστη επιτρεπτή δόση τα υπόλοιπα φάρμακα της αναλγητικής κλίμακας δηλαδή την Παρακεταμόλη και NSAID, μαζί ίσως και με μία Πραζόλη. Τα δύσκολα γίνονται ξαφνικά αρκετά απλά.

Όσοι είμαστε Ιατροί που έχουμε ασχοληθεί στην πράξη με ανθρώπους που πεθαίνουν γνωρίζουμε καλά ότι τα πράγματα δεν είναι άσπρο ή μαύρο:  Bασανιστικός θάνατος ή Ευθανασία. Στην πράξη πρόκειται για ένα φάσμα όπου τα όρια μεταξύ Παρηγορητικής Ιατρικής στο ένα άκρο και Κλασικής Ευθανασίας στο άλλο άκρο είναι αρκετά δυσδιάκριτα.

Άντε τώρα να τα εξηγήσεις αυτά σε έναν Έλληνα Δημοσιογράφο ή σε έναν Έλληνα Εισαγγελέα.

03 September 2016

Vad frågar jag och vad iakttar jag som presumptiv arbetsgivare på en anställningsintervju?

Namn:

Födelseår:

Adress:

Telefon:

Vad har hon som rington?

Email:

Kom hon i tid:

Född i:

Föräldrarnas yrke

Syskon?

Vilket nummer i syskonskaran?

Civilstatus

Har hon barn?

Skola?

Högre studier?                                   (betyg) ?

Engelska?                                            (betyg) ?

Datorer?                                              (betyg) ?

Kan du skiva www.in.gr

Kan du skriva text och spara den?

Kan du skriva maskin?

Tidigare jobb?

Referenser?

Stavar hon rätt på grekiska? (testa henne)

Stavar hon rätt på engelska? (testa henne)

Skriver hon tal rätt?              (testa henne)

Kan hon latinbokstäver ?      (testa henne)

Går det att läsa hennes handstil?                                      (testa henne)

Hittar hon i telefonkatalogen?

Röker hon?

Luktar hon rök?

Klädsel?

Vänlighet?

Ler hon?

Pratar hon för mycket, för lite, ?

Värme ?

Nervös?

Lugn?

Aura

Sexuellt utmanande?

Får hon andra kvinnor att känna sig avundsjuka?

Låt henne prata
                                               
Personkemi?


22 August 2016

Shuttle bus between Kavala city and Kavala airport ( KVA / LGKV ).




There is a shuttle bus running twice daily between Kavala city’s bus station in the middle of the city of Kavala and Kavala’s airport (35 kilometers away).
The trip takes about 30 minutes.
At the time being ( 22 August 2016 ) the one way bus ticket costs 5 euro while a taxi charges for the same trip 38 euros.
The shuttle bus departs from Kavala central bus station ( Μητροπολίτου Χρυσοστόμου 4, Καβάλα, 65403 = Mitropolitou Hrisostomou 4, Kavala, 65403 ). You can spot the exact place in www.maps.google.gr here: https://www.google.se/maps/@40.9357788,24.4086919,20.25z
The bus runs twice daily. The first tour is in the morning and next one in the afternoon. It usually departs from Kavala central bus station  90 – 75 minutes before the flights to Athens.

It departs from Kavala airport to the town of Kavala about 15-20 minutes after the landing of the flight from Athens.

The latest timetable that I could find is only in Greek and it is this one ( you can use https://translate.google.com in order to get a translation): https://www.ktelkavalas.gr/%CE%B4%CF%81%CE%BF%CE%BC%CE%BF%CE%BB%CF%8C%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CE%BD%CE%AD%CE%BF/%CE%B4%CF%81%CE%BF%CE%BC%CE%BF%CE%BB%CF%8C%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CE%B1%CE%B5%CF%81%CE%BF%CE%B4%CF%81%CE%BF%CE%BC%CE%AF%CE%BF%CF%85
In Greece however it is usual that timetables change without warning (!) this is the reason why I recommend to check the times by calling the bus station at +30 2510 22 22 94 or +30 2510 22 35 93 ). It may be helpful to have a greek speaking person beside you, when calling, just in case the civil cervant cannot communicate in English.

In case you miss the shuttle bus do not panic. There is actually a taxi stand only 25 meters away from Kavala city's central bus station, here: ( Μητροπολίτου Χρυσοστόμου 5, Καβάλα, 65403 = Mitropolitou Hrisostomou 5, Kavala, 65403 ). https://www.google.se/maps/place/%CE%9C%CE%B7%CF%84%CF%81%CE%BF%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%AF%CF%84%CE%BF%CF%85+%CE%A7%CF%81%CF%85%CF%83%CE%BF%CF%83%CF%84%CF%8C%CE%BC%CE%BF%CF%85,+%CE%9A%CE%B1%CE%B2%CE%AC%CE%BB%CE%B1+654+03,+%CE%95%CE%BB%CE%BB%CE%AC%CE%B4%CE%B1/@40.9359655,24.4071287,18z/data=!3m1!4b1!4m5!3m4!1s0x14aebb7374afc88f:0xe7b74c852ec87e61!8m2!3d40.9359635!4d24.408223
 And there is one more taxi stand about 250 meters away at Dagkli street by the building of Kavala’s Prefecture (Νομαρχία Καβάλας)         https://www.google.se/maps/place/%CE%94%CE%B1%CE%B3%CE%BA%CE%BB%CE%AE+5,+%CE%9A%CE%B1%CE%B2%CE%AC%CE%BB%CE%B1+654+03,+%CE%95%CE%BB%CE%BB%CE%AC%CE%B4%CE%B1/@40.9359273,24.4060247,20z/data=!4m5!3m4!1s0x14aebb7333c50969:0x5eed1144c6e5c9a7!8m2!3d40.9370801!4d24.4057634

When landing to Kavala airport besides the shuttle bus there is a taxi stand exactly outside the main door of the airport.
       
For the time being the shuttle bus is a small one ( a mini bus with only 19 seats).

A useful link that helps you find the chronically closest flights of the day to and from Kavala Airport is this one:  https://www.flightradar24.com/data/airports/kva
A similar link is here: http://www.flightstats.com
Another way to learn about the current timetable of the flights between Kavala and Athens is to call Kavala airport. The telephone number of Kavala airport is +30 25910 53400 

21 August 2016

Τηλέφωνα επικοινωνίας ( και άλλες πληροφορίες ) για το Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας.



Για το Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας, τον Αύγουστο του 2016 τουλάχιστον, ισχύουν τα ακόλουθα:


Το ωράριο επισκεπτηρίου είναι
τις καθημερινές 17.30 - 18.30
και τις Κυριακές και αργίες 11.30- 12.30 και 17.30 - 18.30


Ο νέος αριθμός του τηλεφωνικού κέντρου είναι 2513 50 11 00


Τα τηλέφωνα για τον προγραμματισμό μικροβιολογικών και ακτινολογικών εξετάσεων είναι το       2513 50 17 00



και των εξετάσεων του τμήματος Πυρηνικής Ιατρικής είναι 2513 50 16 75

20 August 2016

Συμβουλές για έναν καλό ύπνο.



Ξαπλώστε αναπαυτικά.

Το δωμάτιο πρέπει να είναι σιωπηλό, σκοτεινό και δροσερό.

Αποφύγετε έντονο στρες προς το τέλος της ημέρας.

Αποφύγετε αλκοόλ, νικοτίνη και καφεΐνη.

Προσπαθήσετε να ξαπλώνετε σε τακτική ώρα.

Κατά την διάρκεια των πρωινών ωρών της ημέρας προσπαθείτε να παίρνετε αρκετό ήλιο.

Μην κοιμάστε πάντως και υπερβολικά πολλές ώρες.

Μοιράστε τον ύπνο σας σε δύο παρτίδες και με ένα ενδιάμεσο διάλειμμα μεταξύ αυτών.

Αν τα παραπάνω δεν σας βοήθησαν μην διστάσετε να απευθυνθείτε σε κάποιον Θεραπευτή που ασχολείται με Γνωστική Συμπεριφορική Θεραπεία.

Πώς μπορούμε να πετάξουμε με charter από το Αεροδρόμιο της Χρυσούπολης ( Καβάλας ) και τανάπαλιν;


Χθες ( 19.08.2016) βρέθηκα στο αεροδρόμιο της Χρυσούπολης και είδα ότι κατεβαίνουν charter αεροπλάνα από διάφορες χώρες της Ευρώπης στο αεροδρόμιο της που φέρνουν τουρίστες για να κάνουν τις διακοπές τους στην περιοχή μας και μετά από μερικές εβδομάδες τους γυρνούν πίσω.

Χθες είδα π.χ. να κατεβαίνουν charter από διάφορες περιοχές της Αγγλίας αλλά και από Γερμανία, Αυστρία, Σουηδία (Στοκχόλμη), Νορβηγία αλλά και Σλοβακία.

Ρώτησα έναν Βρετανό ξεναγό της εταιρείας Thomas Cook εάν μπορεί κανείς να αγοράσει ένα τέτοιο charter από την ανάποδη: Δηλαδή να πετάξει από την Χρυσούπολη στην Αγγλία και μετά από μερικές εβδομάδες να ξαναγυρίσει πίσω με charter. Μου είπε ότι αυτό είναι δυνατόν με την βοήθεια δύο ιστοσελίδων. Της www.skyscanner.net και της www.flythomascook.com

Επίσης μίλησα με έναν Έλληνα της Σουηδίας ο οποίος κατάγεται από Καβάλα και ο οποίος κατέβηκε με charter από Στοκχόλμη στην Χρυσούπολη. Σκοπεύει τώρα να αγοράσει εισιτήριο για να πετάξει με την οικογένειά του από Χρυσούπολη για Στοκχόλμη τον Σεπτέμβριο. Τα εισιτήρια τα αγοράζει από το τουριστικό γραφείο Airtours ( http://www.airtours.se ) στην Στοκχόλμη με τηλέφωνο +46856610300 Μου είπε ότι η πτήσεις από Στοκχόλμη για Χρυσούπολη Καβάλας αρχίζουν Μάιο και τελειώνουν τέλη Σεπτεμβρίου. Οι πτήσεις γίνονται μέσω της εταιρείας SAS.

Αν θέλει κανείς σε καθημερινή βάση να βλέπει από ποιες χώρες προσγειώνονται και απογειώνονται αεροπλάνα στο αεροδρόμιο της Καβάλας μπορεί κανείς να το δει στην σελίδα www.flightradar24.com για την ακρίβεια εδώ: https://www.flightradar24.com/data/airports/kva Υπάρχει πάντως και το τηλέφωνο 25910 53 119 στο Αεροδρόμιο της Χρυσούπολης όπου και από εκεί μπορεί να πάρει κανείς σχετικές πληροφορίες.

Έτσι, παρατηρώντας τις πτήσεις προς και από το αεροδρόμιο της Καβάλας επί μία εβδομάδα μέσα στον Αύγουστο το 2016, είδα την εταιρεία Thomas Cook Airlines ( https://www.thomascookairlines.com ) να ανεβοκατεβάζει στο αεροδρόμιο της Καβάλας ( συμβολίζεται με KVA ή LGKV ) από Newcastle ( NCL ) και από East Midlands ( EMA )  μέσω Skiathos ( JSI ). Την Thomson Airways (http://www.thomson.co.uk/flight  ) να ανεβοκατεβάζει από London (LGW), από Birmingham ( BHX ) και από Manchester ( MAN ). Την Airberlin ( www.airberlin.com ) και την Eurowings ( www.eurowings.com )  να ανεβοκατεβάζει από Dusseldorf ( DUS ). Την Airberlin επίσης να ανεβοκατεβάζει από Munich ( MUC ). Την Germanwings ( = eurowings ) να ανεβοκατεβάζει από Cologne ( CGN ) και από Stuttgart ( STR ). Την Niki ( www.flyniki.com ) να ανεβοκατεβάζει από Vienna ( VIE ). Την Thomas Cook Airlines Scandinavia ( www.thomascookairlines.no  ) να ανεβοκατεβάζει από Oslo ( OSL ) (και σύμφωνα με Ελληνοσουηδό φίλο μου) και από Στοκχόλμη ( http://www.thomascookairlines.se/sv ). Υπάρχει επίσης και ο κλάδος της εταιρείας αυτής στην Δανία ( http://www.thomascookairlines.dk/da  ) όπως και στην Φινλανδία (  http://www.thomascookairlines.fi/fi ).  Είδα την Travel Service Slovakia να ανεβοκατεβάζει από Bratislava ( BTS ). Και τέλος την Olympic Air ( www.olympicair.com ) να κάνει καθημερινά δρομολόγια όλο τον χρόνο με Athens ( ATH).

14 August 2016

Πληροφορίες σχετικά με το τεστ Παπ (τεστ Παπανικολάου) και βίντεο που δείχνει πως παίρνει ο Γιατρός το δείγμα.

Μετάφραση - επιμέλεια του παρακάτω κειμένου
καθώς και σχολιασμός ( με πλάγια γράμματα ):

Αργύρης Αργυρίου
Γενικός - Ιατρός
Καβάλα.






Που οφείλεται ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας;

Σχεδόν πάντα ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας οφείλεται σε τοπική μόλυνση με τον ιό HPV ο οποίος μεταδίδεται σεξουαλικά.


Για πιο λόγο γίνεται το τεστ Παπανικολάου;

Το τεστ Παπ γίνεται για ανακαλύπτουμε έναν πιθανό καρκίνο του τραχήλου της μήτρας σε μία γυναίκα. Το χρησιμοποιούμε κυρίως για να ανακαλύπτουμε κυτταρικές αλλοιώσεις του τραχήλου της μήτρας σε πρώιμο στάδιο, οι οποίες αλλοιώσεις αν δεν θεραπευτούν μπορεί να εξελιχθούν σε καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Σε μερικές περιπτώσεις το τεστ Παπ μπορεί να ανακαλύψει τέτοιες αλλοιώσεις πριν καν γίνουν ορατές με το μάτι και πριν να εξαπλωθεί ο καρκίνος σε άλλα μέρη του σώματος.

Πόσο συχνά πρέπει να γίνεται το τεστ Παπανικολάου ( τεστ Παπ ) ;

Οι γυναίκες που δεν έχουν αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο του τραχήλου της μήτρας θα πρέπει να αρχίσουν να ελέγχονται με το τεστ Παπανικολάου ( τεστ Παπ ) στην ηλικία των 21 ετών. Το τεστ Παπ πρέπει να γίνεται κάθε 3 χρόνια στις γυναίκες από 21 ετών έως και 65 ετών (και μετά τα 65 stop).


(Στην Ελλάδα πολλοί Γυναικολόγοι προτείνουν στις γυναίκες έλεγχο με τεστ Παπ κάθε χρόνο αλλά αυτό δεν συνάδει με τις διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες).

Οι γυναίκες που ανήκουν στις παρακάτω κατηγορίες ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου και θα πρέπει να ελέγχονται με το Παπ τεστ ( = Τεστ Παπ ) πιο συχνά:

Γυναίκες που ξεκίνησαν την σεξουαλική τους ζωή νωρίς
Γυναίκες που είχαν πολλούς ερωτικούς συντρόφους
Καπνίστριες
Ιστορικό μόλυνσης με τον ιό HPV

Πηγή:  http://www.2minutemedicine.com/patient-basics-pap-test-papanicolaou-smear/ ( Η www.2minutemedicine.com είναι εκλαϊκευμένη ιστοσελίδα από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ για να ενημερώνεται το πλατύ κοινό για θέματα υγείας ).

Σύμφωνα με την έγκυρη Σουηδική ιστοσελίδα www.cellprov.se του Νομού Västra Götaland της Σουηδίας, από τότε που άρχισαν στην Σουηδία οι συστηματικοί έλεγχοι με το τεστ Παπ (αρχή της δεκαετίας του 60) οι θάνατοι από καρκίνο του τραχήλου της μήτρας ελαττώθηκαν κατά 60%.

Τα εμβόλια κατά του ιού HPV, όπως π.χ. το Gardasil και το Cervarix, ναι μεν μειώνουν σημαντικά τον κίνδυνο να προσβληθεί μια γυναίκα από καρκίνο του τραχήλου της μήτρας αλλά όμως δεν εξαλείφουν 100% αυτόν τον κίνδυνο.

Πηγή: http://www.cellprov.se/fragor-och-svar/

Δείτε επίσης και το:
Landy R et al.: Impact of screening on cervical cancer incidence: A population-based case-control study in the United States.

International Journal of Cancer  https://doi.org/10.1002/ijc.32826

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1002/ijc.32826

( Αναφέρεται από Medscape 18-02-2020)


Παρακάτω παραθέτω και ένα κατατοπιστικό σύνδεσμο με βίντεο που περιγράφει πως παίρνει ένας Ιατρός ή μια Μαία ένα Παπ - τεστ:

How To Obtain A Specimen For A Pap Smear: